175 milionů darovali lidé přes eshop. Nakoupili zdroje pitné vody pro půl milionu Etiopanů nebo doučování dětí v Česku

V uplynulém roce využil Člověk v tísni dárky z charitativního eshopu SkutecnyDarek.cz na pomoc s doučováním dětí v Česku nebo vzděláváním dívek v Nepálu, kde se rovněž zavíraly školy. Dárci z Česka pomohli zajistit přístup k pitné vodě půl milionu lidí v Etiopii. Organizace letos z jejich darů distribuovala také kozy, slepice, desítky tisíc sazenic nebo učila farmáře, jak si navzdory suchu zachovat úrodnou půdu. Celkem už přes dobročinný eshop lidé darovali 175 miliónů korun.

Nově nabízí eshop tři dárky, které pomůžou nejchudším v adaptaci na klimatické změny nebo podpoří vzdělávání dětí. Organizace chystá i písničku a hudební spot s Václavem Neckářem, Martou Kubišovou a desítkou dalších interpretů.

„Dělá mi radost, jak lidé pomáhají vzdor zhoršující se situaci kolem. Loni darovali jen přes Skutečný dárek více než 21 milionů korun, díky kterým jsme pomohli potřebným doma i v zahraničí,“ říká ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek. „Eshop také zkonkrétňuje pomoc a situaci lidí, které dárci chtějí podpořit a čtvrtina z nich začne později přispívat pravidelně,“ dodává Pánek.

„Dárci nejčastěji nakupují zvířata. Populární jsou například ovce nebo kuřata, ale na eshopu můžete pořídit i oslíka z povozem nebo rybu. Nejvíc ale lidé už od spuštění eshopu utratí za kozy, které jsme letos rozdávali například v Mali v oblasti, kde místní přišli kvůli záplavám o úrodu a část domů,“ říká Tomáš Vyhnálek, který stojí za nápadem pomoci skrze eshop. „Důležité je, že my ty dárky jen tak nerozdáváme. Plánujeme je spolu s misemi tak, aby doplnily pomoc na místě. V Mali jsme tak poskytli farmářům veterinární školení a pytle krmení do začátku,“ vysvětluje Vyhnálek.

Přes 80 procent dárků podle něj lidé nakoupí v týdnech těsně před Vánocemi a každoročně přibývá dárců, kteří se k nákupu vrací opakovaně. „Pro některé už je to tradice, často si v rodině dávají tento typ dárku navzájem pod stromeček a baví se tím, kdo letos jaký certifikát vybral,“ směje se Vyhnálek. Jen loni si dárek od Člověka v tísni pod stromeček pořídilo přes třináct tisíc lidí, od jeho spuštění v roce 2009 pak víc než sedmdesát tisíc dárců.

Doučujeme v Česku, v Nepálu podporujeme vzdělávání dívek

V uplynulém covidovém roce mohla organizace i díky Skutečnému dárku v Česku podpořit ve studiu 1 852 dětí a pravidelně doučovat 660 z nich. Dárkové certifikáty umožnily 85 dětem z těch nejchudších rodin nakoupit první pohádky, romány i komiksy a pomohly v provozu předškolních klubů a terénních pracovišť, kde se pracovníci organizace dětem věnují a dohánějí s nimi učivo. 

Stejně jako doma, kde Člověk v tísni do doučování pomohl zapojit všechny pedagogické fakulty a další vysoké školy, podporuje organizace vedle konkrétních žáků a studentů v chudých zemích tamní vzdělávací systémy.

V Nepálu letos vybavila 122 škol, rozdala 13 600 čítanek, 22 000 sešitů a 7484 dívek dostalo nové učebnice. V Etiopii mohla díky Skutečnému dárku nakoupit 1332 školních lavic a 125 tabulí, podpořit ve studiu 400 pekárenských studentů a 3 učilištím dodat učebnice a stroje na zpracování kávy.

Václav Neckář, Marta Kubišová a další interpreti podpoří eshop společnou písní a hudebním spotem

Letos nabídne Člověk v tísni dárcům tři nové certifikáty. „Boj se suchem“ pomůže farmářům, kteří následkem klimatických změn ztrácejí prostředky obživy: jejich vzděláváním v hospodaření s půdou a v práci s odolnými plodinami, které pomáhají zadržovat vodu a zabraňují půdní degradaci.

Dárek “Zůstaň ve škole” je určen na pomoc nejzranitelnějším žákům a studentům v Česku v klíčovém momentu při přestupu ze základní školy na stření školu či učiliště. Poskytuje jeden měsíc výuky, který může dítěti pomoci např. ve volbě střední školy, nebo pozitivně ovlivní dítě natolik, že se rozhodne školu neopustit.

Certifikát “Andělé strážní”, který přispěje do stejného vzdělávacího programu, zároveň propojí pomoc se stejnojmennou písní z dílny Václava a Jana Neckáře. Píseň Andělé strážní na podporu solidarity a dobročinného eshopu Člověka v tísni spolu s Václavem Neckářem nazpívala Marta Kubišová, Marie Rottrová, Jiří Macháček, Milan Cais, Tomáš Klus a šest dalších interpretů. Nové provedení skladby vzniklo na podporu Skutečného dárku i jako poděkování za pomoc, kterou Češi projevili po tornádu na Moravě nebo zdravotníkům za jejich nasazení v posledních dvou letech. Hudební spot je možné shlédnou na webu či YouTube Člověka v tísni.

Letošní pomoc v kostce

Díky dárkům z eshopu letos Člověk v tísni:

·         Podával vysokoenergetickou stravu a zajišťoval péči 372 malým dětem v DR Kongo, čímž zabránil riziku jejích úmrtí či doživotním následků z důvodu podvýživy.

·         Vybavil novým nářadí 607 farmářů, kterým věnoval 20 000 kg sazenic sladkých brambor a 400 kg semen zeleniny.

·         Zajistil půl milionu lidí přístup k čisté pitné vodě v Etiopii a zabránilo tak dalšímu šíření nemocí a chorob.

·         Dodal  solární panely a první zdroje energie pro svícení či provoz chladniček  domácnostem v 10 vesnicích v odlehlé oblasti Filipín.

·         Rozdal 13 600 čítanek, 22 000 sešitů a poskytl 7484 nových učebnic dívkám v Nepálu.

·         Poskytl 1332 školních lavic a 125 tabulí pro vybavení 122 škol a učil 400 studentů pekařskému řemeslu v Etiopii

·         Naučil šít nebo vyrábět sýr 168 mladých lidí v Arménii a zaškolil 408 učitelů v práci s handicapovanými dětmi nebo marginalizovanými dívkami v Arménii a Kosovu.

·         Více o distribucích Skutečného dárku v roce 2021 čtěte ZDE

O SKUTEČNÉM DÁRKU

SkutecnyDarek.cz je charitativní e-shop Člověka v tísni určený na podporu lidí v nejchudších zemích světa a potřebných v Česku. Dárci v něm nakupují tištěné nebo elektronické certifikáty, které s věnováním darují pod stromeček svým blízkým. Princip fungování je jednoduchý. Například nákupem certifikátu Veselé kozy přispějí do programu OBŽIVA a za jejich dar je nakoupena například koza. Pokud je ale v dané chvíli prodáno příliš mnoho koz a je potřebnější nakoupit jiné prvky z programu OBŽIVA, jako například ovce, zemědělské nářadí nebo sazenice stromů, nakoupí Člověk v tísni je. Za dar tedy vždy nakoupí to nejpotřebnější v daném programu. Podobně je tomu s programy ŠKOLY, ZDRAVÍ, VODA a VZDĚLÁNÍ V ČR. Detailní vysvětlení lze najít na http://www.skutecnydarek.cz/pages/faq/.

V loňském roce si netradiční dárek pořídilo 13 000 lidí, kteří na eshopu nakoupili přes 40 000 darovacích certifikátu. Více než polovina byli nově nakupující. Dříve si lidé kupovali především tištěné certifikáty, loni dala více než třetina lidí přednost certifikátu elektronickému, který následně přepošlou e-mailem, nebo si sami vytisknou a darují svým blízkým. Prodej dárkových certifikátů Člověk v tísni začal v roce 2009 a za 12 let si jej koupilo přes 70 tisíc lidí.