Objem i hodnota M&A obchodů v roce 2021 v regionu střední a východní Evropy vzrostly o více než 30 %, největší transakcí byl Avast

  • Počet M&A transakcí se zvýšil o 30 % oproti předchozímu roku
  • Celková hodnota transakcí dosáhla 66,5 miliardy EUR, což je nejvíce od roku 2016
  • Velký objem příchozího přeshraničního kapitálu je příslibem pro dynamiku fúzí a akvizic v regionu CEE v roce 2022

28. února 2022, Praha – Mazars – mezinárodní auditorská, daňová a poradenská společnost – ve spolupráci s Mergermarket představila studii „Investing in CEE: Inbound M&A Report 2021/22“, podle které je hodnota uzavřených transakcí v roce 2021 v regionu střední a východní Evropy (CEE) nejvyšší za posledních pět let. 

Objem i hodnota obchodů se v roce 2021 zvýšily, přičemž počet uzavřených fúzí a akvizic v regionu CEE vzrostl v roce 2021 na 872, což představuje růst o 30 % oproti předchozímu roku. Celková hodnota M&A obchodů byla také vyšší, přičemž dosáhla celkové výše 66,5 mld. EUR. To představuje nárůst o 37 % ve srovnání s rokem 2020 a je to nejvyšší celková hodnota uzavřených transakcí od roku 2016.

V České republice nastal skokový růst hodnoty transakcí

V České republice se hodnota transakcí skokově zvýšila o 358 % na celkem 10,3 miliardy EUR. Objem se zvýšil o 12 % na 86. Strmý nárůst hodnoty byl z velké části uskutečněn dvěma vůbec největšími technologickými obchody v regionu. Jeden z nich – největší akvizice z roku 2021 – byl prodej společnosti Avasti koncernu NortonLifeLock za 6,6 miliard EUR.

Dalšími významnými českými technologickými transakcemi byly prodeje e-commerce společností Mall Group a MY | DO CZ polskou skupinou Allegro.eu za 925 milionů EUR. Ve finančním sektoru bylo nejvýznamnější spojení Moneta Money Bank a Air Bank v hodnotě 992 milionů EUR, čímž vzniká třetí největší banka na českém trhu.

Lukáš Hruboň zodpovědný za transakční oddělení Mazars v České republice k tomu dodává: „Rok 2021 v kontextu střední a východní Evropy, respektive České republiky překypoval transakční aktivitou. Sektorovými tahouny byly mimo tradiční průmyslovou výrobu / služby zejména technologie, nemovitosti a energetika. Ocenění firem ve zveřejněných transakcích roku 2021 se pohybují opravdu vysoko. V této souvislosti je třeba mít na paměti, že vysoké známé dosažené násobky při profilových transakcích mohou způsobit nereálná očekávání prodávajících při menších lokálních transakcích. Přes existující významná rizika a nerovnováhy v evropských ekonomikách stále zaznamenáváme i na počátku roku 2022 v České republice enormní investorský apetit.“  

Mezi další klíčová zjištění ze zprávy patří následující:

  • Nadále dominují čtyři země. Mezi čtyři největší země z hlediska objemu M&A transakcí v roce 2021 patřily Polsko (s celkem 185 transakcemi), Rusko (143), Rakousko (119) a Česká republika (86). Jedná se o stejné čtyři země, které se umístily na prvních místech z hlediska objemu transakcí i v roce 2020. Pokud jde o celkovou hodnotu obchodů, Rusko se umístilo na prvním místě se zveřejněnými transakcemi v celkové výši 20 miliard EUR, což je o 13 % více než v roce 2020. Polsko, Rakousko a Česká republika obsadily druhé, třetí a čtvrté místo. Česká republika vyčnívá, s celkovou hodnotou obchodů, která se meziročně zvýšila téměř čtyřnásobně na 10,3 miliardy eur, a to především díky transakci Avast.
  • Technologie jako hlavní tahoun investic. Oblast technologií byla dějištěm velké části obchodů s mezinárodním kapitálem v regionu střední a východní Evropy v roce 2021. Hodnota se meziročně téměř zečtyřnásobila na 9,9 miliardy EUR a objem vyskočil o 83 %. Aktivitu poháněl zrychlující se trend digitalizace a také růst poptávky po IT nearshoring v důsledku pandemie Covid-19.
  • Vysoké ocenění v regionu CEE. Dostupné údaje o ocenění historických transakcí ukazují, že region střední a východní Evropy zaznamenal mediánový násobek EV / EBITDA ve všech sektorech v období 2020-21 na úrovni 11, což je mírně nad stejnou hodnotou pro západní Evropu (9,7x). 

Celá zpráva ke stažení ZDE.

O Mazars

Mazars je mezinárodně integrované partnerství, které se specializuje na audit, účetnictví, poradenství a daňové služby. Působíme ve více než 90 zemích a teritoriích po celém světě a čerpáme ze zkušeností 44 000 odborníků – 28 000 v integrovaném partnerství Mazars a 16 000 prostřednictvím Mazars North America Alliance – abychom pomáhali klientům všech velikostí v každé fázi jejich rozvoje.

www.mazars.cz

O Mergermarket

V M&A jsou informace nejcennější měnou. Mergermarket, společnost Acuris, podává zprávy o obchodech 6-24 měsíců předtím, než se stanou veřejně známými, což předplatitelům poskytuje silnou konkurenční výhodu. S největší sítí specializovaných novinářů a analytiků v oblasti M&A nabízí Mergermarket nejkomplexnější zpravodajskou službu o M&A, která je dnes k dispozici. Naši reportéři sídlí na 67 místech v Americe, Evropě, Asii a Tichomoří, na Středním východě a v Africe.               

www.mergermarket.com