Storyous: Komentář k nově oznámeným vládním opatřením za gastronomii

V návaznosti na vládou právě schválené opatření pro kontroly bezinfekčnosti v restauracích posílám komentář za Storyous (J. Kohoutová). V našem portfoliu máme více než tři tisíce restauračních zařízení, dennodenně jsme s nimi v kontaktu a snažíme se jim pomáhat.

“S právě schváleným opatřením (vstup do restaurace možný pouze tehdy, pokud je člověk očkovaný nebo prodělal covid maximálně přes 180 dny, a neuznávání jakýchkoliv testů, pokud se nebavíme o případných výjimkách) nesouhlasíme, protože je diskriminující. To, že jsem očkovaný, nemá přece s bezinfekčností nic společného. Pokud budu nakažený, můžu bez okolků přenášet virus, všechno bude v pořádku a nikdo se nad tím podle současných pravidel nepozastaví. Zatímco pokud prokážu bezinfekčnost, tzn. byl jsem včera na PCR testu a jednoznačně jsem negativní, tak do restaurace nesmím? Postrádá to logiku. Na chystané opatření doplatí opět nejvíce restaurace, jimž ještě více poklesne návštěvnost i tržby. Vláda jim nenabízí dostatečné kompenzace, které by ztráty pomohly alespoň částečně vykrýt tak, jak tomu je v zahraničí. Vyzýváme proto vládu, aby v připravovaných opatřeních myslela určitě i restaurace a také na ty, kteří se i přes velkou nejistotu do podnikání v gastronomii nově pustili a nemůžou tudíž srovnávat s rokem 2019. Podle zvažovaných a dnes oznámených opatření tito lidé nemají nárok na žádné kompenzace. A další část provozovatelů na ně ani nedosáhne.

Opět se ženeme do zavedení polovičatých opatření. Podniky čeká vrchol sezóny. Pokud restaurace přijdou o vánoční a silvestrovské večírky, protože lze očekávat, že firmy je budou rušit, může dojít k 40–50procentnímu propadu tržeb. Chápeme, že vláda namotivovala lidi k očkování právě tím, že se nebudou muset testovat, tento přístup je ale od základu špatně. To, že nebudeme testovat, neodvrátí sílící pandemii, jen nepodchytíme nakažené. Důležité je proto určitě zvýšit proočkovanost a urgentně zvážit i testování očkovaných.“

O Storyous
Společnost Storyous vytváří komplexní restaurační systém, který zjednodušuje každodenní úkony spojené s gastronomickým provozem. Digitalizuje a automatizuje procesy díky propojení s dodavateli nebo účetními a hotelovými systémy. Aktuálně zpracovává 18 procent obratu v české gastronomii. Od konce roku 2020 je součástí globální fintechové společnosti SaltPay, díky které Storyous postupně rozšiřuje své portfolio služeb a zároveň geograficky expanduje. Produkty firmy jsou dostupné například také na Slovensku, v Polsku, Španělsku, Maďarsku, Chorvatsku a na Islandu. Více informací naleznete na webových stránkách Storyous a také na FacebookuLinkedInu nebo Instagramu společnosti.