Společnost Vantage Towers a České Radiokomunikace uzavřely strategické partnerství v oblasti internetu věcí

  • Jde o pětiletou rámcovou smlouvu pro síť LoRaWAN Českých Radiokomunikací, a to na 500 lokalitách společnosti Vantage Towers.
  • Síť LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) propojuje chytrá zařízení, jako jsou senzory nebo měřiče, a umožňuje vzdálený sběr dat v reálném čase.
  • Dohoda přináší další možnosti pro digitalizaci českých podniků.

Praha, 7. října 2021 – Společnost Vantage Towers, která spravuje v Česku zhruba 4000 vysílacích základnových stanic, uzavřela strategické partnerství se společností České Radiokomunikace (CRA). Ta se kromě vysílacích služeb zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu a nyní chce rozšířit svou síť LoRaWAN napříč zemí.

Otevřená technologie LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) umožňuje bezdrátově připojit chytrá zařízení, jako jsou senzory, sondy nebo jiná měřicí zařízení, na větší vzdálenosti s minimálními energetickými nároky.

Partnerstvím obě společnosti spojují své síly, aby umožnily podnikům v České republice digitalizovat své obchodní modely a zavádět nové aplikace, které pomáhají snižovat spotřebu energie a náklady. Vantage Towers poskytuje svou infrastrukturu, která je ojedinělá z hlediska hustoty lokalit i servisu a údržby. CRA tak mohou rychle rozšiřovat svou síť. 

„Spolupráce s Českými Radiokomunikacemi podporuje naši misi, kterou je udržitelná digitální transformace. Nabízíme infrastrukturu po celé České republice a dáváme tím prostor novým aplikacím a řešením v oblasti internetu věcí,“ říká Jiří Švarc, ředitel české pobočky Vantage Towers. 

Pavel Kos, technický ředitel společnosti České Radiokomunikace, k tomu doplňuje: „Spolupráce s Vantage Towers nám umožní další zahuštění pokrytí sítě LoRaWAN, na které dnes poskytujeme služby v oblasti IoT napříč celou Českou republikou. Máme na výběr z téměř čtyř tisíc lokalit, na které bude možné ve zrychleném režimu umístit naše zařízení. Tím budeme schopni reagovat na potřeby našich zákazníků a nabídnout kvalitnější služby.”

O společnosti České Radiokomunikace

České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken. 

Stoprocentním vlastníkem akcií Českých Radiokomunikací je společnost Cordiant Digital Infrastructure Limited, která investuje především do základní digitální infrastruktury – datových center, optických sítí a přenosových a telekomunikačních věží ve Velké Británii, Evropě a Severní Americe.

O společnosti Vantage Towers

Společnost Vantage Towers je přední evropskou společností spravující přibližně 82 000 základnových stanic v 10 zemích, která propojuje lidi, podniky a zařízení ve městech i na venkově.

Společnost byla založena v roce 2020 a sídlí v Düsseldorfu. Vantage Towers je od 18. března 2021 kótována na frankfurtské burze. Na konci září byla zařazena do indexu MDAX a TecDAX.

Portfolio společnosti Vantage Towers zahrnuje telekomunikační stožáry, základnové stanice na střechách budov, distribuované anténní systémy (DAS) uvnitř budov a další menší zákaznická řešení. Výstavbou, provozem a pronájmem této pasivní infrastruktury provozovatelům mobilních sítí nebo jiným poskytovatelům sítí, jako jsou společnosti zabývající se internetem věcí nebo veřejnými službami, společnost Vantage Towers významně přispívá k lepší konektivitě a udržitelné digitální transformaci Evropy.

Další informace naleznete na našich webových stránkách www.vantagetowers.com, sledujte nás na Twitteru @VantageTowers nebo se s námi spojte na síti LinkedIn www.linkedin.com/company/vantagetowers.