Nedostatek ojetých vozů žene ceny vzhůru. Za co jste před covidem koupili nový automobil, dnes získáte lepší ojetinu

Praha, 31. ledna 2022 – Nedostatek ojetých vozů způsobuje rekordní růst jejich cen, průměrná cena ojetého skladového automobilu vzrostla v roce 2021 o 15 procent. Cena některých ojetin se dokonce začíná přibližovat jejich prodejní ceně. Třeba hodnota pět let starého vozu Toyota Corolla je dnes jen o 12 procent nižší, než kolik stál nový. Vyplývá to z údajů společnosti Autonaklik.cz, největšího českého online autosalonu. 


Kvůli dlouhým čekacím lhůtám a prázdným autosalonům řada lidí raději zvolila nákup staršího vozu. Nyní už ale zejí prázdnotou i autobazary a ceny ojetin nepřestávají stoupat.

Ceny ojetin: z nuly na sto za 12 měsíců

Největší růst cen ojetin začal v červenci, kdy se nedostatek vozů začal projevovat i u ojetých vozů. Například nejprodávanější model mezi ojetinami, Škoda Octavia, se ještě v lednu 2021 prodával průměrně za 270 000 Kč a v červenci „jen“ o 15 000 Kč dráž. Na začátku ledna 2022 však vystoupila průměrná cena ojeté Octavie na 336 000 Kč.

„Druhý nejprodávanější model Volkswagen Golf se prodával průměrně o 13 procent dráže než před rokem, třetí Volkswagen Passat zdražil průměrně o 15 procent. Nejprodávanějšími značkami byly mezi ojetými vozy Škoda, Volkswagen a Ford. Ceny Škody vzrostly průměrně o 14 procent, u Volkswagenu to bylo 12 procent a vozy Ford zdražily v průměru o 10 procent,“ komentuje Ondřej Žilka, zakladatel startupu autonaklik.cz, technologické platformy nabízející nové i ojeté skladové vozy od stovek českých prodejců.

 

V souvislosti s růstem cen ojetin dochází také k tomu, že se snižují rozdíly mezi cenami nových a starých vozů. V průměru dnes nový skladový vůz stojí o 40 procent více než stejný model z druhé ruky. Ještě před rokem byl přitom rozdíl 55 procent.

„Nejblíže jsou ceny nových a zánovních aut u značek Toyota a Ford. Nové a 5 let staré auto se od sebe cenově liší jen o 20 až 25 procent. Za rok 2021 přibylo v bazarech více zánovních vozů, nejčastěji pak těch starých mezi 3 a 5 lety. Díky tomu můžeme sledovat velmi malé cenové rozdíly mezi novými a ojetými vozy,“ dodává Žilka.

Že auto není dobrá investice? Právě naopak!

Kvůli razantnímu růstu cen dnes mají některé vozy stejnou hodnotu, jako když si je majitelé před několika lety kupovali. Například nový Volkswagen Golf ve standardní výbavě a s motorem 1,4 TSI stál před pěti lety 457 900 Kč. V lednu 2021, tedy po čtyřech letech používání a s nájezdem 55 000 kilometrů, byla jeho cena 315 900 Kč. Dnes by se však tento vůz po dalších 12 měsících používání prodával v průměru za 325 000 Kč, což je jen o 29 % méně, než byla jeho prodejní cena.

„Jde o nesmírně zajímavý fenomén. Do nedávna platilo jasné pravidlo, že automobily prakticky hned po vyjetí z autosalonu ztratí desítky procent z hodnoty. Nedostatek vozů je už ale tak výrazný, že v průběhu roku 2021 začala růst i cena aut, která jejich majitelé běžně používají. Dá se říci, že poptávka způsobila něco jako negativní amortizaci ojetých vozidel,“ říká Žilka.


Cena Toyoty Corolla dokonce poklesla za pět let používání jen o 12 procent, u Škody Octavie jde o 25 procent. Volkswagen Passat kupovaný před pěti lety měl zase nejnižší hodnotu ve druhé polovině roku 2020 a od té doby získal na ceně i při běžném vytížení přes 20 procent.

Společnost Autonaklik.cz proto ve spolupráci s řadou prodejců připravila speciální platformu pro ocenění a výkup ojetých vozů. Pokud chce majitel zjistit, jakou má jeho automobil hodnotu, stačí vyplnit tento formulář a přidat několik současných fotografií stavu vozu. Autonaklik.cz pak informace předá autobazarům, které vůz ohodnotí, v podstatě se tak jedná o aukci ojetého vozidla. Pokud pak bude mít majitel zájem, může vůz jednoduše prodat přímo skrze portál Autonaklik.cz nebo jen využít této informace a prodat vůz na vlastní pěst, ale s velmi dobrou znalostí tržní hodnoty svého vozidla.

„Rozhodně doporučuji vyzkoušet si jakou má vaše auto hodnotu. Možná budete sami překvapeni, jak získal na ceně vůz, který vám už několik let poctivě slouží. Pokud skutečně uvažujete o prodeji automobilu, rozhodně vám tato služba pomůže získat objektivní představu o ceně, kterou můžete očekávat. To je obzvláště v dnešní době, kdy nejpopulárnější ojetiny rostou na ceně klidně i o deset procent s každým měsícem, velmi užitečné. Auto navíc ohodnotí odborníci hned z desítek autobazarů, takže se vás nikdo nebude pokoušet napálit. A je jen na vás, zda vozidlo prodáte přes autobazar, nebo si díky naší platformě jen vytvoříte představu o reálné ceně vašeho auta,“ uzavírá Žilka.

Autonaklik.cz

Autonaklik.cz je online platforma, která nabízí přes 30 tisíc skladových vozů od stovek českých prodejců. Prodejcům pomáhá s efektivním online marketingem s využitím moderních datových nástrojů a usiluje tak o digitalizaci prodeje nových i ojetých vozů. Partnerským online portálům nabízí společnost nový způsob monetizace, který je pro ně výrazně výhodnější než běžná reklama.