Řada dalších ocenění pro piva ze Svijan

Svijany, 4. listopadu 2021 – Podzimní žeň cen pro piva ze Svijan tento týden dovršil třináctý ročník soutěže Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA. Cenu za kvalitní český výrobek v ní získala čtyři přihlášená svijanská piva s recepturou sládka Petra Menšíka ─ prémiový ležák “450”, nový ležák Šlik, sezónní silné pivo DUX a také míchaný nápoj z nealkoholického piva Svijanský Vozka Černý rybíz a limetka. Již v září zabodovala svijanská piva na Žatecké Dočesné a prestižní budějovické Zlaté pivní pečeti, v říjnu pak na soutěži silných piv CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku. 

Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA uděluje vždy na podzim hodnotitelská komise nezávislých odborníků. Nejdůležitějšími kritérii, která musí každý přihlášený výrobek splňovat, jsou jeho vynikající chuťové parametry a vysoká kvalita. Současně se musí jednat o výrobek prokazatelně českého původu. 

Ocenění pro silná piva ze Svijan na CEREVISIA SPECIALIS 

Pět různých ocenění Svijany získaly v konkurenci 55 různých piv z produkce třinácti pivovarů při dvanáctém ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv z domácí české produkce CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku 2020. Největší výrobce silných piv pro český trh si z ní odnesl zlato v kategorii světlá silná piva za Svijanskou 20 a stříbro pro Svijanského Barona 15 % a sezónní silné pivo DUX. V kategorii tmavých a polotmavých piv se jako již tradičně na stupních vítězů umístila Svijanská Kněžna 13 %. V kategorii míchaných ochucených piv (alkoholická i nealkoholická) zvítězil Svijanský Vozka Yuzu a Bergamot, který si odnesl i respektovanou cenu poroty za nejvyšší počet nominací. Celkem byl na cenu navržen šestnáctkrát z toho desetkrát na první místo. 

Čtyři ceny na Zlaté pivní pečeti 

Ocenění Zlatá pivní pečeť, udělované v rámci pivovarnické přehlídky International Beer Festival Budweis, je jednou z nejprestižnějších českých pivovarnických cen. Letos se soutěže zúčastnilo 180 pivovarů, které do celkem 36 pivovarnických kategorií přihlásily 1080 výrobků. Při expertních degustacích za účasti odborníků v oblasti pivovarnictví, potravinářství a certifikace kvality si v kategorii Silné světlé pivo vydobyl zlato DUX. Svijanská Kněžna 13 % získala bronz v kategorii Silné tmavé pivo, Svijanská 20 stříbro v kategorii Extra silné pivo. Další zlato si Svijany odnesly za míchaný nápoj Svijanský Vozka Yuzu
a Bergamot v kategorii Ochucená piva.  

Žatecká Dočesná: jednou zlato, třikrát stříbro 

Dočesná v Žatci, slavnost chmele a piva, je vrcholnou akcí královského města založeného v roce 1004. Vznikla původně jako oslava dočesání posledního chmelového štoku a tradičně se koná první týden v září. Letos do odborných degustací v rámci Dočesné přihlásilo jedenáct pivovarů celkem 88 piv. Svijanská piva si z nich odnesla celkem pět cen: zlato pro Svijanského Knížete 13 % v kategorii Silné pivo světlé, stříbro
pro Svijanskou Desítku 10 %, Svijanský Máz 11 % a Svijanskou Kněžnu v kategoriích Světlé výčepní pivo, Světlý ležák a Silné pivo tmavé, a konečně také bronz pro Svijanského Barona 15 % Silné pivo světlé.

„Spíše než názory odborných degustátorů je pro nás rozhodující hodnocení spotřebitelů a fanoušků našeho piva, na tom se nic nemění. Ale každé ocenění naší práce nám samozřejmě dělá radost
a pozitivní reakce zkušených hodnotitelů nás utvrzuje v tom, že naše pivo vaříme dobře a že tradiční výrobní postupy, kterým jako jeden z mála větších českých pivovarů zůstáváme věrní, mají dnes
i do budoucna smysl,“ řekl svijanský sládek Petr Menšík, který se loni stal desátým nositelem čestného titulu Rytíř české chuti. Titul se uděluje významným potravinářským osobnostem z řad manažerů firem, technologů a tvořivých potravinářských odborníků, které se dlouholetou prací v některém z potravinářských oborů mimořádně zasloužily o výbornou pověst českých potravin.

Oceněná svijanská piva:

Svijanská Desítka 10 % − poctivá desítka se stupňovitostí přes deset procent vyráběná tradiční technologií s kvašením ve spilce. 

Svijanský Máz 11 % − svijanská klasika a nejprodávanější svijanské pivo jak v točené, tak lahvové variantě. Pivovar je vyrábí již od roku 1998, kdy na českém trhu rychle zaplnilo mezeru mezi slabšími pivy „na žízeň“ a silnějšími dvanáctkami − ležáky.

Svijanská Kněžna 13 % se vyrábí z vybraných speciálních sladů, které jí dodávají specifickou kávově-karamelovou chuť. Ve Svijanech se vaří od roku 1999. Výborně se hodí k dobrému jídlu
a mimořádnou oblibu si získala jako součást řezaného piva s kterýmkoli jiným pivem ze Svijan
– různými kombinacemi lze dosáhnout rozličné chutě, vůně a stupňovitosti.

Svijanský Kníže 13 % − silnější sváteční pivo, vyráběné tak, aby ještě více vynikly chutě a vůně typické pro ležáky. Pivovar je vyrábí nejdéle ze všech silných piv – již od poloviny devadesátých let – a je také nejoblíbenější: tvoří téměř polovinu celkového výstavu silných piv ve Svijanech. Vyznačuje se příjemně hořkou a plnou chutí. 

Svijanský Baron 15 % − silné pivo se vyrábí jako ležák, který si ovšem ve sklepě poleží až tři měsíce. Obsahuje 6,5 % alkoholu, ale při prvním napití tak vůbec nepůsobí: nemá ani nadměrně sladkou nebo dominantní alkoholovou notu. Stejně jako všechna ostatní silná svijanská piva není pasterovaný. 

Dux 13 % − hutné silné pivo s výraznou jantarovou barvou a 5,5 procenty alkoholu. Vaří se jen jednou do roka pro zářijové Dny českého piva. 

Svijany 20 % − limitovaná edice unikátní Svijanské Dvacítky s 20 % extraktu původní mladiny poprvé uvařená pro oslavu dvaceti let samostatnosti pivovaru. V podstatě se jedná o „single malt“ pivo a pro jeho výrobu se používá nejlepší slad z jediné šarže z malé řemeslné humnové sladovny
a tradiční chmel z vlastních chmelnic pivovaru. Jeho hořkost je velmi jemná a dobře sladěná s mohutnou plností tvořenou větším množstvím nezkvasitelných sladových cukrů a vysokým obsahem alkoholu. 

Svijanský Vozka Černý rybíz a limetka − výsledek spojení nealkoholického piva Svijanský Vozka
a přírodní limonády z černého rybízu nabízí rychlé osvěžení třeba při sportu nebo pří jízdě vozem. 

Svijanský Vozka Yuzu a Bergamot kombinace Svijanského Vozky a přírodní limonády z exotického citrusu yuzu, oblíbeného zejména v Japonsku. 

*****

Pivovar Svijany je jedním z největších pivovarů v českých rukou a největším českým výrobcem zachovávajícím tradiční způsob kvašení piva. Celkem vyrábí 15 různých piv a dva míchané nápoje z nealkoholického piva a ovocné šťávy. Zakládá si na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutového způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobého zrání piva v ležáckých sklepích. Všechna jeho klasická, nepasterovaná česká piva doprovází dlouhý seznam různých cen. Během letošního roku si již odnesla ocenění například z mezinárodních Meininger’s International Craft Beer Award nebo World Beer Awards (viz tabulka). Inovativní ekologický TopClip šestipack Svijanského Mázu 11 % byl navíc vyhodnocen jako Obal roku na Kongresu Obalko 2021.

Pivovar Svijany je s odstupem největším výrobcem speciálních − podle nové legislativy silných − piv pro český trh: již tradičně pokrývá podle statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven zhruba pětinu celkové domácí poptávky po silných pivech. 

Pivovar Svijany

Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav až na rekordních 709 896 hl v roce 2019 a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Loni se celkový výstav pivovaru v důsledku koronavirové krize snížil o osm procent. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu sedmnácti převážně nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval přes 900 milionů Kč, naposledy do nové stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči. 

www.pivovarsvijany.cz

www.facebook.com/svijany

www.instagram.com/pivovarsvijany/