Poslech hudby: Bluetooth nebo chytrý reproduktor? Jak si správně vybrat?

Obě varianty patří do kategorie bezdrátových reproduktorů, a přesto je mezi nimi velký rozdíl. Bluetooth reproduktor přehrává hudbu z telefonu a je závislý na dosahu Bluetooth signálu. Chytrý reproduktor sice ovládáte také pomocí aplikace z telefonu, ale hudbu z populárních streamovacích služeb (například Spotify) přehrává sám pomocí přímého připojení k internetu. Navíc často umožňuje bezdrátový rozvod hudby v domě. Na trhu najdeme i kombinace obou variant.

Obsah obrázku text, zeď, interiér

Popis byl vytvořen automaticky

Hudba je zdrojem emocí a působivá a dostatečně hlasitá reprodukce s plnými basy emoce ještě více umocňuje.  Asi proto patří mezi nejprodávanější sortiment elektroniky bezdrátové reproduktory. Dříve byl tímto označením automaticky myšlen Bluetooth reproduktor. V poslední době se na trhu čím dál častěji objevují takzvané chytré bezdrátové reproduktory, které pracují jinak a umí jiné věci. Pokud chcete pochopit rozdíl mezi těmito dvěma pojmy, čtěte dál.

Bluetooth reproduktory přehrávají zvuk z telefonu

Bluetooth reproduktor přehrává hudbu nebo zvuk z telefonu nebo počítače, se kterým je bezdrátově propojen (některé umožňují i kabelové propojení) s tím, že dosah technologie Bluetooth je přibližně 10 metrů. Pokud pustíte video z Youtube, skladbu ze Spotify nebo jiné hudební online služby nebo jakýkoli jiný zvuk uložený v telefonu či počítači, reproduktor komunikuje s daným zdrojem a reprodukuje zvuk. To však znamená, že odejdete-li s telefonem mimo dosah Bluetooth, přehrávání se přeruší. Výhoda Bluetooth reproduktorů je ta, že téměř všechny modely mají vestavěnou baterii, která umožňuje jejich využití kdekoli mimo domov. V nabídce firem najdeme malinké Bluetooth reproduktory i větší přístroje, které nabízí na svou velikost velmi plný a kvalitní zvuk. Zajímavé řešení v této kategorii nabízí například Bose Revolve II (5 490 Kč) a Revolve+ II (7 690 Kč), se speciální „audio akustickou čočkou“, která zvuk rozptýlí do všech stran kolem reproduktoru. Tímto způsobem se podařilo doslova přelstít fyzikální zákony šíření zvuku a nabídnout kvalitní poslech všem posluchačům v místnosti.

Chytré reproduktory přehrávají i přímo z internetu a lze s nimi vytvořit komplexní hudební systém  

Chytrý reproduktor je přístroj, který umí mnohem víc, ale většinou není mobilní. Většinou lze také propojit se zdrojem zvuku pomocí Bluetooth, ale jeho hlavní výhodou je vlastní přímé připojení k internetu a možnost streamování (stahování a okamžitě přehrávání) zvuku přímo, bez mezičlánku, kterým je telefon. Ten slouží jen jako ovladač při výběru hudby a nastavení dalších vlastností. Chytrý reproduktor tak dokáže reprodukovat skladbu, album nebo playlist přímo z internetu (dle specifikací například ze služeb Spotify, Deezer, Tidal a dalších). Pomocí aplikace v telefonu jen vyberete, co se má pustit. Další jeho chytrou vlastností je pak zpravidla implementace některého z digitálních hlasových asistentů, jejichž použití je však v naší zemi prozatím dost omezené. Velmi zajímavou možností, kterou chytré reproduktory často nabízí, je možnost bezdrátového rozvedení zvuku do více místností. Díky tomu můžete v celém domě vytvořit bez složité instalace a rozvádění kabelů komplexní hudební systém. Bezdrátový rozvod hudby s možností snadného ovládání nabízí například dnes populární multiznačková technologie AirPlay 2, prostřednictvím níž lze v bytě rozeznít všechny reproduktory, které ji podporují. Dalším průkopníkem chytrých reproduktorů s možností streamingu a bezdrátového rozvodu hudby v domě je třeba již zmíněný legendární výrobce Bose se svou řadou Bose Home Speaker. Nevýhodou chytrých reproduktorů, je pak většinou absence vestavěné baterie. Jsou určeny k trvalé instalaci v obytném prostoru.

Univerzální reproduktor

Zajímavým řešením je kombinace obou variant. Tu nabízí například Bose Portable Home Speaker (10 990 Kč), který umí všechno, co bylo popsáno v oddíle o chytrých reproduktorech, má oceňovaný 360° zvuk a vestavěnu baterii, která umožňuje jeho mobilní využití kdekoli, i mimo dosah elektřiny.  

— 

Produktové tipy

Bluetooth reproduktor Bose Revolve II (5 490 Kč)
Bluetooth Reproduktor, který vytvoří mimořádně působivou zvukovou kulisu. Nevadí mu postříkání vodou (IPX4), díky pogumovaným koncům vydrží i méně šetrné zacházení, a navíc nabízí skutečně funkční a oceňovaný 360° zvuk. To znamená, že hraje do všech stran kolem sebe stejně kvalitně. Abyste mohli tuhle vlastnost naplno využít, v jeho dně je vestavěn závit, díky kterému ho můžete postavit na fotografickou trojnožku. Vyrábí se ve dvou velikostech (Revolve a Revolve+) a bez ohledu na to, které typy máte, můžete dva kusy v aplikaci propojit do jednoho páru. K dostání je v černé a stříbrné barvě.

Chytrý reproduktor Bose Home Speaker 500 (9 990 Kč)

Chytrý domácí bezdrátový reproduktor pro streaming hudby i poslech prostřednictvím Bluetooth, který dokáže z jednoho přístroje vytvořit hutný a čistý stereo zvuk s masivním basovým základem. Velkou výhodou je přímé přehrávání hudby z internetu bez závislosti na dosahu Bluetooth. Reproduktor komunikuje přímo s příslušnou službou (např. Spotify) pomocí připojení k internetu. Aplikace v telefonu slouží jako dálkový ovladač pro výběr hudby. Pokud umístíte do více místností chytré reproduktory Bose Home Speaker, během několika minut snadno vytvoříte komplexní hudební systém domácnosti s téměř neomezenými možnostmi. 

Univerzální reproduktor Bose Portable Home Speaker (10 990 Kč) 

Přenosný chytrý domácí bezdrátový reproduktor s 360° zvukem pro streaming hudby i poslech prostřednictvím Bluetooth s vestavěnou baterií, která zajišťuje až 12hodinový poslech na cestách. Univerzální přístroj, který nabízí vše, co od reproduktoru této velikosti můžete očekávat, včetně velmi hlasité a působivé reprodukce s výrazným basovým základem. V kombinaci s dalšími reproduktory Bose Home Speaker ho lze zařadit do komplexního domácího audiosystému, který ozvučí celý dům bez nutnosti složité instalace a rozvodu kabelů.