Moore CZ: Komentář průměrné mzdy

Komentář poradenské skupiny Moore Czech Republic k dnes zveřejněným datům ČSÚ o růstu průměrné mzdy v prvním čtvrtletí letošního roku.

„Velká část zaměstnavatelů se snaží reagovat na okolnosti a s ohledem na přehřátý trh práce i rostoucí inflaci mzdy postupně zvyšují. Reagují tím na očekávání odborů i zaměstnanců samotných. Přesto růst průměrné mzdy nestačil v prvním čtvrtletní na výrazně rychlejší růst spotřebitelských cen. Naprostá většina domácností si meziročně reálně pohoršila,“ uvádí partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Radovan Hauk s tím, že růst mezd má oproti růstu inflace zpoždění.

„Firmy navíc z důvodu udržení konkurenceschopnosti nejsou schopny promítat růst životních nákladů do růstu mezd svých zaměstnanců v plné výši. Přestože velká část jich bude mzdy svým zaměstnancům zvyšovat i nadále, je zřejmé, že i ve zbytku roku dojde k poklesu reálných příjmů. Ve druhém čtvrtletí bude s velkou pravděpodobností dokonce silnější než během prvních tří měsíců letošního roku,“ uzavírá Radovan Hauk.