Nová řada elektrických tahačů a plošinových vozíků Linde překvapila vysokou úrovní bezpečnosti a výkonu

Aschaffenburg/Praha, 3. května 2022 – Nové výkonné elektrické tahače
a plošinové vozíky od Linde Material Handling jsou nyní vybaveny rozsáhlými bezpečnostními prvky, zlepšeným jízdním komfortem a výkonnou technologií pohonu. Zajišťují excelentní úroveň produktivity pro výrobce automobilů a ocelových dílů, na letištích a v provozech velkoobchodů nebo v oblastech s náročnými požadavky na tichý provoz. 

Elektrické tahače, které svým designem připomínají lehké nákladní automobily, jsou i přes své malé rozměry extrémně výkonné, a proto na mnoha místech doslova nepostradatelné. I na delší vzdálenosti zvládnou táhnout těžké přívěsy naložené strojními součástmi či zavazadly. Také v úzkých uličkách skladů spolehlivě přemístí velké množství beden, či přepravek na zeleninu. Vysoký jízdní komfort pro obsluhu, rychlá a bezpečná manipulace s přepravovaným nákladem jsou hlavní požadavky kladené na tuto třídu manipulačních vozíků. A právě v těchto parametrech značka Linde dosáhla výrazného úspěchu.

Nové elektrické tahače Linde s označením P120 až P350 jsou určeny pro tažení nákladů s hmotností 12, 18, 25, 30 a 35 tun. U modelu P250 je navíc na výběr mezi verzí s krátkým nebo dlouhým rozvorem náprav. Plošinové vozíky Linde W20 a W30 jsou schopny převážet 2 a 3 tuny užitečného zatížení na nákladové plošině nebo alternativně utáhnout přívěs s hmotností až 6 tun. I zde jsou možnosti volby ohledně délky rozvoru náprav.

„Nová řada elektrických tahačů a plošinových vozíků byla kompletně přepracována z hlediska výkonu a ergonomie, což přináší významné výhody jejich provozovatelům. Navíc jsou tahače a vozíky nyní ještě odolnější při přepravě nákladu na dlouhé vzdálenosti, což zvyšuje efektivitu jejich provozu,“ hovoří o přednostech nové řady Sandra Karras, produktová manažerka skladových technologií v Linde Material Handling. „Kromě toho, že jsou plošinové vozíky i tahače stejně obratné a bezpečné, využívají jako zdroj energie buď olověné, nebo lithium-iontové baterie,“ doplňuje Sandra Karras.

Výkonné i na stoupáních

Tahače a plošinové vozíky zvládají nájezdy, stoupání a jízdu na dlouhé vzdálenosti rychle a spolehlivě. Díky výkonným elektromotorům dosáhnou rychlosti až 25 km/h. Celková konstrukce vozidla navíc zohledňuje předpisy a normy, které platí ve vysoce citlivých letištních provozech.

Bezpečnost a pohodlí pro řidiče

Vylepšená ergonomie poskytuje řidičům pohodlí a podporu, a tak zvyšuje jejich produktivitu při řízení tahačů a plošinových vozíků a manipulaci s nákladem. Prostorná kabina s širokým protiskluzovým nástupem, velkým přístrojovým displejem, pohodlnými sedačkami, klimatizací, osvětlením a mnoha dalšími prvky volitelné výbavy, nabízí dokonalé pracovní prostředí. Přídavná okna ve dveřích a na střeše kabiny poskytují řidiči výborný výhled do stran a nahoru, který je důležitý zejména ve stísněném a nepřehledném prostoru. Zavírání dveří je elektronicky monitorováno, takže se tahač může rozjet, až když jsou dveře bezpečně uzavřeny.  

Další bezpečnostní prvky a vylepšení

Na svažitém terénu nebo na rampách by mohlo dojít k nežádoucímu zrychlení tahače. Aby se tomu předešlo, může řidič stisknutím tlačítka aktivovat systém automatického udržování rychlosti na svahu. Další bezpečnostní výbava zahrnuje ochrannou mřížku zadního okna, nouzové vypínače na pravé a levé straně v zadní části vozidla, masivní kovový štít v přední části, dvojitá zrcátka na dveřích a speciální doplňky osvětlení jako je např. Linde BlueSpot. Všechny tyto volitelné položky se v dlouhodobém horizontu vyplatí. Významně zvyšují jízdní komfort a bezpečný provoz.

Jízdní komfort na nové úrovni

Plně odpružený a odtlumený inovativní podvozek zajišťuje u nových modelů tahačů a vozíků potěšení z jízdy. „Každý, kdo usedl za volant jednoho z nových elektrických tahačů, byl zcela nadšen zážitkem z jízdy,“ zmiňuje jednu z výhod Sandra Karras a doporučuje zkušební jízdu. Také zdůrazňuje, že plně zapouzdřený brzdový systém, vyžaduje minimální údržbu a servis, čímž významně snižuje provozní náklady. „V neposlední řadě větší rozmanitost nových modelů a možností výbavy přináší i ekonomické výhody. Předchází se nadměrnému dimenzování zvolených typů a zároveň je v případě potřeby k dispozici dostatečně vysoký výkon,“ doplňuje Sandra Karras, produktová manažerka skladových technologií v Linde Material Handling. 

Fotografie č. 1. – č. 2.: Nové elektrické tahače Linde P120 – P350 a plošinové vozíky Linde W20 a W30 byly kompletně přepracovány z hlediska výkonu a ergonomie. Linde Material Handling GmbH, Aschaffenburg.

Linde Material Handling GmbH
Společnost Linde Material Handling GmbH, která je součástí KION Group, je celosvětovým výrobcem vysokozdvižných a dalších skladových vozíků a řešení pro intralogistiku. Společnost má svou prodejní a servisní síť ve vice než 100 zemích ve všech hlavních oblastech.