Ceny SDGs vyhlásily nejlepší projekty s pozitivním dopadem. Cenu v kategorii Byznys vyhrál Datlab – startup na odhalování nejasností ve veřejných zakázkách zainvestovaný fondem Tilia Impact Ventures

Praha 20. září 2021 – Ceny SDGs každoročně oceňují projekty, které mění Česko i svět k lepšímu a přispívají k naplňování cílů udržitelného rozvoje (Sustainable Development Goals – SDGs). Letošním vítězem v kategorii Byznys se stal český startup Datlab, který se zaměřuje na odhalování nejasností ve veřejných zakázkách a pomáhá tak šetřit desítky procent veřejných prostředků s cílem rozumnějšího nakupování státu. Do něj již v minulosti investoval fond Tilia Impact Ventures, který se zaměřuje právě na projekty s pozitivním přínosem a je prvním tzv. impaktovým (dopadovým) fondem v Česku i střední Evropě.

Ceny SDGs každoročně oceňují projekty, které přispívají k naplňování Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) a mění Česko a svět k lepšímu. Vyhlášení nejinovativnějších firem s pozitivním dopadem na udržitelný rozvoj proběhlo ve čtvrtek 16. září. Na prvním místě kategorie Byznys se umístil startup Datlab s projektem Kontrola.

‚‚Je nám velkou ctí, že právě naše Kontrola se stala vítězem. V Česku jsme mezi odborníky už z dřívějška známí neziskovým projektem na hodnocení zadavatelů veřejných zakázek zindex.cz, který měl ale určitá omezení. Vytvořili jsme proto Kontrolu, která pomáhá odhalovat možné problémy ve veřejných zakázkách, předcházet právním komplikacím a najít prostor pro úsporu,’’ říká Jiří Skuhrovec, jednatel Datlabu. Služba Kontrola historicky například pomohla radikálně změnit postupy pražského magistrátu v malých zakázkách a odhalit nekalé zadávání zakázek vybraným firmám u Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Startup pomáhá šetřit peníze daňových poplatníků. Veřejné zakázky totiž ročně vyjdou na zhruba 600 miliard korun, často jsou ale předražené nebo obsahují kličky, které ve výsledku napomáhají nekalé soutěži. Úřady jsou však proti promyšleným praktikám nepoctivých dodavatelů bezbranné. Nástroje Datlabu ale dokáží takové problémy odhalit, a tím ročně ušetřit zhruba desetinu vynaložených financí. Datlab s pomocí Kontroly napomohl k lepšímu fungování desítek úřadů po celé České republice a přispěl i k odhalení nepravostí v podniku ČEPRO. 

Finalisty podpořila Tilia, první impaktový fond ve střední Evropě

Vítěz cen SDGs patří do portfolia českého impaktového fondu Tilia Impact Ventures. Ten jako první v Česku i střední Evropě stojí na pomezí světa filantropie a investic s cílem podporovat pozitivní změnu ve společnosti. Tilia spolupracuje výhradně s projekty, které mají měřitelný pozitivní přínos pro společnost, a je jim oporou nejen po finanční stránce, ale zároveň i partnerem a poradcem v byznysových otázkách.

Všechny Tilií zainvestované projekty dosahují pravidelných úspěchů v cenách SDGs. V roce 2020 vyhrál například startup DOT Glasses, jenž vyvinul první dioptrické brýle na světě, které díky své snadné nastavitelnosti sedí téměř všem. DOT Glasses se zaměřuje zejména na osoby ze zemí třetího světa, kterým brýle umožní pracovat či chodit do školy a které mají velmi omezený přístup k lékařské péči. Třetí místo loni obsadil startup Cyrkl, který mění podobu odpadového hospodářství a vnáší do něj principy cirkulární ekonomiky. Vítězem ročníku 2018 pak byl startup Miwa Technologies, který rovněž patří mezi projekty zainvestované zmiňovaným fondem. Cílem Miwa je eliminace odpadu z jednorázových obalů potravin v celém dodavatelském řetězci, včetně domácností.

Vidět námi zainvestované projekty na předních příčkách cen SDGs nám dělá velkou radost. Potvrzuje se nám, že naši energii, finanční prostředky a know-how investujeme do skutečně prospěšných firem, které mají potenciál změnit společnost k lepšímu,” komentuje úspěch Datlabu Silke Horáková z Tilia Impact Ventures.

Více o Tilia Impact Ventures

Tilia Impact Ventures je impaktový investiční fond, který jako první v Česku i střední Evropě stojí na pomezí světa filantropie a světa investic s cílem podporovat pozitivní změnu ve společnosti. Tilia spolupracuje výhradně s projekty, které mají měřitelný přínos pro společnost, a je jim oporou nejen po finanční stránce, ale zároveň i partnerem a poradcem v byznysových otázkách. Fond usiluje o hmatatelnou, systematickou změnu, která přispěje k tomu, že svět bude o něco lepším místem k životu.