Luna – nový koncept pro udržitelnost

Praha, 20. prosince 2021 – Společnost Dell Technologies přichází s novým designovým konceptem notebooku, který opět posouvá hranice udržitelnosti, recyklace a cirkulární ekonomiky. Koncept Luna si klade za cíl být menší zátěží pro životní prostředí – využívá nové materiály a konstrukce, poskytuje chytrá řešení pro snadnou údržbu i opakované použití komponentů, čím výrazně snižuje uhlíkovou stopu. 

Vzhledem k rostoucím obavám z klimatické krize, elektronického odpadu a omezených zdrojů je stále důležitější se ptát, jak navrhovat nové technologie, tak aby nebyly pro životní prostředí takovou zátěží. V konceptu Luna se designéři společnosti Dell zamýšleli nad celým životním cyklem notebooku – od konstrukce a materiálů, přes energetickou účinnost, lepší výkon a chlazení, až po výměnu nebo opakované využití součástek. 

Jako měřítko pro srovnání byl zvolen Dell Latitude 7300 Anniversary Edition. Oproti tomuto modelu by použití všech konstrukčních změn vedlo ke snížení uhlíkové stopy až o 50 %. Zásadním proměnou prošla vnitřní architektura. Došlo ke zmenšení základní desky o 75 %, jelikož právě ona může být jednou z energeticky nejnáročnějších součástek při výrobě. Změnilo se také vnitřní uspořádání. Umístění základní desky na horní kryt (dále od baterie) umožňuje lepší pasivní chlazení a mohlo by zcela eliminovat potřebu aktivních ventilátorů. To by také přispělo k úspoře energie a prodloužilo životnost baterie. 

Výrazně se snížil počet šroubků a to desetinásobně na pouhé čtyři. Komponenty, které byly dříve lepené, jsou nyní spojené mechanickými prvky. To vše usnadňuje přístup a zrychluje práci při servisu nebo výměně dílů. Nová deska s plošnými spoji (neboli “PCB”) na biologické bázi je vyrobena z lněných vláken a ve vodě rozpustného polymeru jako lepidla. Pozoruhodné je, že lněné vlákno zde nahrazuje tradiční plastové lamináty. Inovativní konstrukce displeje slibuje méně vrstev a menší spotřebu. Šasi je vyrobeno z lisovaného recyklovaného hliníku, stroje na jeho výrobu pohání energie z vodních elektráren, čímž opět klesá množství odpadu i uhlíková stopa.

Luna je zatím pouze koncept, na kterém je si designéři mohou vyzkoušet, co všechno je na poli udržitelnosti možné, a není určen pro sériovou výrobu a prodej. Přesto je velmi pravděpodobné, že poznatky a výstupy z něj budou velmi brzy zakomponovány do nových produktových řad výrobků od společnosti Dell Technologies.

O společnosti Dell Technologies

Dell Technologies pomáhá organizacím a jednotlivcům budovat svoji digitální budoucnost, transformovat způsob, jakým pracují, žijí a hrají. Společnost poskytuje a dodává zákazníkům nejkomplexnější a nejinovativnější portfolio technologií a služeb, aby dokázali úspěšně konkurovat v dnešní éře dat.