Plánujete modernizaci vašeho domu nebo stavíte nový? Jděte na to chytře a využijte program Nová zelená úsporám!

Díky této dotaci můžete ušetřit desítky procent nákladů na výstavbu nebo modernizaci vašeho domu. Není tedy divu, že hodně lidem tak udělala radost zpráva, že budou moci dotaci čerpat i nadále. Do roku 2030 rozdělí z evropských i národních zdrojů dotace v minimální výši 39 miliard. Nová etapa přináší celou řadu novinek. Mezi nejzásadnější se řadí rozšíření podpory na bytové domy po celé ČR a sloučení s programem Dešťovka. Podrobnosti k tomuto tématu nám postupně doplní ředitel divize výstavby pasivních domů společnosti NWT, Ing. Karel Havlíček. 

Zájem o dotaci stále roste

Od roku 2014 dotaci využilo více než 65 tisíc příjemců a bylo vyplaceno celkem 10 miliard korun. Velký zájem o tuto dotaci pokračuje i nadále. V letošním roce byl zaznamenán 45% nárůst přijatých žádostí. „Tyto čísla jasně dokazují, že program motivuje domácnosti k úsporným stavbám a zvyšuje zájem o obnovitelné zdroje energie, a proto považuji za velmi důležité v tomto programu pokračovat“, vysvětluje Karel Havlíček ze společnosti NWT.  

Na dotaci může dosáhnout prakticky kdokoliv. Například majitelům rodinných domů ušetří jak budoucí výdaje za energii a pitnou vodu, tak i náklady na vstupní investici. Zároveň dotace zhodnocuje samotnou nemovitost. Snižování nákladů na bydlení je v covidové době vítaným benefitem mezi všemi lidmi napříč generacemi. 

Novinky pro letošní rok

Samotné jádro programu zůstává stejné. Nově se však program rozroste o nová opatření i okruh žadatelů. O dotace tak budou moci žádat také majitelé bytových domů i mimo Prahu, kteří dosud žádali v integrovaném regionálním operačním programu nebo majitelé rekreačních objektů, ve kterých trvale žijí. Další velkou novinkou je sloučení s programem Dešťovka, zaměřeným na hospodaření s dešťovou vodou. 

Díky sloučení všech programů se celý proces velmi zjednoduší. Čerpat finance na opatření, která uspoří náklady za energie a pomůžou s adaptací na probíhající změny klimatu, tak budou moci majitelé rodinných i bytových domů. „V praxi to bude fungovat tak, že z jedné žádosti bude moci žadatel zkombinovat různá opatření, ať už se bude jednat o zateplení, výměnu kotle, instalaci fotovoltaiky až po pořízení nádrže na dešťovou vodu“, říká Havlíček. Za kombinaci více opatření bude také možné získat navíc zajímavé bonusy. 

Na co lze dotaci čerpat? 

Krom již zmíněné Dešťovky bude možné žádat také o dotaci na ohřev vody pomocí tepelného čerpadla nebo na pořízení dobíjecí stanice pro automobil. Dále v rámci adaptace na změnu klimatu mohou lidé z bytových domů zkombinovat žádost o zateplení domu s výsadbou stromů na veřejně přístupných místech. Program dále pomůže s výměnou starých neekologických kotlů, kterým vyprší použitelnost v září příštího roku. Bude se tak doplňovat s kotlíkovými dotacemi pro domácnost s nižšími příjmy. 

Kombinovat se vyplatí

Čím více opatření žadatel zkombinuje, tím vyšší bonus získá. Tak se dá shrnout jednoduché pravidlo, kterým se řídí počítání bonusů. Majitelé rodinných domů získají za každou kombinaci navrch 10 tisíc, majitelé bytových domů 20 tisíc. Bonusy se navíc mohou sčítat. Pokud například majitel rodinného domu dům zateplí a vymění kotel, získá za tuto kombinaci bonus 10 tisíc korun. Pokud navíc ještě instaluje fotovoltaiku a pořídí nádrž na dešťovou vodu, obdrží bonus ve výši 30 tisíc. 

Krom bonusů za kombinace bude také možné získat bonus 20 tisíc navíc za kombinaci s kotlíkovými dotacemi. Vztahovat se bude na domácnosti s nižšími příjmy, které si požádají o dotaci na výměnu starého neekologického kotle z kotlíkových dotací. Tyto dotace se spustí nejpozději na začátku roku 2022, nicméně tento bonus bude podmíněný i zateplením domu s využitím dotace Nová zelená úsporám. 

Maximální výše dotace je 450 tisíc korun na dům

Zažádat o dotaci na jakoukoliv část programu Nová zelená úsporám můžete kdykoliv. Je jedno, jestli dům teprve budete stavět, stavba již probíhá, nebo je dům dokončený. Podmínkou však je, že se dotace musí týkat jednoho z podporovaných opatření programu. Podpora je poskytována formou jednorázové fixní dotace. Na dům s velmi nízkou energetickou náročností žadatel získá 300 tisíc korun. Na dům, který využívá technologií obnovitelných zdrojů, tedy pasivní, žadatel dostane ještě o 150 tisíc korun více.

Kdy a kde o dotace žádat?

Příjem žádosti o veškeré dotace plynule naváže na stávající program a nové žádosti bude možné posílat od října letošního roku.  Podání žádosti a všech potřebných dokumentů bude probíhat zcela online přes webové stránky www.novazelenausporam.cz. „Elektronicky bude poté probíhat i veškerá komunikace a žadatelé tak vyřídí vše z pohodlí svého domova bez zbytečného papírování. Do října ovšem lidé mají možnost podávat žádosti v aktuálním programu, který neustále běží“, dodal závěrem Havlíček.