Představujeme vám finalisty soutěže Inspirativní region

Vítěze vyhlásí CzechInvest začátkem prosince v Praze

Praha, 8. listopadu 2021:

V letošním roce agentura CzechInvest vyhlásila soutěž Inspirativní region zaměřenou na příklady dobré praxe vážící se vždy k danému tématu, které souvisí s rozvojem městské samosprávy. Letošní ročník cílí na projekty realizované v letech 2019 až 2020, které se týkají podpory podnikatelského prostředí ve městech a obcích z celé České republiky. Z přihlášených projektů porota vybrala pět finalistů, kteří postupují do druhého kola.

Do soutěže Inspirativní region, navazující na soutěž Investičně aktivní region z předchozích let, se mohli zájemci hlásit od 15. září do 15. října 2021. Odbornou porotu nejvíce zaujaly projekty Brna, Jihlavy, Kunovic, Ostravy-Poruby a Žďáru nad Sázavou. Pojďme si jednotlivé finalisty blíže představit. 

Který z pěti finalistů vyhraje? 

Brno se do soutěže přihlásilo s projektem Prototypuj a ověřuj. Jedná se o program podporující prototyp inovativního produktu nebo služby a jejich ověření. Program svým zaměřením cílí na podporu fyzických osob a také malých a středních podniků se sídlem nebo provozovnou v Jihomoravském kraji. 

Porotu oslovil také jihlavský projekt, který představil službu Mapa pozemků pro investory, aplikaci Poplatek z pobytu, určenou podnikatelům v ubytování, a objednávkovou aplikaci WebCall, jež podnikatelům usnadňuje komunikaci s úřady. Projekt si klade za cíl zpřístupnit veřejné služby pro podnikatele a investory prostřednictvím jmenovaných elektronických nástrojů.

Bez povšimnutí nezůstal ani projekt města Kunovice, který se týkal rozšíření prostor infrastruktury Podnikatelského inkubátoru Kunovice – Stará škola. Tento projekt pro město znamenal navýšení počtu podnikatelských subjektů i zvýšenou nabídku služeb v oblasti kreativního průmyslu. 

A s jakým projektem se do soutěže přihlásil městský obvod Ostrava-Poruba? S pravidelnou pop-up expozicí nazvanou Sdílko Poruba, která vždy během několika týdnů představuje ty nejzajímavější prodejce a obchodníky z Moravskoslezského kraje. Tento projekt obchodníkům umožňuje vytvářet nové spolupráce a vyzdvihuje důležitost lokálních a kamenných prodejen.

V neposlední řadě si místo ve finále soutěže vysloužil i Žďár nad Sázavou s průmyslovou zónou Jamská II navazující na úspěšně fungující průmyslovou zónu Jamská I. Město díky tomuto projektu k původním plně obsazeným 20 ha získalo dalších 10 ha určených k výrobě a komplementární činnosti s vyšší přidanou hodnotou. 

Klíčem je podpora podnikavosti

„V CzechInvestu mapujeme podnikatelské prostředí pomocí terénního šetření ve všech obcích s pověřeným obecním úřadem. A právě propojovat svět obcí s podnikáním je jednou z priorit, které nám z tohoto šetření vyplývají. Je důležité, aby vedení obce podporovalo příliv kvalitních investorů i nových firem, a neméně to, aby v Česku vznikaly projekty na podporu podnikavosti. Protože ty pak generují další zisk a zvyšují kvalitu života obyvatel v místě, “ říká generální ředitel agentury CzechInvest Patrik Reichl.

Finalisty nyní čeká natočení krátkých videospotů k jejich soutěžním projektům, které budou postupně k vidění na sociálních sítích agentury CzechInvest. Soutěž vyvrcholí 2. prosince 2021 na finálové akci v Kampusu Hybernská v Praze, kterou bude moderovat Vladimír Kořen. 

V dopolední části finalisté soutěže odprezentují své projekty před odbornou porotou složenou ze zástupců agentury CzechInvest, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva pro místní rozvoj, Svazu měst a obcí České republiky a projektu Město pro Byznys. 

Odpolední část akce bude zahájena odborným programem zaměřeným na podporu podnikatelského prostředí v obcích a městech. V samotném závěru proběhne vyhlášení vítězů soutěže, kde budou vyhlášené tři nejlepší projekty. Vítězové si odnesou ceny od agentury CzechInvest a voucher na odborné poradenství od partnera soutěže, společnosti Berman Group. 


Pro účast na akci se prosím registrujte na mail kristyna.tureckova@czechinvest.org