Nelehké životní situace ve zlehka napsaných knihách pro děti

V nakladatelství ALBATROS vyšla knižní řada s názvem Má to háček, která již v roce 2021 získala ocenění Zlatá stuha. Autorkami jednotlivých vyprávění jsou populární spisovatelky Ivona Březinová, Lenka Rožnovská a dětská psycholožka Petra Štarková. 

Rozvod rodičů, autismus, šikana, útěk z domova… to jsou věci, se kterými se mohou setkat všechny děti. V originální ediční řadě najdete příběhy, na které jinde jen tak nenarazíte a v podání autorek dokazují, že nic není tak černé, jak se může na první pohled zdát. I složité životní situace se ale dají překonat!

Edici Má to háček vydává nakladatelství Albatros ve spolupráci s nakladatelstvím Pasparta. Je určena dětem od 7 let a odhaluje nejrůznější strasti dětí na prvním stupni základní školy, ale díky silnému poslání ji ocení i starší děti a dospělí.

Hrdinové těchto knih mají nějaký problém či diagnózu (háček), knížky tak mohou být inspirací i povzbuzením všem malým čtenářům, kteří se s nějakým problémem potřebují vyrovnat. Zároveň jsou vhodné pro všechny ostatní děti, protože je učí empatii vůči jejich kamarádům a spolužákům, kteří si nějakou nelehkou situací zrovna prochází.

V této edici se dozvídáme o nástrahách střídavé péče, outsiderovi třídního kolektivu a šikaně, dětském diabetu, rozvodu rodičů, maminčině depresi, dětské agresivitě, autismu i ADHD. Posláním této edice je nenásilnou formou rozšiřovat obzory dětem, rodičům i učitelům. Přestože knihy upozorňují na složitější témata, jsou napsány milou a často i zábavnou formou, aby jejich čtení děti bavilo. Knihy dávají učitelům i rodičům nástroje, jak si o problému s dětmi povídat – v každé je totiž doslov psychologa a zdarma se k ní dají na internetu stáhnout i pracovní listy.

„Myslet si, že svět dětí je vyplněný samou radostí, bezstarostností a štěstím, by bylo naivní. I děti mají své problémy, někdy menší, někdy velké (viděno dětskýma očima) a někdy doslova obrovské (poměřováno i optikou dospělých). I ti šťastnější občas prožívají něco neblahého. Jsou spokojení, ale… má to zádrhel. Má to háček. Edice Má to háček je tedy háčků opravdu plná. Některé bolí, jiné třeba pohladí něžným oslovením, když dětem není zrovna do zpěvu,“ říká jedna z autorek Ivona Březinová.

Celá edice Má to háček byla oceněná Zlatou stuhou 2021 za Nakladatelský počin. Tituly Lukáš a profesor Neptun a Můj brácha Tornádo také obdržely Cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany za publicistické práce (2018) Pravidla skutečných ninjů se umístily v Suk čteme všichni (2019) a katalogu Nejlepší knihy dětem (2019/2020). Smutno se musí vyšeptat bylo zařazeno do katalogu Nejlepší knihy dětem (2021).

„Vyfabulované příběhy dětem, ale i jejich rodičům a učitelům pomáhají řešit a zvládat reálné složité životní situace. Knížky tak současně baví i pomáhají.“ 

– porotci mezinárodního sdružení pro dětskou knihu pod hlavičkou UNESCO

Knižní řada Má to háček je unikátní nejen svými tématy, ale i zpracováním. Každou z knih doprovodili talentovaní čeští ilustrátoři kresbami, které okamžitě zaujmou nejen malé čtenáře. Pokud hledáte lehké čtení o složitých tématech, tak je tato edice právě pro vás! 

Jaké konkrétní příběhy v ní najdete? Z titulů od Ivony Březinové patří mezi ty nejoblíbenější například Řád sladkého sněhuláka. Čtenáři se v knize setkají s Přemkem, který chodí do páté třídy a jednou by se chtěl stát slavným karatistou. Po náročném sportovním soustředění se mu udělá špatně. Brzy se dozví diagnózu – cukrovka. Nemoc, s kterou se už napořád musí potýkat. Bude moct žít jako dřív? 

V knize Ťapka, kočka stěhovavá oblíbená spisovatelka citlivým způsobem zpracovává téma střídavé péče. Druhačka Petra má dva domovy. Rodiče však žijí v jiných městech, a tak má Petra navíc i dvě školy, dvoje učebnice, různé kroužky a spolužáky. Ale někdo je přece jen pořád s ní, ať cestuje tam, či tam – kočka Ťapka. A s tou jde všechno líp! Laskavé vyprávění pomůže každému dítěti, které se musí vyrovnat s rozvodem rodičů.

Petra Štarková zaujala širokou veřejnost knihou Můj brácha Tornádo, která obdržela i cenu Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením. Devítiletá Julie vypráví o svém bráškovi Jonášovi, který má ADHD. Protože chvílí neposedí a má spoustu energie, stane se nepostradatelným členem sportovního týmu Tornáda. Poutavý příběh ukazuje, že děti s poruchami pozornosti mají své pevné místo ve společnosti a jejich handicap jim může otevřít dveře i v nečekaných směrech.

Pravidla skutečných ninjů otevírají téma šikany ve škole. Do třídy přijde Ivoš a s ním i spousta problémů. S nikým se nebaví, sprostě nadává, a navíc se pere. Spolužáci zjišťují, že to s ním nebude lehké. Ale jednoduché to nemá ani on. Naštěstí je tady Lenka, sociální pracovnice věnující se bojovému umění. Díky ní a knize o ninjech se Ivoš stane následovníkem umění starodávných bojovníků. A naučí se, že problémy se neřeší útěkem ani rvačkou. 

A ještě horká z tiskárny je novinka Největší nemehlo pod sluncem. Každý z nás má občas pocit, že je nešikovný. Někdo se tak ale cítí pořád – jako třeba Bára. Dokáže tahle neobratná holka prožít parádní prázdniny, a navíc se úplně sama postarat o dědečka a všechna jeho zvířata? Originální knížka o poruchách motoriky, které dokážou pořádně znepříjemnit život, přináší neobvyklé prázdninové dobrodružství.

KOMPLATNÍ přehled z knižní řady MÁ TO HÁČEK

Smutno se musí vyšeptat, Lenka Rožnovská, 249 Kč – DEPRESE
Co dělat, když někoho zakleje smutek? Maminka druhačky Věnky Václavíkové onemocní depresí a dívce se se zdá úplně jiná. Doma je to najednou divné, horší… Dokáže se rodina semknout a pomoci mamince zlou nemoc porazit?

Největší nemehlo pod sluncem, Petra Štarková, 299 Kč – PORUCHY MOTORIKY
Každý z nás má občas pocit, že je nešikovný. Někdo se tak ale cítí pořád – jako třeba Bára. Dokáže tahle neobratná holka prožít parádní prázdniny, a navíc se úplně sama postarat o dědečka a všechna jeho zvířata? Originální knížka o poruchách motoriky přináší neobvyklé dobrodružství.

Lukáš a profesor Neptun, Petra Štarková, 239 Kč – AUTISMUS
Lukášovi je devět let, dva měsíce a čtyři dny, má rád astronomii a chodí do třetí třídy. Aby se mohl učit s ostatními dětmi, pomáhá mu ve škole asistentka Anetka. Jenže jednoho dne Anetka do školy nedorazí! Co teď? Začíná nejdobrodružnější den v Lukášově životě, který je kvůli autismu neustále plný nových výzev.

Můj brácha Tornádo, Petra Štarková, 239 Kč – ADHD
V oceňované knize vypráví Julie o svém bráškovi Jonášovi, který má ADHD. Protože chvílí neposedí a má spoustu energie, stane se nepostradatelným členem sportovního týmu Tornáda. Poutavý příběh ukazuje, že děti s poruchami pozornosti mají své pevné místo ve společnosti.

Pravidla skutečných ninjů, Petra Štarková, 249 Kč – ŠIKANA
Šikana ve škole? Bohužel nic neobvyklého. Do třídy přichází Ivoš a s ním i spousta problémů. Spolužáci zjišťují, že to s ním nebude lehké, ale jednoduché to nemá ani on. Naštěstí je tady Lenka, sociální pracovnice věnující se bojovému umění. Díky ní se Ivoš naučí, že problémy se neřeší útěkem ani rvačkou. 

Šel jsem se psem, Ivona Březinová, 249 Kč – ROZVOD
Rozvod! Děsivé slovo, které se vznáší nad sourozenci Divišem a Dášou. Ani jeden nechápe, co se s rodiči děje. Mají své děti vůbec ještě rádi? Co bude dál? Diviš už nemůže vydržet napětí, které doma panuje. Sbalí si batoh, připne pejskovi Brutovi vodítko a na stole zanechá vzkaz: Šel jsem se psem.

Ťapka, kočka stěhovavá, Ivona Březinová, 239 Kč – STŘÍDAVÁ PÉČE
Druhačka Petra má dva domovy, protože její rodiče žijí v jiných městech. Ale někdo je přece jen pořád s ní, ať cestuje tam, či tam – kočka Ťapka. A s tou jde všechno líp! Laskavé vyprávění pomůže každému dítěti, které je ve střídavé péči.

Řád sladkého sněhuláka, Ivona Březinová, 249 Kč – CUKROVKA
Přemek chodí do páté třídy a jednou by se chtěl stát slavným karatistou. Po náročném sportovním soustředění se mu udělá špatně. Brzy se dozví diagnózu – cukrovka. Nemoc, se kterou se už napořád musí potýkat. Bude moct žít jako dřív? 

Ňouma z áčka, Ivona Březinová, 229 Kč – NESMĚLOST
Toník je neprůbojný, trochu nešikovný a bojácný. Spolužákům je obvykle pro smích a často jim slouží při lumpárnách jako štít, kterému leccos projde. Toník to trpně snáší, ale během jedné výpravy do starého sklepení dojde k nehodě. Děti zpanikaří, nikdo si neví rady. Co udělá Toník?

Připravujeme další témata: 

Útěk před válkou 

Ztráta pozice jedináčka


Petra Štarková 
Je psycholožka a autorka fantasy povídek, fejetonů, populárně-naučných článků a zejména knih pro děti. Její knihy Pirát jménem Šampaňský a Jak to chodí v lidské hlavě (dětská psychologická encyklopedie) byly zařazeny do katalogu Nejlepší knihy dětem 2015/2016, druhá z nich byla nominována na Zlatou stuhu 2017. Další její knížky, Lukáš a profesor Neptun a Můj brácha Tornádo, vydal Albatros ve spolupráci s nakladatelstvím Pasparta v edici Má to háček a obdržely Cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany za publicistické práce (2018).

Lenka Rožnovská
Autorka se ve své tvorbě soustředí na děti předškolního a mladšího školního věku. Už v první třídě na dotaz, jaké si zvolí povolání, odpovídala, že jednou bude spisovatelkou. Její sen se začal uskutečňovat v roce 2007, kdy do časopisu Sluníčko začala psát pohádky na pokračování. Od té doby vydala několik desítek knih. Také spolupracuje s knihovnami na projektech, které podporují čtenářskou gramotnost. Prvotina, která jí vyšla v nakladatelství Albatros, nese název Vlkovi tě nedám! a propojuje reálný svět se světem dětské imaginace. Je vdaná, má dva syny.

Ivona Březinová
Je spisovatelkou na volné noze, šest let vedla semináře tvůrčího psaní na Literární akademii. Její prvotina Zrcátko pro Markétu načala bohatou řadu knih od leporel přes pohádky, příběhy pro malé čtenáře (F jako Fík, Vítej, Karle!, Ďasík a Ďáblík), populárně naučné texty a encyklopedie až po romány pro teenagery. Pro dívky vydala literární cestopisy (tzv. Béčkovky) a nevyhýbá se ani závažným tématům (Lentilka pro dědu Edu, Kluk a pes, Řvi potichu, brácho, triptych Holky na vodítku). Mnohé její publikace získaly ocenění a byly přeloženy do cizích jazyků. Autorka ráda beseduje se svými čtenáři.

Produkce skupiny Albatros Media a.s. pokrývá více než 17 % nakladatelského trhu v České republice; každoročně uvede na trh cca 2 500 nových knih. Vedle osmnácti samostatných nakladatelství (Albatros, CooBoo, Motto, Domino, XYZ, CPress, ComputerPress, BizBooks, Edika, Management Press, Mladá fronta, B4U Publishing, Fragment, Egmont, Kniha Zlín, Vyšehrad, Panteon a Valer) vlastní také vydavatelství audioknih Voxi, prodejce elektronických knih Palmknihy.cz a vydává knihy v rámci partnerského projektu Edice České televize.