Proč by upgrade firmwaru měl být vaší prioritou?

24. listopadu 2021, Praha – Jestliže čtete tento článek, s největší pravděpodobností už bezpečnostní zařízení zřejmě máte nebo uvažujete o jeho koupi. Ať tak či onak, možná si říkáte, že tomuto článku není nutné věnovat zvláštní pozornost, protože se týká pouze firmwaru, a proto asi nebude moc důležitý. 

Opak je ale pravdou, a proto čtěte prosím dále. Existuje jedna univerzální rada pro všechny vlastníky bezpečnostních zařízení. Ta zní: vždy udržujte svá zařízení v aktualizovaném stavu. Firmware představuje startovací motor a vykonává hlavní řídicí funkci vašeho bezpečnostního zařízení. Pokud není aktuální, hrozí, že nebudete chráněni, jak nejlépe to jde, a také to, že se připravíte o nejnovější funkce, které uživatelům přinášejí citelné výhody.

Bezpečný přístup 

Udržování firmwaru v aktuálním stavu je důležité, protože se neustále mění nejen povaha, rozsah a závažnost hrozeb, ale také způsoby práce a mezilidské interakce. Pandemie nemoci Covid-19 zásadně urychlila zavádění nových pracovních modelů, jako např. home office. Tento vývoj současně znamená, že ještě nikdy nebylo tak důležité monitorovat uživatele připojené do sítě na dálku.

Součástí nejnovějšího firmwaru 5.10 pro naše bezpečnostní zařízení je nová funkce Device Insight, která poskytuje lepší přehled a kontrolu nad všemi zařízeními v síti bez ohledu na to, jakým způsobem a kde jsou do sítě připojena. Tato funkce současně přispívá k řízení přístupu dle principu nejnižších privilegií, díky němuž můžete přístup nastavit tak, aby uživatelé mohli používat pouze ty aplikace, údaje a služby, které skutečně potřebují ke své práci.

Další důležitou novinkou verze 5.10 firmwaru je dvoufaktorová autentizace (2FA) pro IPSec VPN tunely. Toto opatření slouží k ochraně sítě před nežádoucími návštěvníky a přitom nadále umožňuje rychlý a snadný přístup legitimním uživatelům. Ti při přihlašování do VPN tunelu IKEv1 i IKEv2 mohou uživatelé zadat své obvyklé přihlašovací údaje plus kód od společnosti Google. Nasazení a správa této funkcionality je jednoduchá a povyšuje zabezpečení VPN tunelu na ještě vyšší úroveň.

Vzdálená kontrola nad bezpečnostními zařízeními 

Třetí velkou změnou, kterou přináší nejnovější verze firmwaru, je rozšíření kompatibility naší platformy Nebula pro správu sítí v cloudu o firewally ATP a modely USG20-VPN/USG20W-VPN určené pro menší organizace. Tento obrovský krok vpřed všem uživatelům umožňuje řídit svá bezpečnostní zařízení na dálku nebo jejich správou pověřit některého z odborných partnerů naší společnosti. Vedle vzdálené správy platforma Nebula poskytuje širokou paletu dalších pokročilých funkcí včetně zabezpečení dle principu nulové důvěry, technologie sandboxing a reputačního filtru. 

Upgrade na firmware 5.10 zabere jen pár minut a není nijak náročný. Stačí se přihlásit na portál MyZyxel nebo navštívit naše webové stránky a postupovat podle zde uvedených pokynů a hned máte k dispozici lepší ochranu a zabezpečení. Úkolem vašeho bezpečnostního zařízení je chránit vaši síť a IT vybavení před všemi typy hrozeb, a proto je důležité vždy mít aktuální firmware.

Petr Koudelka, Senior Sales Engineer ve společnosti Zyxel Networks.

 O společnosti Zyxel Networks

Společnost Zyxel připojuje organizace i domácnosti k internetu již více než 30 let, a to vždy s důrazem na inovace a služby zákazníkům. V roce 1989 jsme začínali analogovými modemy. Dnes využíváme umělou inteligenci a cloud, abychom firemním i domácím uživatelům přinášeli rychlá, spolehlivá a bezpečná síťová řešení.

O vůdčí globální pozici společnosti Zyxel na komunikačním trhu svědčí mimo jiné:

— působnost ve 150 zemích celého světa,

— milion organizací, které díky našim řešením fungují chytřeji,

— 100 milionů zařízení propojujících svět.

Vytváříme sítě budoucnosti a pomáháme využívat potenciál a plnit potřeby moderních pracovišť. Pomáháme lidem v práci i při hraní.

Zyxel, Your Networking Ally.