Do Pražského inovačního institutu nastoupil kosmický inženýr Jan Lukačevič. Bude rozvíjet kosmické aktivity a biotechnologie

Praha, 20. prosince 2021 – Pražský inovační institut (Pii) posílil kosmický inženýr a popularizátor Jan Lukačevič. Začátkem prosince rozšířil developerský tým projektu Prague Smart Accelerator (PSA), bude se zde věnovat podpoře a rozvoji kosmických aktivit a biotechnologií na území Prahy. Jan Lukačevič nastoupil na pozici developera na základě úspěšného výběrového řízení a bude pro projekt PSA pracovat na částečný úvazek.

“Mám radost, že se můžu připojit k týmu, který je poskládaný z řady šikovných, schopných a zkušených lidí. Za několik let mého působení jsem se s oblastí kosmického výzkumu a průmyslu dobře seznámil a vím, jak velký potenciál má. Má ale také pár slabých míst, která nás brzdí. A právě na ta bych se chtěl ve své nové roli zaměřit, abychom společně vybudovali prostředí, kde lidé spolupracují a obor vytáhnou na špičku i v mezinárodním měřítku,” říká kosmický inženýr Jan Lukačevič, nový developer projektu PSA v Pražském inovačním institutu.

Ke stávajícím členům developerského týmu patří odbornice na vzdělávání Veronika Nürnbergerová a Markéta Štindlová, developer pro byznys a podnikovou sféru Miroslav Veselka a ekonom Pavel Vaněk, který přišel do Pii letos na jaře ze Středočeského inovačního centra. V projektu PSA se tito manažeři zaměřují na klíčové oblasti, které Praze napomáhají v dalším rozvoji inovací, podnikání a výzkumu. Je to oblast vesmíru, umělé inteligence, biotechnologií, byznysu, vzdělávání, kulturně-kreativních průmyslů i komunikace inovací. 

Od podzimu pořádá tým projektu PSA takzvané inovační platformy. Devět odborných skupin má za cíl zvát k jednomu stolu experty z byznysu, vědy, vzdělávání a také zástupce města, aby společně diskutovali o aktuálních trendech, překážkách i potřebách Prahy a jejího inovačního ekosystému. 

“Nástup Honzy Lukačeviče do pozice developera inovačních projektů znamená další impuls pro rozvoj pražského ekosystému pro kosmické aktivity. Je to velká posila jak pro oblast mapování oboru, tak i pro propojování napříč sektory a obory a v neposlední řadě i pro formulaci vize a strategické plánování v oblasti vesmírných aktivit,” řekl Tomáš Lapáček, manažer inovací pro Prahu.

Jan Lukačevič je kosmický inženýr. Od loňska působí v NATO2030 Young Leader jako člen poradního sboru Generálního tajemníka Jense Stoltenberga. Jde o skupinu čtrnácti mladých lídrů, kteří pro Severoatlantickou alianci vytvářejí doporučení, jakým směrem by se mělo NATO vydat. Vede rovněž pracovní skupinu zaměřenou na Emerging & Disruptive Technologies a od roku 2017 působil na Akademii věd ČR. Je vyhledávaným popularizátorem vědy na sociálních sítích a v médiích. Jan Lukačevič mimo jiné založil v roce 2018 laboratoř Marsonaut, projekt pro pěstování rostlin v podmínkách jako na Marsu. Za svůj dřívější výzkum pod hlavičkou Evropské kosmické agentury byl vybrán společnostmi Google a Financial Times do New Europe 100: seznamu 100 lidí ze střední a východní Evropy s největším vlivem na naši budoucnost. Jan Lukačevič organizuje od loňska také iniciativu Energii lékařům, která dodává energetické balíčky do zdravotnických zařízení.

Pražský inovační institut (Pii) založilo formou zapsaného ústavu hlavní město Praha v lednu 2020. Tato veřejně prospěšná organizace se zaměřuje na podporu rozvoje vzdělávání, města, podnikání a životního prostředí. Chce se stát rovněž spojnicí mezi světem byznysu a veřejnou i akademickou sférou. Od července 2020 vede Pii odborník na inovace ve vzdělávání Bohumil Kartous, o rok později začalo Pii spravovat také Podnikatelské a inovační centrum hl. města Prahy (PIC).