Moore Advisory upozorňuje na úskalí spojená s tvorbou “seznamu naočkovaných štamgastů” v hospodách a restauracích

Z nových požadavků Ministerstva zdravotnictví ČR vyplývá kontrola bezinfekčnosti hostů pro hospody a restaurace. V souvislosti s touto povinností se v kontextu menších venkovských hospod hovoří o alternativě v podobě „seznamu naočkovaných štamgastů“. Odborníci poradenské společnosti Moore Advisory upozorňují na úskalí spojená s jejich tvorbou.

Zatímco při kontrole bezinfekčnosti předložením dokladu dochází ke zpracování osobních údajů jen ve velice omezené míře a restaurace se v takovém případě nestává správcem osobních údajů se všemi důsledky, u seznamu štamgastů jde z pohledu GDPR o situaci složitější.

„V případě, že by restaurace vytvářely seznamy naočkovaných, je s tím spojena velká řada úskalí a rizik. V tomto případě se restaurace stává správcem osobních údajů (a citlivých osobních údajů) a musí dodržet vše, co ukládají pravidla GDPR,“ upozorňuje manažer společnosti Moore Advisory Petr Štětka s tím, že je nutné od štamgastů vyžádat souhlas se zpracováním osobních údajů, informovat je, co se s jejich osobními údaji bude dít a tyto údaje řádně zabezpečit na předem stanovenou dobu zpracování. „S ohledem na rizika bych doporučil se vytváření takových seznamů vyvarovat.“ uzavírá Petr Štětka.