Zaměstnavatel roku 2022 odstartoval

Jubilejní dvacátý ročník soutěže Sodexo Zaměstnavatel roku zahájil 1. února příjem přihlášek. Registrace, která je možná až do 13. dubna, probíhá výhradně přes webový formulář na www.zamestnavatelroku.cz.

 „Hodnocení Zaměstnavatel roku se již od samého počátku, tedy od roku 2003, zaměřuje na tuzemské firmy z pohledu lidských zdrojů. Smyslem soutěže je ocenit společnosti s výborným přístupem ke svým zaměstnancům, a to nejen celostátně, ale i v jednotlivých regionech,“ říká Daniel Čapek, generální ředitel společnosti Sodexo Benefity, která je držitelem licence soutěže a pořádá ji spolu s Klubem zaměstnavatelů. 

Obsah obrázku budova, osoba, muž

Popis byl vytvořen automaticky

Daniel Čapek, generální ředitel společnosti Sodexo Benefity, foto: Sodexo

 „I v letošním jubilejním dvacátém ročníku se budou tituly udělovat v kategoriích do 500, do 5000 a nad 5000 zaměstnanců, a to na celostátní úrovni i v jednotlivých krajích. Potřetí pak vyhlásíme Férového zaměstnavatele s dobrou atmosférou, který vychází z hodnocení samotných zaměstnanců na webu Atmoskop.cz,“ uvádí Čapek a připomíná i jednu premiéru: „Vedle tradičních vedlejších cen jako je Cena personalistů za nejlepší HR projekt či Cena za ochranu zdraví, vyhlásíme také Kantýnu roku, která ocení kvalitní zaměstnanecké stravování. Stravování ve firmách totiž výrazně poznamenal covid a hlavně současný extrémní růst cen. Proto bychom právě v této oblasti chtěli najít příklady dobré praxe.“

Pohled do historie

Dosavadních devatenáct ročníků mělo celkem 2 470 registrovaných firem. První ročník vyhrála tehdejší GE Capital Bank (dnešní Moneta) a celostátní vyhlášení proběhlo v pražském hotelu Marriott. Už od druhého ročníku se rozeběhla také regionální vyhlášení, která mají dodnes pro soutěž velký význam a posilují pozici největšího HR ocenění v České republice,“ ohlíží se do historie ředitel Klubu zaměstnavatelů Pavel Hulák, který soutěž v roce 2003 založil a strávil při její organizaci celých 20 let.


Ilustrační fota oceněných napříč ročníky, foto: Klub zaměstnavatelů

Letošní narozeninový ročník se ponese v duchu oslav, teprve podruhé v historii soutěže bude vyhlášen Zaměstnavatel desetiletí. „Poprvé jsme tento mimořádný titul udělili v roce 2012. Titul Sodexo Zaměstnavatel desetiletí za období 2013–2022 bude udělen ve třech hlavních kategoriích,“ říká Pavel Hulák a doplňuje, že od roku 2011 se k hodnocení firem využívá mezinárodní metodika PwC Saratoga: „Prvním vítězem hodnoceným podle této metodiky se stala teplická sklárna AGC Flat Glass Czech.“

Metodika Saratoga

Jde o celosvětově využívanou metodiku sledující desítky ukazatelů zdraví firem. „Pro soutěž Zaměstnavatel roku jsme zvolili 14 základních indikátorů, od fluktuace přes absenci až po investice do vzdělávání,“ říká Hana Farská, která se ve společnosti PricewaterhouseCoopers Česká republika (PwC) touto metodikou zabývá. 

Některé z indikátorů se hodnotí podle oboru podnikání, jinde toto dělení není potřeba. „CSR aktivity na zaměstnance nebo akceptační poměr, tedy kolik procent uchazečů podepíše pracovní nabídku, jsou indikátory, kde obor podnikání nehraje roli a společnosti jsou hodnoceny dohromady,“ uvádí Hana Farská. Jinde už ale obor podnikání je ve srovnání důležitý. „Samozřejmě není možné porovnávat v absolutních číslech například mzdy v automobilovém průmyslu a v IT společnostech. Proto se firmy rozdělují do sektorů, ve kterých jsou srovnávány mezi sebou a až následně s tímto výsledkem soutěží všechny firmy v jednotlivých kategoriích. To znamená, že pokud je firma z automobilového průmyslu o 20 procent lepší než ostatní firmy tohoto oboru a IT společnost o 10 procent lepší než ostatní firmy v jejím oboru, vyhraje výrobní firma,“ popisuje Farská a doplňuje: „Pokud IT firma investuje do vzdělávání a rozvoje v průměru 33 000 korun na jednoho zaměstnance ročně a medián IT sektoru je 30 000 korun, dosáhne daná společnost v tomto ukazateli skóre 1,1. Pokud firma v automotive investuje 12 000 korun a medián sektoru je 10 000 korun, tak je její skóre 1,2, a ze vzájemného srovnání vychází lépe.“

Šest z těchto indikátorů má KO status. „Pokud ve dvou a více z těchto šesti nedosáhne firma alespoň 40 procent mediánu, nemůže být do soutěže zařazená,“ vysvětluje Farská a uvádí příklady: „Pokud společnost opouští dobrovolně velké množství zaměstnanců a zároveň nedostatečně vzdělává své pracovníky, tak ji ani skvělé skóre v ostatních ukazatelích nepomůže.“ 

Oceněné firmy bychom měli znát ještě před začátkem letních prázdnin. „Doufáme, že nebudeme nijak omezeni covidem, který zkomplikoval dva uplynulé ročníky, a že vyhlášení regionálních i celostátních výsledků proběhne v tradičních termínech, tedy v květnu a červnu 2022,“ uzavírá Daniel Čapek.

Zaměstnavatel roku 2022 – harmonogram 

1. února – oficiální start s možností registrací do všech kategorií

do 13. dubna odevzdání vyplněných dotazníků PwC Saratoga do tří hlavních kategorií Zaměstnavatele roku (do 500, do 5000 a nad 5000 zaměstnanců)  

12.  května až 7. června regionální kola, celkem sedm akcí vždy pro dva kraje současně 

14. nebo 21. června – celostátní finále Zaměstnavatele roku 2022 a vyhlášení Zaměstnavatele desetiletí 

Sodexo v České republice 

Sodexo je největším poskytovatelem zaměstnaneckých benefitů na českém trhu. Od roku 1992 v České republice nabízí firmám i institucím služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Benefity Sodexo využívá 700 000 zaměstnanců a v největší benefitní síti je zapojeno více než 70 000 partnerů, u kterých je možné benefity uplatnit.