Letiště Praha zrušilo výběrové řízení na taxislužbu. Tendr vypíše znovu

Praha, 27. září 2021 – Letiště Václava Havla Praha zrušilo koncesní řízení na nového poskytovatele taxislužby. Rozhodlo se tak po zvážení připomínek některých uchazečů, které vznesli na základě výkladu legislativy ze strany ministerstva dopravy. Zpochybňují podstatné aspekty, konkrétně realizování elektronické objednávky přímo u řidiče a na přepážce. 

Účastníci tendru se obávají, že na příjem elektronických objednávek u řidiče nebo na přepážce by se mohlo nahlížet jako na nezákonnou praxi. Letiště Praha by tak mohlo přijít o nejvýhodnější nabídku. Ministerstvo dopravy jako gestor příslušné legislativy sice nemůže autoritativně vykládat zákon, přesto jeho výklad Letiště Praha nebere na lehkou váhu. 

„Od vyhlášení výběrového řízení v květnu jsme obdrželi řadu připomínek i výhrad. Protože chceme postupovat transparentně a zároveň je naším cílem zachovat kvalitu produktu vůči všem segmentům cestujících, rozhodli jsme se znovu provést tržní konzultaci a tendr co nejdříve vypsat znovu,“ říká k rozhodnutí o zrušení tendru Jakub Puchalský, člen představenstva Letiště Praha. 

Jednoduchá úprava zadávacích podmínek není možná, protože zasahuje základy nastaveného obchodního modelu. Pokud by Letiště Praha připustilo možnost poskytování jízd na taxametry jako alternativní způsob odbavení impulsivních zákazníků, znamenalo by to zcela jiný způsob výpočtu nájemného. Letiště se tak musí znovu obrátit na trh, což v průběhu koncesního řízení nesmí, a projednat možnosti nastavení nového modelu tak, aby mohlo získat co nevýhodnější nabídky při zachování všech ostatních klíčových parametrů kvality.

Letiště Praha proto v následujících měsících vypíše nové koncesní řízení. Od nového modelu si slibuje zachování kvality služby vůči všem segmentům cestujících. Zároveň tak bude zachována plná transparentnost řízení, která je pro Letiště Praha klíčová. 

Další aktuální informace naleznete také na Twitteru Letiště Praha @PragueAirport.