Nový český startup Flecto chce modernizovat trh práce díky flexibilnímu zaměstnávání

Praha, 4. říjen 2021 – Právě spuštěná digitální platforma společnosti Flecto představuje inovaci zaměstnávání. Umožňuje plánování práce přesně dle časových možností pracovníka. Stačí jen vybrat z nabízených směn a dostavit se do práce. Potvrdit účast mohou zájemci i pár hodin před jejím začátkem. Flecto má za cíl významně proměnit trh práce, a to pomocí dělení plných úvazků na dílčí směny. Do pracovního procesu plánují zakladatelky zapojit více než 2 miliony lidí, kteří nemohou pracovat na plné úvazky. A přinést tak řešení zaměstnavatelům postrádajícím nyní až 300 000 lidí do nekvalifikovaných pozic. 

Zakladatelky online platformy Flecto, Jana Stehlíková a Kateřina Tkadlecová, přinášejí na český trh práce novou formu zaměstnávání. Po více než deseti letech sbírání zkušeností v oblasti lidských zdrojů nastal čas na vlastní projekt. 

„S rozvojem technologií a postupující globalizací se trh práce mění čím dál rychleji. Peníze jsou sice stále prioritou číslo jedna, ale na prvních třech příčkách zaměstnaneckých průzkumů se již několik let umisťují flexibilita práce a důraz na volný čas. Obrovská poptávka po lidských zdrojích ve spojení s požadavkem na flexibilitu stojí v základech platformy Flecto,“ komentuje spoluzakladatelka Flecto Kateřina Tkadlecová.

Více než 2 miliony lidí, kteří mohou pracovat. Tento potenciál chce Flecto využít

V České republice jsou v současné době více než 2 miliony lidí, kteří by pracovat mohli a chtějí, ale nemají dostatek příležitostí. Jedná se zejména o pečující (rodiče na rodičovské dovolené, pečující o osobu blízkou), stále aktivní seniory, studenty a vlastně všechny, kteří se nechtějí vázat k jednomu zaměstnavateli. Pro tyto skupiny je charakteristické, že nemají možnost vzít práci na plný úvazek. Pracovní návyky a chuť pracovat jim ale nechybí. Právě jim by měla platforma nejvíce pomoci. Funguje totiž na principu dělení plných úvazků na dílčí směny. 

„Ve společnosti se pohybuje mnoho lidí, kteří pracovat skutečně chtějí, ale stávající nastavené podmínky jim to komplikují. Potřebují být flexibilní a plánovat si čas podle sebe, a to při celém úvazku zkrátka nejde. Přitom právě oni by mohli vyřešit řadu současných problémů na pracovním trhu. Jde především o nedostatek lidí na nekvalifikovaných pozicích, ale i přetíženost směnných modelů,“ říká druhá spoluzakladatelka Jana Stehlíková. 

Snadný přístup pro každého

Platforma funguje na uživatelsky přívětivém principu. Stačí se pouze zaregistrovat a zájemci mohou začít pracovat. Jednoduše si jen vyberou z nabízených pozic tu, která splňuje jejich požadavky, ať už z hlediska náplně práce nebo časové dostupnosti. Vybrat si mohou směny i u více zaměstnavatelů, platforma zajistí dodržení zákoníku práce. Na blížící se směnu nebo nové pracovní příležitosti jsou upozorněni systémem SMS a e-mailových notifikací. Platforma je navržena tak, aby proces zůstal snadný a zároveň umožňoval maximální flexibilitu svých uživatelů. To platí i pro zaměstnavatele, kteří mohou efektivně spravovat požadavky na lidské zdroje bez časových ztrát a zbytečné administrativy.

Do budoucna velké plány: automatizace i zahraniční trh

Již nyní mají zakladatelky se společností velké plány. „Chceme se zaměřit především na technologické řešení, které přinese další inovaci a automatizaci do jinak časově velmi náročného náborového procesu. Platforma je na trhu a již první interakce se zaměstnavateli ukazují další příležitosti k rozvoji,“ prozrazují závěrem obě zakladatelky a dodávají, že dvou let chtějí expandovat i na zahraniční trhy. 

Více informací naleznete na webových stránkách flecto.cz 

O společnosti:

Flecto je nová digitální platforma, která přináší flexibilitu na trh práce. Spuštěna byla na podzim roku 2021. Umožňuje plánování práce dle časových možností pracovníka a dělení plných úvazků na dílčí směny. Zaměřuje se především na pečující rodiče, stále aktivní seniory, studenty a vlastně všechny, kteří se nechtějí vázat jednomu zaměstnavateli. Zaměstnavatelům tak poskytuje možnost efektivně využívat dodatečné lokální lidské zdroje bez časových ztrát a zbytečné administrativy. Vše je možné vyřídit online přímo na platformě, není nutné nikam chodit ani volat.