StartupBox – digitální útočiště pro startupisty s velkou vizí

Návod, jak rozjet startup, tipy od zkušenějších businessmanů i užitečné kontakty. To (a mnohem více) poskytuje začínajícím podnikatelům online platforma StartupBox. Jde o digitálního průvodce českým startupovým systémem, který se nezaměřuje jen na kvalitu a realizovatelnost nápadů.

Hlavním cílem StartupBoxu je podporovat novou generaci podnikatelů ze všech koutů republiky. Být navigátorem na jejich cestě za úspěšným podnikáním a případným rádcem při výběru správného investora. K začínajícím podnikavcům mluví skrze unikátní sérii videí lokální, zkušení a úspěšní podnikatelé a podnikatelky. Chtěli jsme, aby měl startupista pocit, že s nimi sedí u jednoho stolu,“ říká Dalibor Pulkert, jeden za zakladatelů projektu. Vizí platformy je co nejefektivněji pomoci začínajícím startupistům, kteří chtějí podnikat bez zbytečných chyb.

A jak projekt funguje? StartupBox je unikátní v tom, že pomáhá krok po kroku. Pro plné využití jeho potenciálu je třeba se registrovat do aplikace. Po přihlášení je k dispozici deník s jednotlivými sekcemi. Každá je věnována určité fázi vývoje startupu a obsahuje několik kapitol, které se zaměřují na konkrétní kroky a činnosti. Aplikace je také schopna doporučit startupu, co je pro něj v určitou chvíli důležité, a co méně. Každá kapitola vysvětluje, proč je daná věc pro úspěch nutná, a to i skrze videopříběhy patnácti nejrůznějších úspěšných podnikatelů. Současně nabízí řešení, jak se k jakému úkolu postavit a kde hledat případnou pomoc. 

Uživatel dostane přístup do kompletního obsahu, a to zcela zdarma. Prošla jsem několik akcelerátorů, a deník, který je ve StartupBoxu, by měl být základem každého inkubátoru a  akcelerátoru,” říká Kateřina Eklová, spoluzakladatelka Rethink Architecture a absolventka StartupBox akademie.

StartupBox před pár dny představil osvětovou kampaň na podporu podnikavosti s názvem #onapadutoneni. Hlavní myšlenka, která se za kampaní skrývá, je, že pro startup není potřeba geniální nápad. Je třeba hledat problém – problém, se kterým se zákazník denně potýká a na který nemá nebo nezná řešení. Je zapotřebí nejenom tento problém dokonale pochopit, ale také poznat zákazníka. No a potom? Za vším je jen tvrdá práce, která vede k úspěšnému uskutečnění podnikatelského snu. A pomocnou ruku právě v tomto bodě podává aplikace StartupBox a její deník, který startupisty provede krok po kroku.

Za kampaní v současné době stojí patnáct úspěšných českých podnikatelů, kteří skrze krátká videa poskytli vhled do reality podnikání a kteří se touto formou chtějí podílet na rozvoji podnikavosti v Česku. Jde například o Petra Kasu, spoluzakladatele holdingu Pilulka, Pavla Bouška z VAFO, Václava Staňka z firmy Vasky nebo Adélu Zrubeckou, spoluzakladatelku společnosti Nobilis Tilia. Více o kampani najdete na webu onapadutoneni.cz

Hlavním partnerem projektu je Google, který projekt zaštítil i finančně. Dále například společnost Avast. Podporovatelem z řad podnikatelů je například Martin Hausenblas, zakladatel společnosti Liftago, nebo Michaela Steinhauser, spoluzakladatelka společnosti Skinners. „Je to o tom, aby si člověk řekl, na čem chce pracovat, a tu věc posouval krok za krokem s obrovskou energií a silou. Je to o tom opravdu tlačit věc dopředu,“ říká Steinhauser. Pro startupisty je v začátcích jejich podnikání podpora klíčová. Více o projektu StartupBox najdete na startupbox.cz.