Efektivní a všestranné vozíky pro přepravu palet

Aschaffenburg/Praha, 21. června 2022 – Linde Material Handling uvádí na trh novou řadu kompaktních elektrických vozíků T14 – T20, určených pro přepravu palet s hmotností od 1,4 do 2,0 tun. Menší modely T14 a T16 vybavené kompaktní lithium-iontovou baterií umožňují bezproblémové manévrování i ve stísněných prostorách. Díky senzorové ochraně nohou je práce obsluhy nyní ještě bezpečnější. 

Poptávka po elektrických paletových vozících celosvětově stále roste. Patří totiž mezi nejpoužívanější manipulační vozíky, které umožňují přepravu palet nebo jiných nákladů na krátké až středně dlouhé vzdálenosti. Tyto flexibilní pomocníky lze nalézt téměř v každém průmyslovém odvětví velkých i malých společností, kde jsou často vystaveny velmi náročným provozním podmínkám. Pracují na nakládacích a vykládacích depech a docích, kde obvykle dochází během přepravních operací k hektické interakci mezi lidmi a stroji v městských oblastech nebo na úzkých plochách nákladních automobilů, kde se počítá každý centimetr. Někdy je obzvláště důležité, aby byl vozík dobře ovladatelný, v jiných případech je prioritou co nejtišší provoz. Důsledně je však vyžadován vysoký komfort ovládání, nejlepší možná ochrana obsluhy před zraněním, spolehlivost při provozu a také jednoduchá a cenově výhodná údržba.

Malý vozík, který nabízí mnoho možností využití

Kompaktní model vozíku Linde T14 s nosností 1,4 tuny je primárně určen pro přepravu zboží v maloobchodě a pro rozvozy zásobování ve městech. Výkonnější modely Linde T16 a Linde T18 s nosností 1,6 resp. 1,8 tuny slouží především k nakládce a vykládce palet. Model Linde T20 s nosností 2,0 tuny je určen pro náročnější přepravy v průmyslové výrobě. 

Změna, které si povšimne každý

Nejviditelnější změnou v designu vozíku je výrazně kratší šasi modelů u Linde T14 a T16, za což vděčí použití nové kompaktní lithium-iontové baterie. Zkrácená délka (429 mm) činí vozík ovladatelnější a zároveň lehčí, což znamená, že se ještě lépe hodí pro převoz zboží ve stísněných uličkách, nebo na úzkých nakládacích rampách. S volitelnou integrovanou nabíječkou lze nabíjení provádět u jakékoli elektrické zásuvky.

Na čem nejvíce záleží: bezpečnost a pohodlí

Vývojáři v Linde Material Handling kladli důraz především na komfort ovládání a bezpečnost pro pracovníky. Díky dlouhé, nízko umístěné oji je obsluha vždy během všech nakládacích a přepravních operací v bezpečné vzdálenosti od vozíku. 

Rychlost vozíku se automaticky přizpůsobuje poloze oje: čím je poloha oje strmější, tím jede vozík pomaleji. Když obsluha uvolní hlavu řídící oje, elektromagnetická brzda stroj automaticky zastaví. Volitelná funkce plíživé rychlosti “Creep speed” poskytuje další možnosti manipulace v náročných situacích a standardní posilovač řízení usnadňuje manévrování. 

Hluboko protažené kryty podvozku zároveň fungují jako ochrana nohou a zabraňují tomu, aby se nohy obsluhy dostaly pod vozík. Najdeme zde ochranný prvek „Smart Bumper“, který je integrovaný do podvozku. Jedná se o pryžovou manžetu se senzorem, která detekuje i lehký kontakt nohou s vozíkem a okamžitě ho zastaví. Tím se zabrání zachycení nohy operátora mezi vozíkem a překážkou, zdí nebo jiným vozíkem. Je tak výrazně zvýšena bezpečnost obsluhy.

Ruce operátorů jsou chráněny speciálně tvarovanou rukojetí, která je obepíná a chrání prsty. Všechny ovládací prvky, jež se nachází na ergonomicky optimalizované hlavě řídící ojky, lze řídit jednou rukou. Také široké rukojeti usnadňují práci v rukavicích, což ocení zejména pracovníci v chladírenských skladech. 

Propracovaný displej na podvozku poskytuje obsluze všechny relevantní informace o provozních hodinách, stavu baterie a termínu údržby, aniž by ji rušil od práce. Nízký podvozek a zaoblený kryt baterie zajišťují vždy jasný výhled na náklad. 

Mimořádně tichý pojezdový elektromotor, stejně tiché hydraulické čerpadlo a speciální vybavení, jako jsou trojitá nákladová kola, udržují hluk vozíku pod kritickou hranicí 60 dB.  Díky tomu jsou vozíky vhodné pro použití v městských oblastech ve večerních a nočních hodinách. Speciální tlumiče na balančních kolečkách kompenzují otřesy a vibrace, náklad díky tomu zůstává na vozíku po celou dobu stabilní, přičemž řidič je izolován od nepříjemných vibrací. 

Servisní technici mají přístup ke všem údajům o vozíku přes centrální rozhraní diagnostiky. Data jsou spravována v samostatném digitálním dvojčeti pro každý vozík. Potřebné aktualizace a nové funkce lze importovat do vozíku ve velmi krátké době prostřednictvím volitelné centrální komunikační jednotky přenosu dat. Sledování určitých parametrů vozíku v reálném čase, jako je teplota elektromotorů a doba používání, lze použít pro prevenci provozního poškození. 

Fotografie č. 1 – č. 2: Linde Material Handling GmbH, Aschaffenbrg. Zkrácená délka činí paletové vozíky Linde T14 a T16 lehčí a dokonale ovladatelné. Proto se perfektně hodí pro přesun zboží v úzkých uličkách, nebo na nakládacích rampách. 

Linde Material Handling GmbH
Společnost Linde Material Handling GmbH, která je součástí KION Group, je celosvětovým výrobcem vysokozdvižných a dalších skladových vozíků a řešení pro intralogistiku. Společnost má svou prodejní a servisní síť ve vice než 100 zemích ve všech hlavních oblastech.