Životní styl Čechů v lockdownu i po něm: Úbytek aktivity, každý druhý Čech s nadváhou, stres i problémy se spánkem

Jak covidový rok ovlivnil naši fyzickou aktivitu i celkovou kondici? Na to se ve své studii pro společnost HUAWEI zaměřila výzkumná agentura IPSOS. Výsledky ukázaly, že v období lockdownů a home officů došlo ke změně celkového fyzického stavu obyvatel ve všech deseti zkoumaných zemích a jak se dá odtušit, nebyly to změny k lepšímu. Podívejte se, co se změnilo v životním stylu Čechů.

  • 38 % Čechů přibralo na váze, v průměru činil přírůstek 7 kilo, 29 % Čechů se začalo přejídat
  • 46 % Čechů má v plánu zhubnout a 35 % z nich si chce koupit zařízení, které jim to ulehčí (například chytrý telefon či chytré hodinky)
  • 29 % Čechů věří, že chytré hodinky jim pomohou při hubnutí i získání kondice

Problém s nadváhou

Podle výsledků průzkumu IPSOSu v 10 zemích měli lidé v posledních několika měsících problém zůstat fit. Důvodů může být hodně, většina z nich je však vázaná na častější pobyt doma i na snížený pohyb. Například 51 % Čechů trávilo více času u televize, 23 % muselo zanechat fyzické aktivity a 29 % se začalo přejídat. To může být i jedním z důvodů, proč v průměru 35 % lidí z České republiky uvedlo, že se jejich váha zvýšila, jejich typický přírůstek váhy dosáhl 7 kg. Ze sebraných dat dokonce vyplývá alarmující fakt, že každý druhý Čech má nadváhu a každý čtvrtý je obézní (bráno podle BMI vypočítaném z dat, která respondenti v průzkumu uvedli). Dalšími průvodními jevy posledních měsíců, jenž mohou mít i vliv i na kondici a hmotnost lidí, jsou i poruchy spánku a vysoká úroveň stresu. Obojí během posledních pár měsíců rapidně vzrostlo. A koho nelehké období ovlivnilo nejvíce? Podle průzkumu to byli lidé mezi 25 a 34 lety, přičemž o něco hůře na to byly ženy z této skupiny. 

Ani zbytek Evropy podle průzkumu nezůstává v tloustnutí pozadu. Průzkum ukázal, že průměrně 38 % lidí z vybraných 10 zemí přibralo na váze, tedy dokonce o 3 % více než v ČR. Pro Českou republiku byly hlavní faktory přibírání následující: více času před televizí, jezení nezdravého jídla a omezení fyzické aktivity. První aspekt trápil 51 % dotazovaných, druhý 29 % a třetí 23 %. Důležité je, že přibírání na váze není pouze problémem vzhledu, ale především zdraví. Nadváha může být také zdrojem potenciálních duševních problémů a vliv má i na sebevědomí.

Jak plánují Češi hubnout? Je třeba se hýbat!

Studie také ukázala, co mají respondenti v plánu udělat pro změnu svého fyzického zdraví. Z výsledků průzkumu vyplynulo, že 63 % respondentů z 10 zemí cítí, že potřebují zlepšit svoje fyzické zdraví, 46 % má v plánu zhubnout a 35 % z nich má v plánu si koupit zařízení, které jim to ulehčí (například chytrý telefon či chytré hodinky). Co se týče Česka, 35 % populace plánuje zvýšit svoji sportovní aktivitu a 29 % chce začít s aktivitou úplně novou. 

Třetina lidí věří, že chytré hodinky nebo chytré náramky budou užitečné a nápomocné pro dosažení těchto cílů. S více než 100 tréninkovými režimy v hodinkách HUAWEI Watch 3 je mnohem snazší objevit své nové oblíbené hobby. Pokud byste chtěli vyzkoušet i netypické disciplíny jako kendo, břišní tanec nebo sepak takraw, budou hodinky sledovat všechny vaše pokroky a měřit zdraví. Po tréninku si můžete v aplikaci HUAWEI Health zkontrolovat důležitá data, jako je srdeční frekvence, spálené kalorie a další statistiky o tréninku.

S chytrými hodinkami můžete také získat kontrolu nad zdravotními ukazateli, které mohou mít dopad na fyzický stav, jako jsou poruchy spánku a úroveň stresu. Watch 3 nabízí funkce, jako je monitorování spánkového cyklu a sledování úrovně stresu, což může být užitečné i z hlediska opětovného získání fyzické kondice.

Na výrobky Huawei se můžete spolehnout

V posledních pár měsících se dle průzkumu mnoho věcí změnilo, většina z nich k horšímu, ale je tu jedna věc, která vás vždy podrží – baterie v Huawei výrobcích. Nezáleží na tom, jestli potřebujete chytré hodinky, náramek nebo smartphone, které vám pomohou vrátit k dřívější formě, vždy se můžete spolehnout na baterii HUAWEI a budete mít jistotu, že s vámi drží krok.

Objevte chytré hodinky a další zařízení Huawei, která vám pomohou získat motivaci a sledovat svůj pokrok.

Nově si můžete pořídit chytré hodinky Huawei Watch 3 s luxusním řemínkem z nerezové oceli, který má speciální mechanismus pro změnu délky a designovou sponu. Od 27. září do 10. října můžete navíc Huawei Watch 3 koupit na e-shopu se slevou 500 Kč, tedy za 10 999 Kč.

Aktuální informace ze světa Huawei Consumer BG naleznete denně aktualizované na:

Web: https://consumer.huawei.com/cz/

Facebook – CZ/SK: https://www.facebook.com/HuaweiMobileCZSK/

YouTube: https://www.youtube.com/huaweimobileczsk

Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobileczsk

Twitter: https://twitter.com/HuaweiCZ_SK

O Huawei Consumer Business Group

Produkty a služby společnosti Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a používá je třetina světové populace. V Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně bylo zřízeno čtrnáct výzkumných a vývojových center. Huawei CBG je jednou ze tří obchodních jednotek společnosti Huawei a zahrnuje smartphony, PC, tablety, nositelné a cloudové služby atd. Globální síť společnosti Huawei je postavena na více než 34letých zkušenostech v telekomunikačním průmyslu a je odhodlána poskytovat nejnovější technologický pokrok spotřebitelů po celém světě.