Nadační fond nezávislé žurnalistiky nově povede Petr Orálek

Praha, 29. dubna 2022 – Nadační fond nezávislé žurnalistiky od 1. května 2022 nově povede novinář a ekonom Petr Orálek.

Petr Orálek strávil většinu profesního života jako novinář, i když vystudoval finance na Vysoké škole ekonomické. Léta působil v nakladatelství Economia na různě zaměřených postech.

„Většina velkých vydavatelství se stala součástí silných podnikatelských skupin, pro které jsou média jen vedlejší byznys. Na druhou stranu vznikla řada nezávislých médií, která jsou jejich protiváhou a zárukou svobody tisku i různorodosti názorů. Nemají však za sebou silný kapitál a v turbulentní době, kterou nyní prožíváme, jsou mnohem více existenčně ohrožena. O to potřebnější je jejich podpora ze strany Fondu,“ říká Petr Orálek k současnému stavu médií v Česku.

„Chci se v čele NFNZ zaměřit na podporu společensky žádoucích témat, kvality novinářské práce i aktivit vedoucích k rozšiřování počtu čtenářů a příjmů. A to nejen na celostátní úrovni, ale i v regionech. Prioritou je také další rozvoj MediaRatingu, který hodnotí důvěryhodnost médií,“ dodává nový šéf NFNZ.


Petr Orálek strávil většinu profesního života jako novinář, byť vystudoval finance na Vysoké škole ekonomické. K profesi ekonoma se vrátil v posledních letech působení v mediálním domě Economia a.s. Působil na pozicích zástupce šéfredaktora Hospodářských novin, ředitel speciálních projektů nebo obchodní ředitel. V srpnu 2019 z vlastního rozhodnutí z Economie odešel a začal se věnovat nadační činnosti či projektům zaměřeným na seniory, např. online vydavatelství i60.cz.