Linde Material Handling: Vozíky pro bezpečný provoz i ve stísněných ATEX zónách

Aschaffenburg/Praha, 31. března 2022 – Přeprava materiálu ve stísněných prostorách je pro mnoho společností každodenní výzvou – o to více, když je třeba vzít v úvahu podmínky ochrany proti výbuchu dle směrnice 2014/34/EU (ATEX). Linde Material Handling (Linde MH) nabízí řešení pro všechny aplikace v prostředí ATEX a nyní představuje kompaktní vysoce výkonné vozíky s vysokou úrovní provozního komfortu pro použití ve stísněných prostorech. Tyto paletové vozíky Linde T20-30, dostupné i s plošinkou pro řidiče, představují vhodnou alternativu ke klasickým vysokozdvižným vozíkům a paletové protizávažové vysokozdvižné vozíky Linde L06-L16 AC EX lze dokonce integrovat do systému řízení vozového parku Linde connect s kontrolou přístupu a monitorováním poškození.

Řidiči manipulačních vozíků v chemickém a farmaceutickém průmyslu, biotechnologickém a kosmetickém průmyslu, potravinářském a nápojovém průmyslu a logistice tento problém dobře znají: V mnoha výrobních a skladovacích prostorech s omezenými možnostmi dalšího rozšíření je často málo místa. „Při přepravě zboží, skladování a vyskladňování se počítá každý centimetr prostoru. Řidiči potřebují v těchto podmínkách obzvláště agilní, snadno ovladatelné a uživatelsky přívětivé vozíky. Koneckonců, s nebezpečnými materiály se musí zacházet vždy bezpečně a spolehlivě,“ zdůrazňuje Elke Karnarski, produktová manažerka Ex-Proof Trucks & Retrofit Solutions. Zde proto přicházejí ke slovu nové úzké paletové vozíky od Linde MH v nevýbušném provedení EX.

Extrémně agilní, snadno ovladatelné a bezpečné

Paletové nízkozdvižné vozíky Linde T20-30 EX s nosností 2,0, 2,5 a 3,0 tuny přesvědčí svou kompaktností a podvozkem širokým pouhých 720 milimetrů. Vozíky vždy zůstávají
v obrysu palety – výsledkem je vynikající manévrovatelnost, kterou výrazně podporuje elektrické servořízení. Vozíky jsou určeny pro skladovací operace i pro přepravu materiálu na krátké a střední vzdálenosti v zónách ATEX 1/21 a 2/22. Odpovídající opatření na ochranu proti výbuchu EX zahrnují ochranu proti vznícení elektrickými a mechanickými jiskrami, nepřetržité monitorování teploty všech příslušných součástí vozíku a opatření
k zamezení elektrostatického výboje.

Kompaktní, přesto ergonomické

Ve verzi Linde T20-25 AP EX se sklopnou plošinkou fungují tyto paletové vozíky jako ergonomické pracoviště pro přepravu palet se zbožím na střední a dlouhé vzdálenosti. Plošinka řidiče a zábrany proti pádu jsou měkce polstrované. Plošinka je spolehlivě zajištěna v obou polohách, což umožňuje řidiči stát pevně a bezpečně na podložce
z tlumící antistatické pryže. Skládací ochranné zábrany jej drží v obrysech podvozku vozíku – nejlepší předpoklad pro vyšší produktivitu. Plošinka a řídící ojka jsou odizolovány pružným uložením od podvozku, což snižuje vibrace pociťované řidičem. Řidič má přitom vždy dobrý výhled na náklad a okolí, a to i ve stísněných a náročných pracovních prostředích. 

Elektrické řízení s nízko uloženou ojí zajišťuje především komfort obsluhy a bezpečné ovládání vozíku. Multifunkční přístrojový displej poskytuje jasné informace o důležitých parametrech – jako je datum příští údržby nebo stav nabití baterie. Aplikace EX Monitoring od společnosti Linde monitoruje všechny faktory důležité z hlediska bezpečnosti podle ATEX, jako je teplota komponentů, izolační odpor, provozní napětí a opotřebení určitých součástí, a operátor dostává konkrétní doporučení, jaká opatření podniknout, aby byl zajištěn bezpečný a spolehlivý provoz EX vozíku v nevýbušném provedení.

Paletové protizávažové vysokozdvižné vozíky Linde L06-L16 AC EX jsou dostupné ve čtyřech verzích s nosností 0,6, 1,0, 1,2 a 1,6 tuny. Vyznačují se také kompaktní konstrukcí s šířkou pouze 890 milimetrů. Díky klasickému nosiči vidlic jsou vozíky v úpravě pro zónu ATEX 2/22 ideální pro přepravu speciálních nákladů, IBC kontejnerů nebo uzavřených palet ve stísněných prostorech. Tyto vozíky jsou kratší než běžný elektrický vysokozdvižný vozík se sedícím řidičem a jsou optimální alternativou pro prostory s potenciálně výbušnou nebo hořlavou atmosférou, kde je velmi málo místa.

Fotografie č. 1. – č. 2.

Paletový vozík řady Linde T20-30 EX má podvozek široký pouze 720 milimetrů a jeho rozměry kopírují obrys palety. To zajišťuje výbornou manévrovatelnost i ve stísněných prostorech.

Ve výrobních a skladových prostorech s omezenými možnostmi pro rozšíření, bývá nedostatek prostoru pro manipulaci. Právě zde vstupují do hry nové úzké vozíky s ochranou proti výbuchu od Linde Material Handling.

Linde Material Handling GmbH
Společnost Linde Material Handling GmbH, která je součástí KION Group, je celosvětovým výrobcem vysokozdvižných a dalších skladových vozíků a řešení pro intralogistiku. Společnost má svou prod