Dokončování bytových projektů se zpomaluje, chybí stavební kapacity a mění se nákupní chování konečných zákazníků

Stavební produkce podle Českého statistického úřadu v září meziročně vzrostla o 2,2 %, ve třetím čtvrtletí pak jenom o 1,3 %. Jak se ve zprávě uvádí, srovnává se již s poměrně nízkou základnou roku 2020. Ve velké míře se začíná projevovat nedostatek stavebních kapacit a růst cen materiálů, což může do budoucna značně ovlivnit celý stavební sektor.

Počet zahájených bytů, jak v září, tak celém třetím čtvrtletí enormně stoupl. V září 2021 meziročně vzrostl o 57,3 % a ve 3. čtvrtletí o 42,1 %, ale jak již bylo řečeno jedná se o srovnání se slabším rokem 2020. S postupným zdražováním a nedostatkem materiálů se vytvořil tlak na to, aby se projekty začaly stavět, dokud byly ještě materiály k dispozici za přijatelné ceny. Firmy nakupovaly zásoby dopředu, platily často zálohy, aby měly jistotu nákupní ceny. Dokončení těchto bytů se ale bude oddalovat. Ze zprávy ČSU také vyplývá, že počet dokončených rodinných domů již pátým měsícem v řadě klesá.  

V loňském roce bylo zahájeno méně bytových výstaveb, důvodem byla jak pandemie, tak i s tím související nedostatek zaměstnanců, kteří se často vraceli do svých domovských zemí. 

Nedostatek materiálů a jeho zdražování, ale i problémy s pracovní silou se odráží v růstu počtu rozpracovaných zakázek, které čekají na dokončení. K tomu se ještě přidává nastupující další vlna pandemie, která může způsobit vysokou nemocnost, a ovlivnit tak výrobní kapacity. 

Dalším negativní faktorem, který zcela jistě ovlivní celý sektor stavebnictví, je nedávný protiinflační krok ČNB, která svým razantním zvýšení úrokové sazby učinila hypotéky nedostupné pro další skupinu lidí.  

Mění se ale i nákupní chování konečných zákazníků. Inflace, růst úrokové míry, a hlavně růst cen energií výrazně brzdí nákupní horečku, které jsme byli svědky po otevření obchodů na jaře letošního roku. Lidé více šetří, přemýšlí o nákupech, hobby markety a stavební řetězce hlásí pokles poptávky.

Předpokládáme, že příští rok zřejmě přijde ochlazení ekonomiky, které jsme očekávali již letos. Ale díky různým vládním balíčkům se spotřebitelská poptávka udržela na vysoké úrovni a lidé buď přesunuli nákupy online, nebo vyčkali a nakoupili později po lockdownu. Nyní ale vidíme, že lidé přestávají nakupovat, neočekávají další výraznou pomoc od státu, a spíše se domnívají, že si musí pomoci sami. Reálné bohatství lidí se díky vysoké inflaci snižuje. 

V současné době je naše výroba na maximu, což ale potrvá zhruba do konce prvního čtvrtletí 2022. Na příští rok nevidíme příliš pozitivních signálů, že nás nějaké forma ochlazení ekonomiky mine. V následujícím roce proto očekáváme tvrdý boj o zákazníka, poptávka po jakémkoliv zboží bude ovlivněna cenami nezbytných služeb a produktů, tedy energií a potravin. 

Teoreticky by určité zpomalení ekonomiky mohlo pomoci trhu práce. Myslím si, že už žádné masivní vládní podpůrné programy nemůžeme očekávat, a proto řada firem bude muset propouštět, a upraví se proto vysoké nároky na růst mezd a trh práce se pročistí.