KPMG Data Festival 2021: Kdo umí pracovat s daty má velkou moc

Po netradičním loňském ročníku se na začátku října znovu otevřely brány KPMG Data Festivalu. Na půdě Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze se 8. října uskutečnily desítky interaktivních přednášek, workshopů a panelových diskusí s cílem prohloubit datovou gramotnost veřejnosti a zbořit mýty kolem dat a složitosti práce s nimi. Do světa dat se během dne podařilo vtáhnout okolo 1400 návštěvníků z řad studentů, firem, datových odborníků i laiků, kteří chtějí držet krok s aktuálními trendy.

Letošní KPMG Data Festival byl zaměřen na datovou moc a zodpovědnost při práci s daty, na schopnost a úroveň porozumění samotným datům, přičemž pozornost byla věnována i datové budoucnosti. Návštěvníci zjistili, že kdo zvládne dobře pracovat s daty, získá velkou moc poznávat a ovlivňovat věci kolem sebe, naučili se používat data eticky, co nám může říct grafová analýza nebo předvídat budoucnost v nepředvídatelné době. 

„KPMG Data Festival opět ukázal stoupající zájem o práci s daty mezi lidmi z byznysu i studenty. Kdo má data, má moc, ale ještě větší sílu má ten, kdo z dat dokáže čerpat relevantní informace. A právě takových lidí bylo na festivalu nejvíc,“ řekl David Slánský, partner v KPMG Česká republika. 

„S datovou mocí se jednoznačně musí pojit i datová zodpovědnost. Je třeba dávat velký pozor, aby moc nebyla zneužívána, ať už na úrovni firmy nebo státu, protože v dlouhodobém horizontu to nemůže přinést pozitivní efekt,“ upozornil Ota Novotný, zakladatel platformy Data & Business, podnikatelského akcelerátoru xPORT VŠE a vedoucí katedry informačních technologií na VŠE.

Program festivalu návštěvníkům mimo jiné ukázal, jak data mohou pomoci najít práci, jak lze zachraňovat lidské životy pomocí umělé inteligence a jak data mohou prospět zdraví. Účastníci si mohli vytvořit vlastního digitálního asistenta, zkusit si ovládat data a procesy lépe než jejich CTO, vyzkoušet si storytelling s business daty, zlepšit se ve streamingu s big daty a seznámit se i se základním využitím nástroje pro vizualizaci dat Tableau. 

V rámci panelové diskuse se datoví odborníci z předních bankovních domů ČSOB a Komerční banka a společností Nestlé, Manta a KPMG zaměřili na otázky, kdo by vyhrál volby, kdyby se politické strany chovaly a s daty pracovaly jako firmy, jestli za nás může datovou moc převzít umělá inteligence či jestli má větší datovou moc business nebo stát. 

V rámci keynote s názvem Kde je v datech moc, jak ji získat, udržet nebo také ztratit Ota Novotný s Davidem Slánským ukázali, že datová moc je tu s námi již mnoho let, prozradili, čí datová moc je silnější – zda Facebooku nebo státu, a divákům dali tipy, jak se před takovou datovou mocí chránit. 

V Atriu Rajské budovy VŠE se návštěvníci mohli podívat i na reálné ukázky práce s daty velkých firem i startupů. Nechyběly společnosti jako KPMG, Škoda Auto, Komerční banka, Nestlé, Manta, Fortuna, Enehano, Imper, Integromat, Logio, Adastra, Revolt BI, Komix, BizMachine, Born Digital, Publicis Groupe, Dataddo či Vodafone.

Vstup na KPMG Data Festival byl zdarma a jednotlivé části programu se zaplnily již pár dní od spuštění registrací. Učebny na VŠE byly plné datových nadšenců. Akci pořádal xPORT Business Accelerator VŠE společně s platformou Data a Business a FIS VŠE.