Fatální požár a škoda za 300 milionů. Výrobce matrací Hilding Anders po roce a půl otevírá nový závod v Jilemnici

Jilemnice, 23. března 2022 – V říjnu 2020 zničil devastující požár areál společnosti Hilding Anders, která je jedním z největších výrobců matrací v Česku a významným dodavatelem na slovenském trhu. V tuzemsku vyrobí ročně více než 200 tisíc matrací pod značkou Tropico, Spirit, Curem a Slumberland a zákazníky má také v zahraničí. Škoda na hale v Roztokách u Jilemnice, technologiích i ušlém zisku dosáhla 300 milionů korun. Ihned po požáru podnikla společnost kroky pro co nejrychlejší obnovu výroby a zajištění práce pro zaměstnance, z nichž někteří pracují ve firmě dvacet let. Nyní se přesouvá do vlastního prostoru v Jilemnici, kde koupila areál o rozloze dvacet tisíc metrů čtverečních.  Nový závod bude slavnostně otevřen 21. dubna. 

Než došlo k požáru, prošel areál významnou rekonstrukcí, firmě se dařilo. Ve středu 28. října 2020 ale náhle stálo sto zaměstnanců Hilding Anders nad spáleništěm. „Někteří se dokonce pokoušeli zachránit část vybavení z blízkosti hořících prostor. Všichni jsme byli plni emocí. Věděl jsem, že musíme jednat rychle a jasně. Druhý den jsem se s podporou zaměstnanců rozhodl závod obnovit. Vyhrál pocit, že dáme vše dohromady a budeme ještě lepší,“ popsal Petr Vašíček, ředitel Hilding Anders pro Českou republiku, založenou už v roce 2000 pod názvem TROPICO PLUS CZ. „Měli jsme to nejdůležitější – své zákazníky a kvalitní lidi, kteří umějí matrace vyrobit. Pomohly nám také dobré vztahy s ostatními výrobci z oboru. Někteří z nich nás podrželi a pomohli nám s výrobou. Díky evropské skupině Hilding Anders máme zázemí a pobočku v Chorvatsku, do které odjeli někteří naši pracovníci a začali vyrábět matrace tam. Následující týden se nám podařilo sehnat přechodné prostory v Nové Pace a na Hodonínsku. Vše se začalo pomalu rozjíždět. Za tři týdny po požáru jsme byli schopni vyrábět 500 vaků (potahů na matrace) denně, což bylo asi na 55 až 65 % výroby,“ upřesnil Petr Vašíček.

Navzdory požáru a covidu se firmě podařilo v loňském roce dosáhnout vyššího obratu než v předchozích dvou letech. V Česku to bylo nad hranicí 400 milionů korun a v celé skupině Hilding Anders pak více než miliarda eur. 

Nový areál v Jilemnici

Po požáru jsem připravil projekt pro naši centrálu, který byl schválen, přeřadili nás z lokální divize jednotlivých firem do globální a rozhodli se nám přidat další zahraniční trhy. Nutností ale bylo sehnat odpovídající objekt. Jsem rád, že se to podařilo v Jilemnici, která je v dojezdové vzdálenosti pro zaměstnance, kteří pracovali v Roztokách u Jilemnice. Počet pracovníků plánujeme do budoucna zdvojnásobit. Logistické centrum zůstává nadále v Hořicích na Královéhradecku,“ uvedl Petr Vašíček. 

Nový areál je pětkrát větší, než byl původní v Roztokách, s možností rozšíření. Kapacitu nyní firma staví až do výše 800 000 až 1 000 000 matrací za rok. V průběhu letošního roku zahájí i výrobu čalouněných postelí. „Zákazníci, kteří od nás kupují matrace, vidí, že máme kvalitní výrobky a skvělý servis. Po obchodní stránce tedy máme velkou příležitost portfolio rozšířit a zasáhnout výrazněji do segmentu postelí. Po dvaceti letech práce v tomto oboru vidím v posledních pěti letech obrovský nárůst požadavků na kvalitní spaní,“ doplnil Petr Vašíček.

Přestože slavnostní otevření nových prostor proběhne 21. dubna, sto zaměstnanců už v závodě pracuje. Funguje oddělení šití, prošívání, výroba potahů nebo zpracování polyuretanových pěn. V novém závodě jsou nejmodernější číslicově řízené obráběcí stroje, prošívací stroje a další technologie. Požární bezpečnostní řešení je na nejvyšší úrovni. 

Hilding Anders Česká republika a. s. a značka Tropico

Společnost Hilding Anders Česká republika je největším výrobcem matrací a doplňků pro zdravé spaní na českém a slovenském trhu. Prostřednictvím renomovaných značek nabízí klasická i nadčasová řešení pro kvalitní spánek. Díky silnému zázemí nadnárodní společnosti Hilding Anders Group se sídlem ve Švédsku, dlouholetým zkušenostem a vývoji nových technologií si společnost vydobyla přední místo na českém i slovenském trhu.  

Společnost byla pod názvem TROPICO PLUS CZ a.s. založena v roce 2 000. Díky vysoké kvalitě výrobků a schopnosti plnit přání zákazníků si vydobyla pozici lídra českého a slovenského trhu. V roce 2007 se nově pod názvem Hilding Anders Česká republika a.s. stala součástí skupiny Hilding Anders. Vedle stěžejní značky TROPICO na trh postupně uvedla další osobité značky matrací, postelí a doplňků pro zdravý spánek – CUREM, SPIRIT,SLUMBERLAND. Firma používá pouze certifikované, zdravotně nezávadné vstupní materiály vyráběné s ohledem na životní prostředí například v Belgii, Německu, Švýcarsku, Slovensku a samozřejmě České republice.

www.matracetropico.cz

www.slumberland.cz

www.curem.cz

www.spirit-continental.cz

www.hildinganders.com