Privátní lety loni nejčastěji mířily na Ibizu i do Francie, zvedá se zájem o menší letadla

Letní měsíce patří cestám na dovolenou. Jednou z možností je soukromá letecká doprava. I v tomto odvětví ale pandemie koronaviru změnila pravidla hry. Cílové destinace příliš nepřekvapí a kopírují trendy dovolených obecně – vede Španělsko, Chorvatsko či Řecko. Novinkou ale je stále se zvyšující poptávka po tzv. Light jetech – malých letadlech s maximálně sedmi sedadly, které se používají především na kratší vzdálenosti. Poptávka po nich rostla i během pandemie a za poslední dva roky se v ČR zvedla o 38 %. 

Z České republiky mířila soukromá letadla v loňském roce nejčastěji do Španělska, Chorvatska a Řecka, jak vyplývá z dat společnosti charter advisory, specialisty na privátní a skupinové lety. Za letní měsíce drží prim Turecko a Francie, a to včetně vinařských oblastí.

“Podíváme-li se na trendy v rámci odletů z celé Evropy, vidíme, že během léta jsou logicky nejoblíbenější cesty za dovolenou  – např. Ibiza, Mallorca, Olbia na Sardinii. Zájem o privátní lety stále roste, což vidíme na meziročním srovnání s létem 2019, tedy obdobím před covidem. Například přílety do Olbie jsou vyšší o 18 % než v srpnu 2019. Nejrušnějším letištěm z pohledu privátní letecké přepravy v Evropě je Nice, které zaznamenává o 23 % vyšší aktivitu, než před dvěma lety. Většina tohoto růstu připadá na malá letadla do sedmi sedadel,” přibližuje CEO charter advisory Martin Feč

Tomu odpovídá i trend zvyšující se poptávky po pronájmech malých soukromých letadel (tzv. Light Jetů, Very Light a Super Light Jetů) v České Republice. Ty tvoří v posledních dvou letech ⅔ trhu. Kvůli covidu od března 2020 postupně klesá poptávka po větších letadlech. Například u kategorie Heavy Jets, tedy velkých  letadel, nejčastěji používaných pro mezikontinentální lety, klesl podíl na českém trhu  za poslední dva roky o 75 %. Oproti tomu kategorie malých Light Jetů v porovnání s rokem 2019 o 38 % vyrostla. 

“Poptávka po malých letadlech opravdu stoupá kontinuálně. Dokonce i v roce 2020, kde pokles zaznamenaly úplně všechny kategorie, segment Light Jetů o 2 % stoupl. Tato kategorie letadel je totiž takový “vstup” do světa privátní letecké přepravy. Když přijde nový klient, nechce většinou obratem investovat do největšího a nejdražšího letadla. Light Jety jsou cenově výrazně dostupnější, navíc spolu může cestovat až 7 osob a cena se tak dá rozložit na značně přívětivou. Jde ale o opravdu malá letadla. Zákazníka tady nečeká nejvyšší možný  standard – letadlo je nízké, není tedy možné se vzpřímeně pohybovat po kabině a let též nedoprovází letuška. Jejich cenová dostupnost a agilnost je ale přesto ženou vzhůru a stávají se suverénně nejoblíbenějšími letouny v odvětví privátního letectví,” doplňuje Feč. 

charter advisory

Firma charter advisory zajišťuje privátní a skupinové lety pro široké spektrum klientů. V roce 2014 společnost založil Martin Feč se dvěma společníky jako malého brokera privátních letů. V dnešní době jde o největší letecko-brokerský tým na československém trhu. Charter advisory letadla přímo nevlastní, nýbrž spolupracuje s mnoha ověřenými provozovateli s licencí pro obchodní leteckou dopravu, proto jsou její brokeři schopni najít vhodné letadlo přesně podle požadavků klienta. V nabídce má pouze letadla s nejvyššími standardy bezpečnosti. 

Martin Feč

Managing Director a Co-founder

Vystudoval Mezinárodní obchod na Ekonomickej Univerzitě v Bratislavě, už při studiu se zajímal o letectví a leteckou dopravu. Hned po dokončení studia začal pracovat v leteckém průmyslu jako analytik a či se staral o VIP klienty. Jeho vášně pro letectví a logistiku, stejně jako silné analytické schopnosti ho už v sedmadvaceti letech dovedly ke vzniku firmy charter advisory, kterou založil se dvěma společníky. Za 7 let existence se firma stala klíčovým hráčem na trhu soukromé letecké přepravy a stále se rozrůstá.