Češi se vracejí k oslavám Mezinárodního dne žen, za svůj ho přijala také polovina mladé generace

Mezinárodní den žen byl svátek, od kterého si většina Čechů v uplynulých letech držela odstup. Měli ho až příliš často spojený s minulým režimem a rudými karafiáty. Jak vyplývá z průzkumu Provident Financial, časy se mění a tento svátek hodlá letos oslavit téměř polovina (47 %) české populace.

Mezinárodní den žen je nejpopulárnější mezi lidmi střední generace

Zvyk darovat ženám 8. března květinu se pomalu vrací do české společnosti. Letos to hodlá udělat přesně polovina českých mužů. Jak vyplynulo z údajů průzkumu, tento den za svůj přijala i velká část mladé generace.

„Nechali jsme si zpracovat průzkum, které významné dny Češi rádi slaví. Bylo zajímavé sledovat, jak různé generace Mezinárodní den žen vnímají. Výsledky nás překvapily a zbořily řadu stereotypů, které o tomto dni panují. Z dat vyplynulo, že tento svátek je nejpopulárnější mezi muži střední generace,“ říká Kateřina Jarošová, tisková mluvčí Providentu.

Slavíte Mezinárodní den žen?

VěkPrůměr18 – 2627 – 3536 – 4445 – 5354 – 65
Ano 47 %49 %50 %51 %42 %45 %

Nejpopulárnější je MDŽ v Ústeckém kraji, kde ho slaví celých 60,6 % lidí. Oproti tomu v Královehradeckém kraji je to pouze 33,3 %. I tady je ale Mezinárodní den žen oblíbenější než svatý Valentýn. Stejně tak forma oslavy obou „svátků lásky“ se liší. Na MDŽ většina mužů totiž upřednostňuje darovat ženám květinu oproti bonboniérám nebo večeři.

Mezinárodní den žen

Mezinárodní den žen se slaví jako připomínka demonstrace newyorských dělnic z 8. března 1908 proti těžkým pracovním a životním podmínkám. Výročí si lidé poprvé připomněli v roce 1911 v několika zemích Evropy řadou demonstrací. V Česku získal statut významného dne v roce 2004.

O společnosti Provident 

Společnost Provident Financial s.r.o. působí na českém trhu již 24 let a od vstupu na trh poskytla úvěr už miliónu klientů. Za transparentních podmínek nabízí hotovostní i bezhotovostní půjčky, které jsou bezúčelové, bez ručitele a bez skrytých poplatků. V České republice zajišťuje zázemí společnosti 400 zaměstnanců a na 800 obchodních zástupců. Provident je členem České leasingové a finanční asociace, patronem Britské obchodní komory a díky své odpovědné péči o zaměstnance a pracovní podmínky je opakovaným držitelem evropského ocenění Top Employer a signatářem Charty diversity. www.provident.cz

O projektu Neviditelní

Neviditelní jsou projektem, který se snaží upozornit na 1,3 milionu Čechů, kteří díky různým událostem stojí mimo systém veřejné pomoci, nedosáhnou na úvěr v bance, mají nízkou finanční gramotnost nebo jsou jiným způsobem znevýhodnění. Iniciátorem projektu je společnost Provident Financial s.r.o., která na něm spolupracuje s Centrem ekonomických analýz – CETA, Spotřebitelským fórem, CONFESS Research a DIRIVITU.

www.neviditelni.org

O skupině International Personal Finance

Mezinárodní skupina International Personal Finance (IPF), mateřská společnost českého Providentu, vznikla v roce 2007 oddělením od britské společnosti Provident Financial plc. Ta působí ve Velké Británii již od roku 1880. IPF pod obchodním označením Provident v současnosti působí v 9 zemích světa: v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Austrálii a v Mexiku. Prostřednictvím své sítě 16 700 obchodních zástupců poskytuje služby 1,7 milionům zákazníků a zaměstnává skoro 7 000 lidí. IPF je kotována na londýnské burze cenných papírů od svého vzniku (IPF.L). 

www.ipfin.co.uk