Draslovka jde do cloudu s SAP, připravuje se na několikanásobný nárůst tržeb

Praha, 3. května 2022 — V prostředí rostoucích cen energií a nestabilních dodavatelských řetězců je pro výrobní firmy čím dál důležitější schopnost pružně reagovat na změny a co nejvíce zefektivnit své procesy. Draslovka se proto rozhodla pro implementaci systémů SAP, kterou spouští v Americe a následně i v Austrálii a České republice. Implementace je jedním z kroků restrukturalizace české chemické společnosti, která má za cíl posílit její vedoucí postavení na globálním trhu kyanidových produktů, a připravit se na několikanásobný nárůst tržeb.

Pro Draslovku jde o první komplexní cloudový projekt, který v celosvětovém měřítku zahrnuje integraci hybridního prostředí. „Skupina, která operuje na pěti kontinentech, nemůže bez robustního ERP systému efektivně využívat svůj potenciál. Přechod na systémy nové generace v cloudu pro nás znamená vyšší efektivitu, transparentnost a auditovatelnost procesů pro každou entitu samostatně i skupinu jako celek,“ říká COO Draslovka Holding, Juraj Bujňák.

Firmě má přechod na novou generaci cloudových systémů SAP S/4 HANA Private Cloud Edition pomoci zvládnout několikanásobný narůst tržeb související s akvizicemi v USA. To zejména prostřednictvím vyšší flexibility a možnosti škálování. Draslovce zaměřené primárně na výrobu a B2B prodej, kde má IT především podpůrnou funkci, se také nevyplatilo využívat kapacity vlastních IT odborníků ke správě a provozu on-premise řešení. Mezi další důvody firma uvedla i odbourání přebytečných procesů v reportingu a lepší možnosti analýz v systému SAP Analytics Cloud.

Draslovka vybrala systémy SAP na základě zkušeností německého IT giganta s přechodem do cloudu a nabídky produktových řad, které propojují data ze všech oblastí podnikání. Pro Draslovku, jako největšího světového výrobce nenahraditelných chemických látek, hrála při výběru také roli spolehlivost systémů a znalost místních specifik v regionech, kam expanduje. V letošním roce plánuje česká společnost využít i další systémy SAP.

„Česko je průmyslovou zemí, kterou výrazně ovlivňují ceny energií. Současná doba ukázala neustále se zvyšující potřebu flexibility, kterou vám starší řešení příliš neposkytují. Obzvláště pro firmy s ambicí růst a rozšiřovat své podnikání do celého světa je přechod na systémy nové generace logickým řešením, které jim pomůže stát se inteligentním propojeným podnikem. Tím investují nejen do posílení svého současného postavení na trhu, ale zajistí si i vyšší konkurenceschopnost v horizontu pěti až deseti let,“ říká manažer SAP ČR pro oblast Private Equity, Jan Schöpp.

Přechod na ERP systémy nové generace v cloudu je po sérii akvizic v Americe, Austrálii a Africe (zde transakce ještě čeká na vyjádření antimonopolních úřadů) dalším krokem s cílem naplnit globální ambice české skupiny Draslovka, která letos oznámila strategické partnerství s Oaktree Capital Management s investicí ve výši 150 milionů dolarů, tedy v přepočtu přes tři miliardy korun.

O skupině Draslovka 

Draslovka Holding se zabývá výrobou speciálních chemických látek a vlastními výrobními technologiemi. Vlastní ji čtyři české rodiny. Má víc než 100 let zkušeností s výrobou kyanovodíku a specializuje se na jeho produkci v plně syntetické a vysoce čištěné kapalné podobě. Produkt pak dále zpracovává pro použití v oborech od těžebního průmyslu po zemědělství. V posledních letech se obrat firmy pohyboval kolem 80 milionů dolarů (zhruba 1,8 miliardy Kč).

O společnosti SAP 

Strategií společnosti SAP je pomoci každé firmě fungovat jako inteligentní podnik. Jako lídr na trhu podnikového aplikačního softwaru pomáhá SAP firmám všech velikostí a ve všech odvětvích fungovat co nejlépe: Zákazníci společnosti SAP vytvářejí 87 % celkového světového obchodu. Technologie strojového učení, internetu věcí (IoT) a pokročilé analytiky v SAP pomáhají proměnit podnikání zákazníků v inteligentní podniky. SAP pomáhá lidem a organizacím získat přehled o podnikání a podporuje spolupráci, která jim pomáhá udržet si náskok před konkurencí. SAP zjednodušuje podnikové technologie, aby mohli klienti využívat software SAP tak, jak chtějí. Komplexní sada aplikací a služeb SAP umožňuje zákazníkům z 25 odvětví po celém světě fungovat ziskově, neustále se přizpůsobovat a měnit věci k lepšímu. Díky globální síti zákazníků, partnerů, zaměstnanců a lídrů pomáhá SAP světu lépe fungovat a zlepšovat životy lidí. Další informace naleznete na www.sap.com.