Pražský tým Pipedrive slaví tři roky. Letos zdvojnásobil své počty, s nástrojem Leadbooster slaví globální úspěch 

Praha 19. října – Pražský vývojářský tým startupu Pipedrive, který stojí za vývojem nových nástrojů pro svou unikátní CRM platformu, slaví letos tři roky od svého založení. Za tu dobu se rozrostl z několika málo lidí na 43 specialistů, z toho třetinu nyní tvoří ženy. Nové vývojáře nabíral navzdory omezením způsobených pandemií Covid-19. Jen letos se mu podařilo vyrůst dvojnásobně a do konce roku chce překonat počet 60 lidí. Zaměřením pražské pobočky je vývoj nových nástrojů a funkcionalit, přičemž obrat nové verze LeadBoosteru se za poslední rok ztrojnásobil, a podílel se tak významně na růstu tohoto estonského startupového jednorožce. 

„Ačkoliv sídlíme v Praze, máme velmi různorodý tým ze všech koutů světa. Jeden z kolegů se dokonce přestěhoval z Los Angeles, tedy nějakých 9500 kilometrů, aby mohl pracovat pro Pipedrive z karlínských kanceláří. Za zmínku také stojí, že dobrou třetinu týmu tvoří ženy – vývojářky, produktové manažerky, designérky nebo datové analytičky. Jedna z nich, frontendová vývojářka Elena Stojanova, se k nám přidala během pandemie, přičemž relokační proces nám zabral rekordních osm měsíců,” popisuje Michal Smetana, vedoucí české pobočky startupu Pipedrive. 

Největším úspěchem pražského týmu je nástroj LeadBooster, který vznikal na zelené louce s cílem poskytnout obchodníkům maximální počet relevantních leadů, tedy potenciálních zákazníků. V pražské kanceláři vzniklo celkem šest funkcionalit, a to Leads Inbox, Chatbot, Live Chat, Web Forms, Prospector (poskytující databázi 400 milionů kontaktů) a Web Visitors.

„Naší firemní kulturu definuje přístup tribes & missions, tedy kmeny a mise. Za tu dobu jsme zde dokončili 27 misí, během nichž jsme vyvíjeli a inovovali náš produkt. Zakládáme si na maximální otevřenosti a flexibilitě a právě vysoká míra svobody nám umožňuje rychleji testovat a realizovat nové nápady. Produktoví manažeři, kteří rozvíjí náš CRM nástroj, mají kromě zodpovědnosti obrovskou volnost, jejímž jediným omezením při navrhování produktů je celková vize a cíle Pipedrive. To dává celému týmu motivaci vyvíjet s větším úsilím a tím pádem vyšší efektivitou oproti tradičním přístupům,” vysvětluje Jakub Kadlubiec, vedoucí vývoje pražské pobočky. 

Tři roky Pipedrive v Praze: 8600 šálků kávy a půl milionu řádků kódu

„Čísla, data a kilometry kódu jsou sice denním chlebem vývojářů, nicméně klíčem k úspěchu je podle Pipedrive týmová spolupráce a dobrá pracovní atmosféra. U nás se na firemní kultuře podílí každý, pěstujeme přátelské vztahy a kreativní prostředí, kde se vzájemně rozvíjíme, podporujeme a dáváme prostor k představení vlastních nápadů,” říká Alena Ryšavá, HR manager Pipedrive. K tomu dodává, že práci dokážou zpříjemnit i drobné maličkosti: někdo peče domácí koláče, jiní v kanceláři zpívají oblíbené písničky, ale stačí i milý hovor u kávovaru. Jaké maličkosti inspirují lidi v pražské pobočce, ilustrují následující statistiky:

Od počátku napsali vývojáři půl milionu řádků kódu rozmístěných v 23 repozitářích z toho 96 % v TypeScriptu.
 Za poslední rok se ztrojnásobil obrat, který generují nástroje vyvinuté v Praze.

Od spuštění LeadBoosteru vygenerovali uživatelé 20 milionů leadů.

Od příchodu do nových kanceláří v Karlíně se vypilo 8600 šálků kávy. Nejvíce vývojářům chutná flat white, druhou příčku obsadilo espresso.

Za tři roky se narodilo sedm dětí.

Tým doplňuje šest psů, kteří pravidelně dochází do kanceláře.

Nejpopulárnější hrou hranou na místním Xboxu je Rocket League.

Pražská pobočka má svou vlastní hudební skupinu.

Více o Pipedrive

Pipedrive je přední nástroj na řízení prodejů a první platforma, která je orientovaná na obchodníka. Pomáhá mu držet pracovní postup a soustředit se na aktivity, které jsou pro něj důležité. Byl založen v roce 2010 v Estonsku a pobočky má v Tallinnu, Tartu, Lisabonu, Londýně, New Yorku, Praze, Tampě/St. Petersburgu, Dublinu, díky akvizici Mailigenu v Rize a v Berlíně. Pipedrive ke svojí práci využívají obchodní týmy z více než 95 000 firem po celém světě. V České republice má tým 43 lidí, z toho 28 vývojářů a dalších IT specialistů.