Cena zlata na konci ledna klesla o tři procenta na 1800 dolarů

Zlatu se během posledního roku nedařilo dohnat pokles způsobený výkyvem v předchozím koronavirovém roce. Jeho cena se nicméně postupně zvyšuje a na konci ledna už byla na úrovni 1797 dolarů za unci, tedy jen o 3,4 procenta pod hodnotou před rokem. V prosinci byl meziroční pokles ještě sedmiprocentní. O poznání hůře je na tom stříbro s meziročním poklesem o téměř 23 procent na 22,47 dolarů za unci.

“Zlato loni poprvé od roku 2015 uzavíralo rok se ztrátou. Letos by se ale mohlo vrátit k růstu. Důvodem je rostoucí poptávka po bezpečných aktivech v při zvýšené volatilitě na finančních trzích. Oživení zájmu o zlato může nahrávat i zpomalení hospodářského růstu v USA a rostoucí inflace,” říká analytik Golden Gate CZ Marek Brávník.

Světová rada pro zlato nedávno oznámila, že navzdory klesajícímu zájmu investorů o burzovně obchodované produkty kryté zlatem se poptávka po zlatě v loňském roce zvýšila o desetinu.

Lépe se v lednu dařilo mědi, která zpevnila meziročně o 22 procent na 4,33 dolarů za libru a o 4,6 procenta na 2346 dolarů za unci zpevnilo palladium. To zažilo výrazný výkyv v prosinci, kdy se chvíli obchodovalo pod 1600 dolarů. “Důvodem růstu průmyslových kovů je oživení v automobilovém průmyslu, který se na začátku druhého loňského pololetí potýkal s nedostatkem čipů, což vedlo k odstávkám výroby,” dodává Brávník. Platina meziročně klesla o desetinu na 1020 dolarů za unci.