Pády na náledí: o odškodnění vás může připravit i obecní rozhlas

Se zimou, sněhem a ledem jsou spojeny i pády na nedostatečně udržovaných chodnících. V takovém případě mají zranění právo na kompenzaci, která může dosáhnout i stovek tisíc korun. Je však potřeba trpělivost, tento typ případů se často nedaří vyřešit během jednoho roku. Společnost Vindicia, která se na odškodnění specializuje, připravila seznam šesti chyb, které mohou poškozené o kompenzaci připravit. 

Že je boj o náležité odškodnění mnohdy pořádný oříšek, dokumentuje i příběh jednoho z klientů. „Pan učitel šel do práce, ovšem upadl a vážně se zranil v prostranství před školou. Nastal ohromný zmatek v tom, kdo má vlastně odškodnění platit. Obec tvrdila, že jde o pozemek školy a chodník měl posypat školník. Vzdělávací instituce zodpovědnost odmítala s tím, že místo patří obci, popřípadě měly vše uklidnit technické služby. Ty se bránily, že byla toho dne ohromná sněhová kalamita, takže musely vyrazit do hor a uklidit hlavní tahy. Nakonec jsme museli pátrat ještě jinde – zajistili jsme záznam z meteorologického ústavu, podle kterého velké sněžení přišlo až v deset hodin dopoledne. Pan učitel se ale zranil už v sedm ráno, takže měly služby dostatek času zmrazky a ledovku odstranit. Pro klienta jsme úspěšně vymohli čtvrt milionu korun,“ říká Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. 

Odškodnění u pádů na chodníku nicméně patří mezi ty nejnáročnější disciplíny, a do procesu vstupuje celá řada faktorů. Vindicia proto připravila řadu tipů na to, jakého chování se vyvarovat a šanci na zisk odškodnění zvýšit. 

6 chyb, které mohou připravit o odškodnění po pádu na chodníku

  1. Ignorování varování a výstrah

Poškození, kteří se zranili při pádu na chodníku, se setkávají s námitkou, že bylo přece vydáno varování před ledovkou. „S trochou nadsázky lze říci, že vás o odškodnění může připravit třeba i obecní rozhlas, který ráno informuje o náledí a potřebě chovat se opatrně,“ říká Tomáš Beck z Vindicia. Výstrahy ovšem nejsou všemocné – chodník by měl být upravený pro bezpečnou chůzi. Ovšem aby byl nárok na odškodnění uznán, je třeba chovat se na ledě a sněhu opatrně a svou chůzi aktuální situaci přizpůsobit.

  1. Volba špatné obuvi

Za mnoha pády s vážnými důsledky může neadekvátní obuv, která má příliš hladkou podrážku. Právě na to, co měl poškozený obuté, se vyšetřování události detailně zaměřuje a nároky na kompenzaci zde mohou ztroskotat. Nenechte se tedy zmást tím, že jdete jen vynést koš do popelnice před bytovým domem, takže vám na krátké popoběhnutí stačí pohodlně nazouvané tenisky. V případě náledí volte zimní obuv, která je pro pohyb na ledu a sněhu vhodná. V opačném případě to bude hodnoceno tak, že jste úrazu aktivně šli naproti a odškodnění bude buď zcela odmítnuto, nebo výrazně kráceno.

  1. Nedostatek důkazů o špatné údržbě chodníku 

Podstatou vašeho nároku na kompenzaci je zanedbaná povinnost postarat se o schůdný stav komunikace. To byste ale měli prokázat. „Dobrou službu vám prokáže buď mobilní telefon, kterým si místo pádu a jeho okolí nafotíte, nebo výpověď svědků, které si zajistíte a vezmete si na ně kontakt. Pro oba případy klidně použijte i video. Jestliže je úraz tak vážný, že potřebujete zavolat sanitku, jako svědky uveďte i zdravotníky. V jednom našem případě byla právě jejich výpověď klíčová, když to pro poškozeného nevypadalo příliš dobře,“ uvádí Beck. Nezapomeňte ani na kontrolu svých věcí – pokud jste například při pádu zničili drahý mobil či laptop, i zde by mělo vzniknout právo na náhradu. 

  1. Zmatek v tom, kdo je za správu komunikace zodpovědný

Oficiálně platí, že se o chodníky a silnice stará obec, na jejímž území leží. Realita je výrazně komplikovanější. „Pátrání po tom, kdo by měl odškodnění zaplatit, občas připomíná detektivku. V praxi se totiž setkáváme s tím, že se strany vyplacení odškodnění brání. S uplatněním nároků klientů se tak hlásíme jak u měst, tak u technických služeb či vlastníků pozemků,“ popisuje Beck. Poškození mají v těchto případech limitované možnosti dopátrat se zodpovědné strany, vyplatí se jim tedy kontaktovat odborníky. 

  1. Nedostatečná zpráva od lékaře

Stejně jako celkový stav chodníku během pádu, i zranění se vyplatí zdokumentovat. Vše včetně modřin a škrábanců si nafoťte. Neopomeňte vyšetření u lékaře a trvejte na tom, aby do zprávy pravdivě uvedl, za jakých okolností k poranění došlo. Lékařská zpráva bude jedním z hlavních argumentů. Pokud bude neprůkazná a nebude se vztahovat přímo k následkům pádu, šance na odškodnění se snižují.

  1. Malá trpělivost

I kvůli pátrání po tom, jaké byly okolnosti pádu a kdo za danou komunikaci zodpovídá, se případy úrazů na neošetřeném chodníku velmi protahují. Asi ve dvou třetinách případů trvají spory přes rok. Kdo se nenechá odradit, může si přijít na vysoké odškodnění. Podle společnosti Vindicia dosahuje průměrná kompenzace u jejích klientů v těchto případech 452 000 korun. Částka zahrnuje bolestné, ztížení společenského uplatnění, ošetřovné, cestovné, náhradu mzdy i náhradu za zničené věci.