Nové síťové termokamery od Axisu umožňují detekci zvuku i ochranu perimetru s využitím AI

Společnost Axis Communications oznamuje uvedení dvou termokamer pro spolehlivou detekci a verifikaci incidentů. Kamery AXIS Q1951-E a AXIS Q1952-E jsou ideální pro zabezpečení perimetru i monitoring na velké vzdálenosti a poskytují vysoce kvalitní termální video streamy za každého počasí a jakýchkoli světelných podmínek. Díky novým funkcím aplikace AXIS Perimeter Defender pak zvládnou i přesnou klasifikaci objektů. 

Kamery AXIS Q1951-E a AXIS Q1952-E nabízejí optimální kontrast obrazu, kamera AXIS Q1952-E navíc disponuje termálním rozlišením VGA 640×480 k detailnějšímu pokrytí širokých oblastí. Díky termálním paletám můžou tyto síťové termokamery identifikovat různé zdroje tepla vyzařující stejné množství tepelné energie, což usnadňuje a zefektivňuje interpretaci scény. 

Ochrana perimetru na bázi AI

Obě kamery se dodávají s předinstalovanými funkcemi AXIS Motion Guard, AXIS Fence Guard a AXIS Loitering Guard, které slouží k proaktivnímu dohledu. Ke kamerám je dále možné zakoupit software AXIS Perimeter Defender. Tato aplikace k zabezpečení obvodu pozemku běží přímo v kameře, její nové funkce založené na umělé inteligenci jsou navíc určené právě pro kamery AXIS Q1951-E a AXIS Q1952-E. Software díky tomu nabízí lepší ochranu perimetru, přesnější klasifikaci osob i vozidel a snadnější, flexibilnější nastavení. Přináší tak optimální výkon v jakémkoli terénu, s menším počtem falešných poplachů i v náročných podmínkách, jako je déšť, sníh nebo scény s odlesky a stíny.

Uživatelům kamer AXIS Q1951-E/Q1952-E nabízí AXIS Perimeter Defender hned tři různé módy – standardní režim kalibrace, v režim AI nebo kombinovaný režim kalibrace a AI.

Standardní režim (který je jako jediný dostupný i pro další kamery kompatibilní s aplikací) vyžaduje rovný terén, správné upevnění kamery a kalibraci, mimo jiné pro případnou klasifikaci lidí a vozidel. Režim umělé inteligence dokáže klasifikovat lidi a vozidla – s vysokou spolehlivostí – bez jakékoli kalibrace nebo zvláštních požadavků na terén či upevnění kamery. Kombinovaný režim kalibrace a AI zajišťuje minimální počet falešných poplachů, a navíc umožňuje synchronizaci termokamery s kamerou PTZ prostřednictvím aplikace AXIS Perimeter Defender PTZ Autotracking. 

Součástí nových síťových termokamer AXIS Q1951-E/AXIS Q1952-E je konektor pro mikrofon. Ten krom možnosti připojení zvuku otevírá příležitosti k využití analytických funkcí třetích stran. Zvuková analýza může např. detekovat agresivní chování nebo výstřely a následně spouštět definované události.

Mezi klíčové vlastnosti nových kamer AXIS Q1951-E a AXIS Q1952-E patří:

  • spolehlivá detekce 24/7
  • kompaktní, robustní provedení, materiál bez halogenů
  • podpora analytiky založené na umělé inteligenci 
  • elektronická stabilizace obrazu
  • vestavěná funkce kybernetické bezpečnosti

Tyto kompaktní a lehké kamery disponují též vestavěnými funkcemi kybernetické bezpečnosti, jež pomáhají zabránit neoprávněnému přístupu a chránit systém. Jedná se například o službu Axis Edge Vault, která zajišťuje bezpečné ukládání všech kryptografických klíčů a certifikátů a chrání ID zařízení Axis. 

Nové kamery se začnou dodávat prostřednictvím distribučních kanálů společnosti Axis za cenu 28 400 Kč u AXIS Q1951-E a 50 700 Kč u AXIS Q1952-E. Aplikaci AXIS Perimeter Defender lze zakoupit za 3 000 Kč. 

O společnosti Axis Communications

Společnost Axis vytváří chytřejší a bezpečnější svět s pomocí síťových řešení, která otevírají přístup k lepšímu zabezpečení a k novým způsobům podnikání. Axis jako lídr v oblasti síťového videa nabízí produkty a služby pro videodohled a analýzu videa, řízení přístupu a audiosystémy. Společnost Axis má přes 3 000 zaměstnanců ve více než 50 zemích a při poskytování klientských řešení spolupracuje s globální sítí partnerů. Společnost Axis byla založena v roce 1984 a sídlí ve švédském Lundu. Více informací o společnosti Axis najdete na naší webové stránce www.axis.com.