V Česku roste unikátní cloudová platforma pro sdílení, správu a analýzu biomedicínských dat. Důvěru do ní vkládá i Google

Praha 30. června 2022 – Rychlejší diagnostika genetických chorob či vývoj nových léčiv prostřednictvím moderních technologií – to je cílem DNAnexus, společnosti založené při prestižní Stanfordské univerzitě, jejíž podstatná část je dnes budována v České republice. Čeští vývojáři se mohou již třetím rokem podílet na vývoji unikátní cloudové platformy umožňující sdílení, správu a analýzu DNA sekvencí a dalších klinických a vědeckých dat napříč výzkumnými a zdravotnickými týmy po celém světě. Jedinečnost platformy spočívá nejen ve schopnosti zpracovávat petabajty dat produkovaných současnou biologií, ale rovněž bezpečně propojovat různorodá vědecká data na jedné škálovatelné platformě. Po celém světě tak DNAnexus umožňuje tisícům uživatelů urychlovat základní vědecký výzkum, diagnostiku genetických onemocnění či vývoj nových léků. Společnost je kromě GV ze skupiny Alphabet podporována také investory Northpond Ventures, Perceptive Advisors, Innovatus Capital Partners, Foresite Capital či Blackstone Growth.

„Společnost DNAnexus umožňuje současnému zdravotnictví a dalším přírodovědným oborům měnit způsob, jakým lze využívat biomedicínská data, urychlovat vědecké objevy a poskytovat lepší zdravotní péči. V České republice tak máme jedinečnou příležitost přispět k vývoji produktu, který má hmatatelný dopad na lidské zdraví,“ říká Martin Bednář, country manager společnosti DNAnexus pro Českou republiku.

Datovou analýzou k novým lékům

Rychle narůstající rozsah a složitost dat, vědy a legislativy vyžaduje vývoj stále sofistikovanějších technologií. Cloudová platforma DNAnexus poskytuje výzkumným a klinickym týmům po celém světě možnost sdílet, analyzovat a jinak zpracovávat petabajty biomedicínských dat. Jedinečnost platformy spočívá v možnosti propojovat na jednom místě další dosud rozptýlená data napříč biologickými a lékařskými obory zahrnující zdravotní záznamy pacientů, výsledky laboratorních testů a zobrazovacích metod či databáze léků a mnoho dalších. V současné době pomáhá platforma více než 12 tisícům uživatelů ve 48 zemích světa. Mezi její zákazníky patří sedm z deseti největších farmaceutických společností a osm z deseti největších diagnostických firem.

Nedávný milník pro společnost představuje spolupráce s UK Biobank, rozsáhlou biomedicínskou databází. Ta zapojuje půl milionu dobrovolníků do dlouhodobé studie, jejímž cílem je objasnit vliv genetiky na lidské zdraví a pomoci výzkumníkům zlepšit prevenci, diagnostiku a léčbu řady závažných a život ohrožujících onemocnění. Rovněž je využívána americkou vládou pro účely precisionFDA, vysoce výkonné cloudové platformy umožňující skrze sdílená data a nástroje spolupráci výzkumných pracovníků a recenzentů FDA, ale i sponzorů ze soukromého sektoru. Jejím cílem je prohlubování standardů, dle kterých FDA data interpretuje.

„Jsme skutečně hrdí na to, že mezi naše zákazníky můžeme počítat i taková jména, jako je americký úřad FDA. Platforma precisionFDA je ukázkovým příkladem toho, jak může vědecká komunita po celém světě efektivně spolupracovat,“ komentuje Bednář.

Společnost byla založena v roce 2009 při Stanfordově univerzitě. V současné době ji vede CEO Richard Daly, prezident John Ellithorpe a CTO George Asimenos. DNAnexus má dnes zaměstnance kromě Silicon Valley například ve Velké Británii, Francii, Německu i České republice. Padesátičlenná pražská pobočka představuje důležitý článek technologické části vývoje produktů a nadále roste.

„Jsem rád, že se nám v Praze podařilo vybudovat silný tým tvořený nejen talenty specializujícími se na vývoj rozsáhlého cloudového softwaru, ale i pokročilými bioinformatiky. České zastoupení posilují také další specialisté v regionech. Ukázalo se, že Česká republika je v rámci Evropy ideální lokalitou, která, podobně jako Silicon Valley, přitahuje experty ve svém oboru s podnikatelským smýšlením,“ říká John Ellithorpe, který spolu s Bednářem u vzniku pražské pobočky stál.

Od svého vzniku uvedla společnost na trh celkem čtyři produkty – DNAnexus Titan, DNAnexus Apollo, DNAnexus Portals a DNAnexus GxP Support.

Více o DNAnexus

Cestou ke zkvalitnění lidského zdraví je přístup k vysoce komplexním biomedicínským datům a využívání moderních technologií, které vědcům umožňují data analyzovat a dále zpracovávat. DNAnexus poskytuje cloudovou platformu umožňující diagnostickým společnostem, farmaceutickým firmám či vládním programům bezpečný přístup k rozsáhlým biomedicínským datům. Svým uživatelům tak pomáhá urychlovat základní a klinický výzkum vedoucí například k rychlejšímu vývoji nových léčiv či genetické diagnostice. Umožňuje tak data produkovaná moderní vědou efektivněji využívat. Další informace o společnosti DNAnexus naleznete na adrese www.dnanexus.com