15 solárních svítidel = energie pro jeden elektromobil. S energií pro rozvoj elektromobility může pomoci solární pouliční osvětlení, využitelné je i v Česku

Praha, Česká republika – Rozvoj elektromobility naráží na to, kde vzít dostatek energie pro nabíjení aut a kde vůbec elektromobily nabíjet. Oba problémy přitom může jednoduše vyřešit pouliční osvětlení. Ze studie společnosti Signify (dříve Philips Lighting, Euronext: LIGHT), světového lídra v oblasti osvětlení, vyplývá, že energie, kterou ušetří 15 solárních pouličních svítidel, postačuje k napájení elektromobilu po dobu jednoho roku. V tomto případě je nutno podotknout, že hybridní a solární pouliční svítidla se přitom dají využívat i v ne tak prosluněné České republice. S nedostatkem nabíjecích míst by pak mohlo pomoci chytré LED pouliční osvětlení, které má nabíjecí stanice zabudované přímo v samotných sloupech osvětlení.

Hybridní solární technologie využívá při dostatku slunečního světla čistou elektřinu ze slunce, v opačném případě pak elektřinu z rozvodné sítě, která pokryje nedostatek slunečního záření. Tato technologie je tak dobře využitelná i v českých podmínkách. „I v České republice ale existují případy, kdy se hodí čistě solární pouliční osvětlení. Umožňuje totiž zvýšit bezpečnost lidí zejména v odlehlých lokalitách – například u cyklostezek ve větší vzdálenosti od běžné infrastruktury, nebo v chráněné oblasti, kde je předností i nižší intenzita svícení. Solární osvětlení totiž nepotřebuje složité budování přívodu elektřiny často vedeného přes několik pozemků jiných vlastníků, které může být komplikované jak s ohledem na vypořádání potřebných povolení, tak co se týče ochrany přírody. Solární osvětlení také může být snadným řešením, jak doplnit zastaralé pouliční osvětlení se sloupy vzdálenými příliš daleko od sebe,“ říká Boris Zupančič, výkonný ředitel společnosti Signify v České republice.

Hybridní a solární pouliční osvětlení minimalizuje emise a podstatně tak zvyšuje využívání obnovitelných zdrojů ve městech a obcích. Úspory elektřiny díky přechodu na úsporné LED technologie a solární či hybridní veřejné osvětlení mohou vyvážit zvýšenou spotřebu elektrické energie v souvislosti s rozvojem elektromobility a optimalizovat náklady na údržbu v rámci svého životního cyklu.

Signify je lídrem v oblasti udržitelnosti – už v roce 2020 společnost dosáhla uhlíkové neutrality ve všech svých provozech po celém světě a využívala ze 100 % obnovitelnou elektřinu. 61 až 64 % příjmů dosáhla z aktivit splňujících požadavky na ochranu klimatu, díky čemuž je na dobré cestě ke svému cíli 72 % do roku 2025. Kromě toho společnost neumisťuje na skládky žádný odpad (ve všech svých výrobních závodech) a vyřadila všechny plastové komponenty z obalů pro spotřební zboží. Více informací o dopadu osvětlení na snižování emisí CO2 a zvyšování energetické účinnosti je k dispozici zde.

O společnosti Signify
Signify (Euronext: LIGHT) je celosvětově vedoucí firmou v oblasti světelných produktů jak pro profesionály, tak pro koncové zákazníky a osvětlení v rámci internetu věcí. Produkty značky Philips a systém propojeného osvětlení a datových služeb Interact vytvářejí obchodní hodnotu a pomáhají k přeměně života v domácnostech, budovách i na veřejných prostranstvích. Firma, která v roce 2021 dosáhla tržeb ve výši 6,9 miliard EUR a zaměstnává přibližně 37.000 zaměstnanců ve více než 70 zemích světa, se snaží odhalit mimořádný potenciál světla, který dokáže změnit svět. V roce 2020 společnost Signify dosáhla uhlíkové neutrality, od svého vstupu na burzu je již čtyři roky po sobě v indexu Dow Jones Sustainability a byla oceněna jako Industry Leader v roce 2017, 2018 a 2019. Novinky týkající se společnosti Signify najdete v Newsroomu, na Twitteru, LinkedInu a na Instagramu. Informace pro investory jsou na webové stránce Investor Relations.