Šance i pro české vědce: Výzkum změny klimatu urychlí aplikace DreamLab

3. listopadu 2021 – Nesnesitelná vedra ve městech, vyschlé studny nebo vykácené lesy. Realita posledních let ukazuje, že klimatická změna není pouze abstraktním pojmem, ale ovlivňuje život každého. Do boje proti klimatické změně se nyní zapojí i Nadace Vodafone, která vyhlašuje mezinárodní výběrové řízení na partnery pro výzkum změny klimatu, aby tak rozšířila zaměření své oceňované mobilní aplikace DreamLab. Ta využívá kolektivní výkon chytrých telefonů a pomáhá prostřednictvím virtuálního super počítače urychlit vědecké poznání.

To, co by výkonný stolní počítač analyzoval roky, zvládnou desítky tisíc mobilních telefonů přes noc díky aplikaci DreamLab za pár měsíců. 

Díky aplikaci DreamLab může každý z nás každou noc urychlit důležité vědecké výzkumy. Pracuje za něj totiž počítač ukrytý v každém telefonu. V minulosti jsme si sílu DreamLabu ověřili na výzkumu rakoviny nebo nemoci Covid-19, nyní ji chceme využít, abychom podpořili výzkum klimatu. S důsledky klimatické změny se totiž setkáváme dnes a denně, naše planeta potřebuje pomoci co nejdříve,“ říká Zuzana Holá, ředitelka české Nadace Vodafone.

Nadace Vodafone nyní hledá partnery, kteří se zabývají výzkumem vyžadujícím rozsáhlý výpočetní výkon pro analýzu dat o změně klimatu. Aby bylo možné se kvalifikovat, musí mít daná organizace existující výzkumný projekt zaměřený na klima, který je navíc technicky kompatibilní s aplikací DreamLab. Více informací je k dispozici na webové stránce https://www.vodafone.com/vodafone-foundation/focus-areas/dreamlab-app#dreamlab-app-goes-green.

Aplikace pomáhá s výzkumem rakoviny i koronaviru

DreamLab funguje na principu kolektivního výpočetního výkonu vzájemně propojených chytrých telefonů a pomáhá tak mimo jiné týmu vědců na Imperial College v Londýně. 

Vědci již využili výpočty z aplikace k analýze vlastností více než 8 000 potravin a podařilo se jim tak identifikovat více než 110 protirakovinných molekul. Prostřednictvím výpočtů také zjistili, že pro léčbu nádorů jsou vhodná i stávající léčiva, která jsou nyní předepisována pro jiná onemocnění.

DreamLab pomáhá také s výzkumem nemoci covid-19 v rámci projektu Corona-AI. Usnadňuje analýzu kombinací existujících léků a molekul potravin s cílem zjistit, která vzájemná kombinace by mohla být účinná v boji proti tomuto koronaviru. Díky aplikaci se za pouhých šest měsíců podařilo přesně identifikovat molekuly s antivirovými účinky v běžných potravinách, jako jsou například jablka, zelí, brokolice nebo fazole. Očekává se, že další fáze bude dokončena již letos v prosinci a zjištění dosažená s přispěním aplikace DreamLab výrazně usnadní lékařům klinické testy.

K dnešnímu dni projekt dokončil více než 300 milionů výpočtů a otestoval 450 miliard molekulárních kombinací, což odpovídá zhruba 11 664 letům výpočetního času na vysoce výkonném stolním počítači.

Pomoc dobré věci bez čerpání dat

Aplikaci DreamLab si do svých zařízení stáhly více než 2 miliony uživatelů v 17 zemích světa. V Česku je aplikace dostupná i v češtině. Zdarma si ji může stáhnout a užívat kdokoliv bez ohledu na telefonního operátora. Vodafone chce své zákazníky k zapojení do aplikace DreamLab motivovat tím, že data čerpaná touto aplikací nejsou po aktivaci bezplatného balíčku Pass For Good odečítána ze základního datového tarifu.Často kladené otázky o aplikaci DreamLab