Strategické partnerství společností Xiaomi a Leica Camera v oblasti mobilního zobrazování

Řada Xiaomi 12S “co-engineered with Leica“ byla představena v Číně

Praha, Česká republika, 4. července – Společnost Xiaomi dnes oficiálně představila novou řadu Xiaomi 12S “co-engineered with Leica“. Tato vrcholová řada je prvním výsledkem strategického partnerství v oblasti mobilního zobrazování. Celá řada obsahuje mnoho technologií záznamu a zobrazení dat vyvinutých společnostmi Xiaomi a Leica a podporuje zobrazovací styly Leica, které mají za cíl umožnit jednotlivým tvůrcům vyjádřit svou kreativitu při zachování autentického stylu. Nalezneme mezi nimi například i objektiv Leica Summicron.

Autentické snímky a zobrazovací styly společnosti Leica

V této nové éře mobilní fotografie vytvořily společnosti Xiaomi a Leica společnými silami nový standard pro fotografování smartphony. Spojením hlubokých znalostí společnosti Leica v oblasti optiky, zpracování obrazu, kvality obrazu a bohatých zkušeností společnosti Xiaomi s fotografováním pomocí chytrých telefonů nabízí řada Xiaomi 12S “co-engineered with Leica” bezprecedentní kvalitu obrazu chytrých telefonů, barvy, které se úzce drží charakteristického vzhledu a vlastností společnosti Leica. 

Aby pomohly posunout zobrazovací technologii na novou úroveň, vyvinuly společnosti Xiaomi a Leica společně sofistikované optické čočky. Jako nejvyšší model využívá Xiaomi 12S Ultra ve svém systému objektivů prvotřídní optické konstrukční schopnosti společnosti Leica, přičemž dodržuje její přísné standardy testování optické kvality a implementuje odborné znalosti společnosti Xiaomi v oblasti miniaturizace komponentů, aby zajistila ultra vysoké rozlišení, ultra vysokou světelnou citlivost, snížený rozptyl a co možná nejnižší odlesky.

Primární fotoaparát Xiaomi 12S Ultra používá asférický objektiv 8P, který řeší běžné problémy při fotografování, jako jsou odlesky či například chromatická aberace. Modul fotoaparátu Xiaomi 12S Ultra je navíc vybaven antireflexní vrstvou čočky, inkoustovou vrstvou na okraji objektivu, materiálem z cyklického olefinového kopolymeru a infračerveným světelným filtrem s technologií spin coating. Tyto funkce společně nabízejí celkově jasnější obraz, který je konzistentní po celé ploše objektivu.

Kromě pokročilé optické konstrukce využívá řada Xiaomi 12S “co-engineered with Leica” také zobrazovací styly Leica, které zdědily stoletou tradici a reprodukují tón a estetiku Leica s pomocí nejmodernějších algoritmů. Pro koncového uživatele to znamená přístup ke dvěma fotografickým stylům: “Leica Authentic Look” a “Leica Vibrant Look”, které nabízejí fotografovi větší tvůrčí svobodu.

  • “Leica Authentic Look” sleduje přirozený obraz, kterým je Leica známá. Zachováním kontrastu světla a stínů dodává fotografiím pocit trojrozměrné hloubky s charakteristickou dokonalostí časem prověřené estetiky světla a stínů. 
  • “Leica Vibrant Look” obsahuje prvky, na kterých se podílely společnosti Xiaomi i Leica. Spojením zkušeností společnosti Xiaomi s fotografováním pomocí chytrých telefonů a špičkové estetiky společnosti Leica se fotografové mohou snažit zachytit emoce okamžiku, což symbolizuje objevování společnosti Leica v oblasti fotografování pomocí smartphonů.

Řada Xiaomi 12S “co-engineered with Leica” přináší do smartphonu autentický vzhled fotografií společnosti Leica. 

Profesionální širokoúhlý fotoaparát s mimořádně velkým 1palcovým snímačem 

Xiaomi 12S Ultra je vybaven 1″ snímačem Sony IMX989 se čtyřvrstvým polem pixelů s velikostí jednotlivých pixelů až 1,6 μm. Pomocí binningu dosahuje velikosti 3,2 μm, čímž se snižuje šum, rozšiřuje dynamický rozsah, zvyšuje množství zachyceného světla a dosahuje celkově lepších snímků za zhoršených světelných podmínek. To představuje nový precedens ve fotoaparátech chytrých telefonů, jež se z hlediska hardwarových specifikací blíží tradičním fotoaparátům. 

Xiaomi 12S Ultra je prvním zařízením se systémem Android, které podporuje záznam a přehrávání videa Dolby Vision HDR. Technologie Dolby Vision vylepšuje videa o živé barvy, ostřejší kontrastní poměr a bohatší detaily, čímž poskytuje živou a vytříbenou kvalitu obrazu. 

Xiaomi 12S Ultra využívá HyperOIS pro ultra stabilní výkon, který nabízí průběžnou kompenzaci pohybu během nahrávání videa. HyperOIS využívá mezeru mezi dvěma snímky k pohonu motoru OIS do původní polohy, čímž poskytuje každému snímku plný účinný rozsah stabilizace.

Xiaomi 12S a Xiaomi 12S Pro jsou vybaveny primárním snímačem Sony IMX707, který má jak velkou plochu snímače, tak velké pixely, 1/1,28 palce a 2,44 μm po pixel binningu. Díky podpoře technologií Xiaomi AI Image Solution a Xiaomi ProFocus dosahují tyto snímače rychlého spuštění, snímání a kontinuálního snímání. Tato zařízení podporují špičkový režim ultrarychlého sériového snímání 30 snímků za sekundu a výjimečné možnosti fotografování při slabém osvětlení. Dále ve svých fotoaparátech implementují také funkci All-scene snapshot, která usnadňuje zachycení jakéhokoliv důležitého momentu.

Řada Xiaomi 12S “co-engineered with Leica” byla také navržena tak, aby byla přívětivější pro fotografy při postprodukci. Celá řada podporuje 10bitový formát RAW kalibrovaný laboratořemi Adobe s metadaty pro korekci barev vloženými do souborů. Při použití aplikace Adobe Lightroom k otevření fotografií pořízených fotoaparáty Xiaomi řady 12S software Adobe Camera RAW automaticky optimalizuje fotografie na základě metadat, což profesionálním fotografům poskytuje nejlepší výchozí bod pro postprodukci.

Jeden smartphone, dva čipy Xiaomi Surge

Xiaomi 12S Ultra “co-engineered with Leica” je první vlajkový model, který je vybaven dvěma vlastními čipy Xiaomi Surge, čipovou sadou pro rychlé nabíjení Xiaomi Surge P1 a čipovou sadou pro správu baterie Xiaomi Surge G1, které nabízejí velké zlepšení správy baterie a celkového uživatelského zážitku.

Xiaomi 12S Ultra zároveň podporuje 67W kabelové rychlonabíjení, 50W bezdrátové rychlonabíjení a 10W reverzní bezdrátové nabíjení. Jádrem systému správy baterie Xiaomi Surge je jednočlánková baterie s křemíkovo-kyslíkovou anodou o kapacitě 4 860 mAh a čipová sada pro rychlé nabíjení Xiaomi Surge P1, která rovněž podporuje výstupní proud až 16 A s účinností přeměny 96,8 %. Čipová sada pro správu baterie Xiaomi Surge G1 navíc nabízí řadu algoritmů pro správu baterie, přičemž obsahuje vlastní algoritmy pro správu baterie, které chrání bezpečnost její práce a monitorují vybíjecí zátěž, aby bylo možné přesně předpovědět její životnost. Xiaomi 12S Ultra také podporuje adaptivní nabíjení, které zabraňuje přebíjení baterie a zvyšuje tak počet nabíjecích cyklů až o 25 %.

Xiaomi 12S Pro je vybaveno čipovou sadou pro rychlé nabíjení Xiaomi Surge P1, 120W kabelovým nabíjením, 50W bezdrátovým nabíjením a jednočlánkovou baterií s kapacitou 4 600 mAh, zatímco Xiaomi 12S nabízí 67W kabelové nabíjení, 50W bezdrátové nabíjení a baterii s kapacitou 4 500 mAh.

Výkon a displej vlajkové lodi

Jako nejnovější vlajková loď společnosti Xiaomi je řada Xiaomi 12S “co-engineered with Leica” poháněna zcela novou mobilní platformou Snapdragon® 8+ Gen 1, která je založena na 4nm procesu TSMC. V porovnání se Snapdragonem® 8 Gen 1 je plocha jádra Snapdragonu 8+ Gen 1 o 21 % menší, přičemž CPU i GPU získaly o 10 % vyšší výkon a o 30 % vyšší energetickou účinnost. To nejen výrazně snižuje spotřebu energie v pohotovostním režimu řady Xiaomi 12S, ale také umožňuje nižší emise tepla a spotřebu energie při scénářích s vysokým zatížením.

Xiaomi 12S Ultra je vybaveno zcela novým systémem odvodu tepla, který se podobá biologickému mechanismu, který mohou používat listy rostlin k absorpci vody. Toto trojrozměrné chladicí čerpadlo je důmyslně navrženo s řadou kanálků, jež využívají kapilární síť k aktivnímu čerpání chladicí kapaliny kondenzované na straně opačné než teplé oblasti, což výrazně zlepšuje účinnost a zvyšuje tepelnou vodivost jedné jednotky o 100 % ve srovnání s tradičními VC systémy odvodu tepla.

Xiaomi 12S Ultra a Xiaomi 12S Pro jsou vybaveny 6,73palcovým barevným displejem AMOLED s luminiscenčním materiálem E5, který poskytuje profesionální úroveň detailů, jasu a barevného podání, navíc se špičkovým jasem 1500 nitů, rozlišením 2K, barevným gamutem P3 a technologií AdaptiveSync Pro s frekvencí 1-120 Hz. Xiaomi 12S je o něco kompaktnější s úhlopříčkou pouhých 6,28 palce a rovněž podporuje zobrazení barevného gamutu P3, HDR10+ a 120Hz AdaptiveSync.

V rámci představení této řady byly oznámeny další produkty, jako jsou Xiaomi 12 Pro Dimensity Edition, Xiaomi Book Pro 16, Xiaomi Book Pro 14, Xiaomi Smart Band 7 Pro a Xiaomi Home WiFi.

Dostupnost

Xiaomi 12S Ultra bude k dispozici ve dvou barvách – černé Classic Black a zelené Verdant Green

Xiaomi 12S Pro bude k dispozici ve čtyřech barvách – černé, fialové, zelené a bílé

Xiaomi 12S bude k dispozici ve čtyřech barvách – černé, fialové, zelené a bílé

Stručné specifikace Xiaomi 12S Ultra

Design 163.17 x 74.92 x 9.06 mm 225 g IP68 odolnost vůči prachu a voděZadní část připomínající kůžiČerná Classic Black, zelená Verdant Green 
Zobrazovací systém Leica Summicron 1:1.9-4.1 / 13-120 ASPH. kamerový systémUltraširokoúhlý: 13mm f/2.2 1/2″ snímač (SONY’s IMX586) 48MP čtyřvrstvé pole pixelů Pixel Binning: 12MP, 1.6µm 4-in-1 Super Pixel Dual-PD Auto-focus Podporuje režim makro Širokoúhlý: 23mm f/1.9 8P s asférickou čočkou1″ snímač (SONY IMX989) 50.3MP čtyřvrstvé pole pixelů Pixel Binning: 12.5MP, 3.2µm 4-in-1 Super Pixel Octa-PD Auto-focus Povrchová úprava okrajů čočekVícevrstvý povlak ALD s velmi nízkou odrazností Teleobjektiv: 120mm f/4.1 Periscope 1/2″ snímač (SONY’s IMX586) 48MP čtyřvrstvé pole pixelůPixel Binning: 12MP, 1.6µm 4-in-1 Super Pixel Dual-PD Auto-focus Dva fotografické styly: Leica Authentic Look, Leica Vibrant Look Leica filtry: Leica Vivid, Leica Natural, Leica BW Natural, Leica BW High KontrastMaster-lens System HyperOIS Přední kamera: 32MP RGBW obrazový snímač
Formát fotografie JPEG / HEIF 4096 x 3072 (výchozí) 8192 x 6144 (50MP režim) 8-bit sRGB DNG 4096 x 3072 10-bit Adobe RGB Adobe Camera RAW 
Formát videa Výchozí (H.264 / H.265) 7680 x 4320 24FPS 3840 x 2160 60FPS 3840 x 2160 30FPS 1920 x 1080 60FPS 1920 x 1080 30FPS 1280 x 720 30FPS Dolby Vision (10-bit Rec.2020 HLG H.265) 3840 x 2160 60FPS 80Mbps VBR 3840 x 2160 30FPS 80Mbps VBR 1920 x 1080 60FPS 55Mbps VBR 1920 x 1080 30FPS 35Mbps VBR Slow Motion (H.264 / H.265) 1920 x 1080 480FPS 1920 x 1080 240FPS 1920 x 1080 120FPS 1280 x 720 3840FPS (Rychlost snímání 95 ms, podpora detekce pohybu, upscale pro výstup 12s slow-mo videa) 1280 x 720 960FPS (max. 30s záběr) 1280 x 720 480FPS 1280 x 720 240FPS 1280 x 720 120FPS 
VýkonSnapdragon® 8+ Gen 1 Mobile Platform All-new 3D chladící systém8GB / 12GB LPDDR5 (6400Mbps) 256GB / 512GB UFS 3.1 Obnova úložiště FBO
Nabíjení Systém správy baterií Xiaomi Surge Čip pro správu baterie Xiaomi Surge G1 Nabíjecí čip Xiaomi Surge P1 4 860 mAh67W kabelové turbo nabíjení 50W bezdrátové turbo nabíjení 10W reverzní bezdrátové nabíjení
Displej6.73″ Dolby Vision® TrueColor Display Samsung AMOLED LTPO, E5 materiál 3,200 x 1,440, 522ppi Špičkový jas 1 500 nitů, HBM 1 000 nitů 360° snímač okolního světla 1-120Hz AdaptiveSync Pro Nativní 10bitová barevná hloubka, barevný gamut P3Supports Dolby Vision®, HDR10+, HDR10, HLG 
AudioSymetrické stereofonní reproduktorySOUND BY Harman Kardon Podpora Dolby Atmos® X-axis lineární motor 
KonektivitaDuální 5G Release 16 4×4 MIMO Wi-Fi 6 4K QAM 160MHz kanál 2×2 MIMO Podpora 8×8 ozvučení MU-MIMO Bluetooth 5.2 Podpora AAC / LDAC / LHDC / aptX Adaptive Podpora BLE Audio Podpora Snapdragon Sound™ Multifunkční NFC
Operační systémMIUI 13 na základě Android 12 
Varianty8GB+256GB 12GB+256GB 12GB+512GB

O společnosti Xiaomi

Společnost Xiaomi Corporation byla založena v dubnu 2010 a 9. července 2018 byla uvedena na hlavní burzu cenných papírů v Hongkongu (1810.HK). Xiaomi je společnost zabývající se spotřební elektronikou a chytrou výrobou, jejímž jádrem jsou chytré telefony a chytrý hardware propojený platformou IoT. 

V souladu s naší vizí “Přátelit se s uživateli a být nejpohodovější společností v srdcích uživatelů” se společnost Xiaomi neustále snaží o inovace, vysoce kvalitní uživatelskou zkušenost a provozní efektivitu. Společnost neúnavně vytváří úžasné produkty s poctivými cenami, aby si všichni na světě mohli užívat lepší život díky inovativním technologiím.  

Xiaomi je jednou z předních světových společností v oblasti chytrých telefonů. Její podíl na trhu z hlediska dodávek chytrých telefonů se umístil na 3. místě na celém světě ve třetím čtvrtletí roku 2021. Společnost také vytvořila přední světovou spotřebitelskou platformu AIoT (AI+IoT), k jejíž platformě bylo k 30. září 2021 připojeno více než 400 milionů chytrých zařízení, s výjimkou chytrých telefonů a notebooků. Produkty Xiaomi jsou přítomny ve více než 100 zemích a regionech po celém světě. V srpnu 2021 se společnost potřetí dostala na seznam Fortune Global 500, kde se umístila na 338. místě, což je o 84 míst více než v roce 2020.  

Xiaomi je součástí indexů Hang Seng, Hang Seng China Enterprises Index, Hang Seng TECH Index a Hang Seng China 50 Index.

O společnosti Leica Camera AG

Leica Camera AG je mezinárodní výrobce špičkových fotoaparátů a sportovní optiky. Legendární pověst značky Leica je založena na dlouhodobé tradici vynikající kvality, německého řemeslného zpracování a průmyslového designu v kombinaci s inovativními technologiemi. Nedílnou součástí kultury značky je rozmanitost aktivit, které společnost vykonává pro rozvoj fotografie. Vedle galerií Leica a Leica Akademies rozesetých po celém světě jsou to například ceny Leica Hall of Fame Award a zejména Leica Oskar Barnack Award (LOBA), která je považována za jednu z nejinovativnějších sponzorských cen existujících v současnosti. Kromě toho má společnost Leica Camera AG se sídlem v hesenském Wetzlaru a druhým výrobním závodem v portugalském Vila Nova de Famalicão celosvětovou síť vlastních národních organizací a maloobchodních prodejen Leica.