U privátních letů se zatím strach z krize neprojevuje, v Čechách vzrostl počet letů o 2 %

Privátní a skupinové lety zatím nevykazují pokles zájmu svých zákazníků. Vyplývá to z letních dat společnosti charter advisory, která podobné lety zajišťuje. Na českém trhu meziročně stoupl počet letů, které charter advisory zajistilo, o 2 %, na evropském dokonce o 10 %. Nejčastěji se létalo do Chorvatska a Itálie, z delších letů se drží na špici oblíbenosti Dubaj. 

Soukromé lety už dávno nejsou jen výsadou nejbohatších. Obchodníci létají za businessem, rodiny na dovolené. Pronájem letadla často využívají také větší skupiny, kterým se nevyplatí si kupovat jednotlivá místa v charterovém letu. To jsou třeba sportovci či hudebníci. Začátek letošního léta byl pro poskytovatele soukromých letů ve znamení dovolených, nejčastěji se totiž létalo do Chorvatska, Itálie a Řecka. 

“Když se podíváme na města, která platily v létě jako nejčastější destinace našich zákazníků, je to Bratislava, Split a Nice na prvních třech místech. Průměrný počet osob na palubě jsou 4, opět tedy sedí na rodinné dovolené. Během léta jsme přepravili zatím 320 osob a také 13 psů. I to je důvod, proč někteří lidé volí soukromé lety, protože chtějí pro své mazlíčky maximální komfort při cestování. Ještě doplním, že nejvyužívanějším typem letadla byla Cessna Citation XLS, kterých je zároveň k dispozici nejvíce,říká Martin Feč, ředitel a zakladatel charter advisory

Podle dat vyplývající ze statistik charter advisory se zdá, že trh privátních letů zatím nezaznamenal nervozitu z krize, která se projevuje v ostatních odvětvích a neklesá. Naopak v České republice meziročně stoupl počet letů za červen a červenec o 2 %. V celoevropském průměru je toto číslo ještě vyšší, tam se v červnu a červenci při srovnání s loňským rokem počet letů zvedl o celých 10 %. 

“I když  v příštích měsících může nastat pokles  na trhu, z dlouhodobého pohledu vnímám privátní letectví jako odvětví, které stále poroste. Naším dlouhodobým cílem je zbavit soukromé letectví puncu nedostupného businessu a naopak z něj dělat nástroj efektivity, které bude šetřit čas stále více lidem. Snažíme se létání udělat dostupnější díky nové cenotvorbě i prací s vytížeností letadel.” Doplňuje Feč. 

charter advisory

Firma charter advisory zajišťuje privátní a skupinové lety pro široké spektrum klientů. V roce 2014 společnost založil Martin Feč se dvěma společníky jako malého brokera privátních letů. V dnešní době jde o největší letecko-brokerský tým na československém trhu. Charter advisory letadla přímo nevlastní, nýbrž spolupracuje s mnoha ověřenými provozovateli s licencí pro obchodní leteckou dopravu, proto jsou její brokeři schopni najít vhodné letadlo přesně podle požadavků klienta. V nabídce má pouze letadla s nejvyššími standardy bezpečnosti. 

Martin Feč

Managing Director a Co-founder

Vystudoval Mezinárodní obchod na Ekonomickej Univerzitě v Bratislavě, už při studiu se zajímal o letectví a leteckou dopravu. Hned po dokončení studia začal pracovat v leteckém průmyslu jako analytik a či se staral o VIP klienty. Jeho vášně pro letectví a logistiku, stejně jako silné analytické schopnosti ho už v sedmadvaceti letech dovedly ke vzniku firmy charter advisory, kterou založil se dvěma společníky. Za 7 let existence se firma stala klíčovým hráčem na trhu soukromé letecké přepravy a stále se rozrůstá.