Další krok ke kultivovanému masu – v Bene Meat Technologies buňky nestárnou

Praha 9. 3. 2022 – Imortalizace je proces, při kterém se laboratorním postupem dosáhne toho, že buňky získají možnost nekonečného dělení. Laicky řečeno – přestanou stárnout a dělí se stále dál. Ovládnutí tohoto biologického postupu je nezbytným krokem pro výslednou technologii výroby kultivovaného masa (KM*) ve velkém množství, ke které start-up BMT směřuje.

Pro Bene Meat Technologies je to dosažení dalšího důležitého milníku ve výzkumu, jehož cílem je technologie k výrobě kultivovaného masa za spotřebitelsky přátelskou cenu. Po zvládnuté kultivaci svalových buněk v laboratorních podmínkách a testování několika variant bioreaktorů k výrobě KM teď výzkumný tým zvládl i zajištění mechanismu nekonečného buněčného dělení. 

Z hlediska efektivity výroby KM je množství vypěstovaných buněk klíčové. Lze toho dosáhnout rychlým množením buněk, to však většinu buněk ′opotřebovává′, jejich vlastnosti se mění a rychlost počtu dělení klesá, až se zastaví úplně (buňky zestárnou a „umřou“). Pro výrobu KM potřebujeme buňky, které je možné množit do nekonečna – v našem případě do naplnění bioreaktoru,” vysvětluje Marek Širl, člen týmu BMT. 

K tomu slouží právě imortalizované buněčné linie, u kterých je specifickými počátečními podmínkami (know-how BMT) dosaženo stavu, ve kterém se samy velmi efektivně opravují, množí a nestárnou.

Výsledný produkt KM se bude skládat z buněk tukových, svalových a pojivových tak, aby bylo KM identické s masem ze živých zvířat. Takto vyrobené KM bude mít naprosto stejnou nutriční hodnotu a jeho nezávadnost bude stoprocentně zajištěna, protože v přísně aseptických podmínkách, které v bioreaktoru musí panovat, neexistuje možnost kontaminace (jako v chovech se živými zvířaty). 

Imortalizované buňky se v BMT  spontánně nepřetržitě dělí

„Pokud bychom chtěli, máme v zásadě to, co jiné firmy vydávají za kultivované maso – buňky smíchané s rostlinnými proteiny. My však směřujeme k plnohodnotné alternativě mletého hovězího a následně i ke kultivovaným steakům,“ říká k dosažení dalšího milníku předseda představenstva Bene Meat Roman Kříž.

Výsledkem vývoje kultivovaného masa totiž mohou být jeho tři druhy, lišící se svou strukturou, s čímž souvisí jejich možné využití na trhu:

  1. Struktura kultivovaných buněk se stejnou nutriční hodnotou jako maso ze zvířete
  • Možné využití v rostlinných náhražkách (dodání nutriční hodnoty, všech plnohodnotných aminokyselin) – typ MANA, veggie produkty
  • Stejný princip použit např. u singapurských nugetek (rostlinný základ, „přisypána“ část kultivovaných buněk)
  • Budoucí využití také např. v oblasti pet food
  1. Struktura hamburgerového masa
  • Z hlediska trhu velmi zajímavé
  • Struktura, chuť a nutriční hodnota o třídu výše než u rostlinných náhražek
  • Cesta BMT
  1. Struktura svalové hmoty rozlišitelná podle množství tuku (steak, svíčková aj.)
  • Celkové a plnohodnotné nahrazení masa ze živých zvířat
  • Na trh se dostane až ve chvíli, kdy bude cena výroby umožňovat přijatelnou cenu (přestože lze zpočátku toto zboží z pochopitelných důvodů očekávat jako exkluzivní)
  • Cesta BMT

Velkokapacitní výrobě konečného produktu zatím brání vysoká cena kultivačního média a růstových faktorů potřebných k výrobě. 

Cíle BMT se nemění – ukončit utrpení zvířat ve velkochovech; uspokojit vzrůstající poptávku po mase, jehož produkce ekologicky vyčerpává planetu (pastviny, krmiva, plochy, přeprava). 

*Kultivované maso = termín označující maso (zahrnující svalové buňky, tukové buňky, pojivové tkáně, krev a další složky) produkované kultivací zvířecích buněk, nikoli porážkou živého zvířete. (Zdroj: New Harvest – výzkumný ústav, který má za cíl urychlit pokrok v buněčném zemědělství.)

Bene Meat TechnologiesČeská startupová firma zaměřená na výzkum a vývoj technologie pro výrobu kultivovaného masa v průmyslovém měřítku. Mezinárodní tým složený z mladých i zkušených vědců úzce spolupracující s renomovanými institucemi. BMT usiluje o vývoj technologie produkující kultivované maso formou množení živočišných buněk bez použití surovin z usmrcených zvířat a zároveň umožňující provozovatelům nabídnout tento produkt za ceny dostupné spotřebitelům.