V památníku na Strži rozpohybovali Čapkova robota pomocí interaktivní aplikace

Praha 1. června 2022. V Památníku Karla Čapka ve Staré Huti nedaleko Dobříše připravilo sdružení CESNET interaktivní aplikaci Robot dětem. Průvodcem aplikací je digitální figurka robota. Vznikla podle původní Čapkovy originální postavičky z kovu a ze dřeva, kterou vývojářům zapůjčila vnučka Josefa Čapka paní Kateřina Dostálová. Návštěvníci mohou postavičku navigovat ve virtuální zahradě, která věrně kopíruje skutečné venkovní prostředí památníku. Plní přitom různé úkoly, a zábavnou formou se tak dovídají zajímavosti o knihách Karla Čapka, ilustracích jeho bratra Josefa i o životě na Strži, jak se lokalita, kde je literátovo letní sídlo umístěno, nazývá.

Aplikace zahrnuje řadu souvisejících digitálních 3D objektů. Odborníci sdružení CESNET vytvořili 3D model památníku pomocí fotogrammetrie a s využitím fotografií pořízených z dronu ve spolupráci s laboratoří ImproLab Fakulty informačních technologií ČVUT.

„Pro digitalizaci sošky robota s využitím makrofotografie se pečlivým zpracováním podařilo virtuálně uvolnit a rozhýbat složité klouby postavičky robota, a tím jí umožnit pohyb ve virtuálním prostoru. Postavička může plynule chodit podle povelů návštěvníků, tedy tak, jak by to měl robot dělat,“ říká Sven Ubik, vedoucí oddělení technologie pro síťové aplikace sdružení CESNET.

Aplikace je přístupná ve speciálním kiosku, který je součástí expozice památníku. Ovládání je intuitivní s využitím dotykové obrazovky a 3D myši. Aplikace byla vyvinuta v herním enginu Unity, který kombinuje realistické 3D modely vytvořené pomocí fotogrammetrie s virtuálním prostředím, například s animovanými stromy nebo trávou, a s interaktivními kvízy či minihrami. Ty vycházejí z historických materiálů ze sbírky památníku.

Stejně jako u předchozích instalací digitalizovaného kulturního dědictví, které CESNET realizoval ve spolupráci s významnými institucemi, má i kiosek na Strži připojení k internetu pro možnost vzdálené správy a aktualizace.

Podrobnosti o vzniku aplikace je možné najít na stránce: http://modely.cesnet.cz/robot-detem  

Informační video o aplikaci je dostupné na: https://www.youtube.com/watch?v=hj2MvfDQmP0 

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Zabývá se výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky svým výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT či gridových projektech (EGI.eu), a podílí se aktivně na jejich realizaci. Sdružení pracuje i na využití vysokorychlostních sítí pro sdílení multimediálních dat, a to jak synchronně formou videokonferencí a sdílených aplikací, tak asynchronně formou streamingu. Od prosince 2020 zastupuje sdružení CESNET Českou republiku v mezinárodním sdružení zabývajícím se paradigmatem otevřené vědy – EOSC AISBL. Více na: www.cesnet.cz