Nová verze aplikace iSněmovna nabízí živé vysílání z parlamentu pro Android, iOS i Apple TV

Praha, 21. 9. 2021 – Jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR je nově možné sledovat také skrze aplikaci iSněmovna od vývojářské firmy Ackee. Ta aplikaci pro zájemce o politické dění vytvořila na vlastní náklady v rámci interního hackathonu s cílem podpořit digitalizaci státu. Kromě verze pro uživatele iOS je aplikace nyní dostupná také pro operační systémy Android a tvOS.

Pražští vývojáři, kteří v minulosti uspořádali například hackathon proti fake news, při vývoji aplikace využili otevřená data z webu Poslanecké sněmovny PČR. Zpřístupněním aplikace zdarma chtějí mimo jiné přispět k zajištění otevřené informovanosti veřejnosti o práci zákonodárců. S tím by měly pomoci také nové verze aplikace pro operační systémy Android a tvOS, kterou ocení uživatelé Apple TV.

“Digitalizace může státu pomoci efektivněji komunikovat s občany a také bojovat s dezinformacemi. V rámci letošního hackathonu jsme se proto rozhodli zdarma vytvořit jednoduchou aplikaci, která zprostředkuje informace o politickém dění širšímu publiku a alespoň trochu přispěje k digitalizaci a větší transparentnosti politiky,” vysvětluje Jan Mísař z Ackee, jehož tým stojí i za aplikací pro německý Bundestag.

Aplikace iSněmovna umožňuje uživatelům pohodlnější sledování videoobsahu z oficiálního webu Poslanecké sněmovny PČR, ať už jde o živá vysílání ze schůzí, tiskové konference nebo jednání výborů a seminářů. Součástí aplikace je také videoarchiv obsahující záznamy za několik posledních měsíců, možnost nastavit upozornění na jednotlivé streamy a dostávat notifikace při začátku vysílání.

“Rozvoj otevřených dat je v souladu s naším záměrem otevřeně informovat veřejnost o práci zákonodárců. Jsme proto rádi, že tato online dostupná data vývojáři z Ackee využili pro vytvoření aplikace iSněmovna, která je dobrým příkladem jejich využití pro podobné smysluplné projekty,” dodává ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny Roman Žamboch.

Aplikace je dostupná zdarma ke stažení pro všechny uživatele iPhone a iPad s iOS 14.0, Android a Apple TV.

O společnosti Ackee

Firma Ackee byla založena v roce 2012 absolventy ČVUT v Praze. Na trh prorazila vlastní aplikací App4Fest, kterou dnes používají desítky českých i zahraničních festivalů. Mezi referenční klienty Ackee patří například Volkswagen, Equa bank, ŠKODA AUTO, Livesport, CME, Audi AG, Ethereum Foundation a Německý spolkový sněm (Deutscher Bundestag). Kromě vývoje a designu mobilních a webových aplikací se společnost zabývá také digitalizací firem a zaměřuje se na nové technologie, jako je například Blockchain nebo AR. V roce 2016 Ackee otevřelo pobočku v Berlíně. Po ocenění na mezinárodní soutěži Deloitte Technology Fast 50 Central Europe se firma v roce 2020 zařadila také mezi 500 nejrychleji rostoucích technologických společností v regionu EMEA a vítěze mezinárodní soutěže pořádané prestižním German Design Councilem. Více informací na www.ackee.cz.