V prvním kvartále 2022 rostla e-commerce o devět procent. Nebýt války, mohl být růst dvojciferný, uvádí Shoptet

Oblast e-commerce v České republice stále roste. Za první tři měsíce letošního roku dosáhl obrat tuzemských e-shopů 58,5 miliardy korun, což je meziročně o 9 % více. Český trh se navíc v prvním kvartálu rozrostl o 2 532 internetových obchodů. Vyplývá to z dat společnosti Shoptet, díky níž v České republice podniká v e-commerce už 30 000 lidí. 

Češi ani letos nepolevují v nakupování online. V lednu a prvních třech únorových týdnech letošního roku zaznamenaly e-shopy průměrný nárůst o 11 %. Koncem února a v březnu v důsledku začátku války na Ukrajině tento nárůst přibrzdil na 5 %. 

„Přetrvávající růst v březnu nás poměrně překvapil. Vysvětlujeme si to tím, že tady hraje jistou roli zkušenost s pandemií. Tedy hezké a příjemné věci šly stranou a naopak důraz byl kladen na praktičnost. Právě tehdy se lidé začali předzásobovat. Všichni to stále máme v živé paměti. Obdobně válka na Ukrajině zapůsobila jako šok a ten rovněž vystřídala obava o dostupnost vybraného zboží. Proto předpokládáme, že i v tomto případě se lidé začali zásobovat. Navíc zájem o některé kategorie šly ruku v ruce s inflací a razantním zdražováním pohonných hmot, lidé vyhledávali například kanystry. Zároveň víme, že někteří zákazníci se předzásobili třeba i kontaktními čočkami a podobně,“ komentuje ředitel Shoptetu Samuel Huba a dodává, že celé čtvrtletí jako celek vykázalo meziročně růst v průměru o 9 %.

V prvním kvartále roku 2022 vzniklo v Čechách 2 532 e-shopů, meziročně se jedná o nárůst o 20 %. Celkově je v Čechách podle společnosti Shoptet 54 517 e-shopů, z nichž více než polovina běží na Shoptetu. Společnost překonala v první kvartálu letošního roku důležitý milník, když celkový počet e-shopů na jejich platformě překonal třicetitisícovou hranici.

Na tuzemské e-shopy rovněž dopadla inflace. Průměrné zdražení zboží se v průběhu prvního čtvrtletí vyhouplo na 16 %. „Očekáváme, že ceny obchodníků ještě povyskočí. V lednu a únoru totiž probíhaly výprodeje. Navíc velká část sezónního zboží se objednává na sklad dlouho dopředu, tudíž to ještě plně nereflektuje stávající zdražování energií a dalších položek ve výrobě či v dopravě,” upozorňuje Huba s tím, že Češi v období leden až březen utratili za jeden nákup online v průměru 2343 Kč.

Nejvíce rostly e-shopy z oblasti sběratelství a gastro sektoru

Z dat Shoptetu dále vyplývá, že největší meziroční nárůst zaznamenala kategorie sběratelství, a to o 424 procent. Do této kategorie spadají e-shopy nabízející investiční zlato a numismatiku. Velký nárůst zaznamenala také kategorie restaurace (nárůst o 222 procent), dále cestování (nárůst o 133 procent) a sport a turistika (nárůst o 105 procent).

Menší zájem byl naopak o zboží z kategorie knihy a časopisy (pokles o 23 procent) či telefony (pokles o 21 procent).

Porovnáme-li výsledky prvního kvartálu letošního roku s posledním kvartálem minulého roku, největší nárůst zaznamenaly kategorie sport (nárůst o 54 procent), vojenské a outdoorové zboží (nárůst o 44 procent) a stavební materiály (nárůst o 43 procent). Méně se naopak dařilo zboží z oblasti cestování (pokles o 48 procent) a starožitnostem a umění (pokles o 47 procent). 

Společnost Shoptet se od roku 2009 specializuje na poskytování komplexního řešení pro správu internetových obchodů. Mezi její služby patří například napojení na ekonomické systémy, různé platební metody i podpora v oblasti EET a GDPR, ale také propojení s nástroji pro marketing, nebo skladové hospodářství. Nabízí také pokladní systém pro správu e-shopu a kamenného obchodu v rámci jednoho on-line systému. Řešení společnosti Shoptet využívá 80 % nově vzniklých e-shopů na českém a slovenském trhu a celkem polovina aktivních e-shopu na trhu. Více informací na www.shoptet.cz.