Festival Jeden svět se vrací do března a do kin

Praha, 19. ledna 2022 – Je to jako včera, když festival Jeden svět skončil, už teď jsou ale v plném proudu přípravy na příští, 24. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Po roční pauze, kdy festival kvůli nepříznivé situaci probíhal v květnu, se akce opět vrací do svého tradičního březnového termínu. Organizační tým nejen v Praze, ale i v dalších 24 městech, kde se Jeden svět letos chystá, doufají, že i přes současnou dramatickou situaci proběhne v kinech po celé České republice. Jeden svět začne 21. března a potrvá do 3. dubna, v Praze proběhne od 23. do 31. března. Součástí pražské části festivalu bude i předání lidskoprávní ceny Homo Homini a ocenění nejlepších dokumentárních snímků aktuálního ročníku. 

“Po poslední zkušenosti s přesunem akce na jiný termín, kdy jsme si vyzkoušeli hned několik podob festivalu, jsme se rozhodli vrátit se do březnového termínu. Tento termín je tradiční nejen pro nás a naše regionální kolegy a kolegyně, ale i pro naše diváky a divačky a festivalové partnery. I přesto, že tomu současná situace nenasvědčuje, věříme, že situace kolem COVIDu-19 bude za dva měsíce klidnější a vyplní se epidemiologické predikce, že varianta omikron proběhne rychleji a mírněji. Samozřejmě plánujeme dodržovat veškerá aktuální vládní nařízení a připravit bezpečný festival jak pro návštěvníky a návštěvnice, tak pro hosty a hostky i pro celý organizační tým,” říká ředitel festivalu Ondřej Kamenický. Dodává, že rozhodnutí o fyzické podobě festivalu padlo i na základě aktuálních vládních opatření, které nenasvědčují uzávěru kultury.  

Pro jistotu organizátoři chystají i záložní plán. “Určitě využijeme naši novou VOD platformu Jeden svět online, kde jsou celoročně k přehrání ty nejlepší dokumenty z Jednoho světa,” předestírá Kamenický.  

O konkrétní podobě festivalu a letošním tématu budou organizátoři informovat veřejnost představením nové vizuální podoby a znělky už 2. února 2022.