Zdražování pohonných hmot otřásá majiteli aut. Jak jednoduše snížit dopady inflace?

Praha, 30. března 2022 – Ceny pohonných hmot se nedávno vyšplhaly k 50 korunám za litr. To je podle dat společnosti CSS nejvíc v české historii. Jak efektivně snížit dopady inflace a cen pohonných hmot? Pokud vlastníte auto, můžete mít paradoxně vyhráno. Musíte ale naskočit na trend komunitního sdílení. 

Komunitní sdílení aut nabírá na popularitě. Pokud vlastníte vozidlo, které na sto procent nevyužijete, vyplatí se vám jej sdílet s ostatními řidiči. Vydělat si můžete jak na každodenní dojíždění do práce, tak na víkendové výlety. 

Majitelům vozů jsme v minulém roce vyplatili rekordních 22 milionů korun. Řada majitelů aut  si myslí, že se atraktivní výdělky týkají pouze nových modelů. Peníze ale vydělávají auta všech značek, typů i stáří. Poptávka po krátkodobém pronájmu každým rokem sílí a neexistuje auto, o které by na platformě nebyl během sezóny zájem. Příkladem je Volkswagen Touareg z roku 2010, jehož majitel si za pronájem vozu vydělal již přes 227 tisíc korun.” komentuje růst zájmu řidičů CEO platformy HoppyGo Robin Švaříček. Mezi další úspěšné vozy se řadí například dvouleté SUV Škoda Kodiaq nebo přes deset let starý kompaktní vůz Opel Astra. “Vůz dokáže vydělat dost peněz i když ho souběžně používáte pro vlastní potřeby, v průměru si aktivní majitel přijde na 60 tisíc korun ročně,” dodává. 

Pozn.: Při denním dojíždění 25 km do práce (tj. 50 km denně) vychází PHM (pohonné hmoty a mazadla) u vozu se spotřebou 5 litrů na 28 350 Kč za rok (při ceně 45 Kč/litr). U vozu se spotřebou 8 litrů je to tedy 45 360 Kč. Každý litr spotřeby navíc tak zdražuje ročně náklad o 11 340 Kč. 

Zájem o komunitní sdílení aut v Česku nastartoval nedostatek vozů na trhu, rychlý růst inflace i covidová pandemie. Situace na Ukrajině a nárůst cen pohonných hmot celý trend ještě umocnil. “Pro stále více lidí už není sdílení aut pouze službou pro ty, co vlastní auto nemají. Naopak se spíše stává doplňkem, který usnadňuje krátkodobou zápůjčku SUV vozů, užitkových vozů, kombíků, kabrioletů nebo žhavých automobilových novinek. I ti, kteří byli dříve zarytými příznivci pohodlí vlastního vozu, navíc čím dál tím více vidí carsharing jako možnost, jak si pronájmem vozu pokrýt zdražující provozní náklady,” přibližuje změnu uživatelského chování Švaříček. 

Za uplynulý rok HoppyGo registruje více než 800 nových majitelů vozů. Výhodou platformy je to, že majitelé za nabídku vozu k pronájmu nic neplatí a peníze za pronájem obdrží na svůj bankovní účet do tří pracovních dnů. Padesátka uživatelů už dosáhla výdělku přes 100 tisíc korun ročně a další přibývají.

Vzhledem k poptávce, která v minulém roce stoupla o 81 %, připravujeme nové cesty, jak majitele vozů ještě lépe podpořit v pronájmu aut. Chceme jim pomoci dosáhnout jejich finančních cílů, například správným nastavením cenotvorby.” uzavírá Švaříček. 

_________

HoppyGo jsou auta od lidí pro lidi. Pomocí aplikace spojujeme majitele aut se zájemci o pronájem vozu. Nepřidáváme do provozu další auta, využíváme ta, která by jinak stála na parkovišti. Lidé si zde mohou půjčit nejrůznější typy vozidel pro všechny příležitosti – ať už je to stěhování, víkendový výlet nebo třeba rande. K dispozici máme přes 2500 vozů všemožných kategorií a značek a všechna auta jsou vždy pojištěna. Majitelé vozů, kteří automobily nabízejí, si zase zajistí vedlejší příjem a pokrytí nákladů na provoz.