Tip na zdravý valentýnský dárek ze země vycházejícího slunce

O čištění zubů koluje řada mýtů, s vyvracením některých jste se určitě setkali i vy. Nejznámější z nich se týká množství použité zubní pasty. Zřejmě každý už někdy zaslechl, že na správné vyčištění nepotřebujeme velké množství zubní pasty. Ve skutečnosti ji nepotřebujeme vůbec! Zubnímu kazu se dá předejít i jinak. 

Už i malé děti vědí, že na to, abychom měli čisté a zdravé zuby, si je potřebujeme pravidelně čistit. Některé by věděly i to, že bolesti zubů způsobuje zubní kaz, který vzniká tehdy, pokud si je pravidelně nečistíme nebo jíme velké množství sladkostí. To je v zásadě pravda. Jak je to ale se zubními kazy doopravdy, často nevědí ani dospělí. 

Všechno začíná zubním plakem, který je nejen estetickým problémem, ale především obsahuje bakterie. Ty produkují kyseliny, které rozleptávají zubní sklovinu a postupně zapříčiní také vznik zubního kazu. Napěněná zubní pasta však není to, co dokáže bakterie spolehlivě zničit a předcházet jejich vzniku. Odpovědí je fyzika!

Správná technika i technologie

Zubní pasta se, zjednodušeně řečeno, postará jen o svěží dech. Stejnou službu vykoná například i ústní voda. Zdraví ústní dutiny však nezaručí, běžné zubní pasty mohou dokonce obsahovat škodlivé látky, i když ve stopovém množství. O mnoho důležitější je odstranění plaku za pomoci zubního kartáčku a zároveň se soustředit na správnou techniku. Co je důležité, netřeba hrubé síly, právě naopak. Mnohem důležitější je důkladně vyčistit všechny zuby i mezizubní prostory, abychom se zbavili všech nečistot a zabránili šíření bakterií. 

Čištění zubů klasickým zubním kartáčkem a pastou plak odstraní, ne vždy ale dostatečně. Podle klinické studie totiž většina lidí při klasickém čištění standardním zubním kartáčkem odstraní jen 50 % plaku ze zubů a dásní. Neodstraněný zubní plak v kombinaci se slinami může vést k vytvoření zubního kamene ale i k dalším onemocněním. Je přeci známo, že imunita úzce souvisí s naším trávením – a to začíná právě v ústní dutině. 

Návštěva zubaře nebo dentálního hygienisty dvakrát ročně je cestou, jak se zubního kamene zbavit, jeho vzniku však můžeme předcházet z pohodlí domova pomocí ionizace, a to i bez zubní pasty! Právě zde se hlásí o slovo správná technologie, a to přímo ze země vycházejícího slunce. Japonci už před několika desetiletími zjistili, že důvod vzniku zubního kazu je založený na přitažlivosti kladných a záporných iontů. 

Za vším stojí ionty

Tak jako všechno v přírodě, také zdraví zubů v ústní dutině je výsledkem „hry“ kladných a záporných iontů. Povrh zubů má totiž záporný náboj a opačná polarita plaku způsobuje, že přitahuje zubní plak, který na zubech drží pomocí iontové vazby. Proto se plak na našich zubech usazuje prakticky neustále po každém jídle. 

Japonci s principem ionizace, jako způsobem boje proti zubnímu plaku, pracují už od roku 1985. Nyní jej akorát přetvořili do podoby ionizačních zubních kartáčků Ionickiss. Ty využívají sílu ionizace tak, že je při čištění plak odpuzovaný od povrchu zubů – zjednodušeně si to lze představit jako při používání magnetu. Ionizační zubní kartáčky totiž nejsou žádným šíleným futuristickým nástrojem. Na první pohled vypadají podobně jako klasické. V rukojeti však mají zabudovanou lithiovou baterii, která je připojená k titanové tyčince procházející kartáčkem. Na rukojeti je tenký kovový pásek, kterého se musí člověk při čištění dotýkat vlhkou rukou. Tak se vytvoří uzavřený kruh, kde cirkulují záporné ionty. Ty naruší iontovou vazbu mezi plakem a zubem, a díky ionizaci bude zubní plak odpuzovaný od povrchu zubu směrem k hlavici kartáčku. Na toto čištění není potřeba zubní pasta, vyřeší ho samotná fyzika. Studie ukazuje, že s ionizačním zubním kartáčkem budou zuby o 48 % čistější, a to i na těžko dostupných místech. Pro pacienty s parodontitidou vidím hlavní výhody v kónickém tenčeném vláknukteré je velmi poddajné a snadno se dostává do méně dostupných míst, aniž bychom museli na kartáček tlačit. Měkoučká vlákna mají 2 délky, krátká dokonale vyčistí povrch zubu a delší lépe dosáhnou hlouběji do parodontální kapsy než vlákna klasická,“ říká dentální hygienistka, Aneta Stryjová, DiS.

Vyzkoušet něco nového

Zakoupit lze mechanické i sonické ionizační zubní kartáčky. Kromě jejich jedinečné technologie zaujmou i faktem, že po zhruba dvou měsících, jak je standardně doporučováno, není nutné měnit celý kartáček ale pouze výměnnou hlavici, což je nejen ekonomické, ale také ekologické. Revoluční zubní kartáčky Ionickiss jsou skvělým tipem na valentýnský dárek, ale i pro všechny, kteří rádi zkoušejí nové věci, a kterým záleží na jejich zdraví.