Continental: Období letních dovolených je tady. Na co si dát pozor u pneumatik pro obytné vozy?

  • Oproti předchozím dvěma letním sezonám jsou koronavirová omezení minimální – očekává se proto nárůst motoristů, kteří se v nejbližších týdnech vydají k moři obytným vozem
  • Ačkoliv vypadají pneumatiky pro „obytňáky“ podobně jako ty pro osobní automobily, mají řadu odlišností. Liší se především samotnou konstrukcí a nosností, která je spojena také s vyšším hustícím tlakem
  • Pneumatiky vhodné pro obytná vozidla jsou snadno rozpoznatelné díky označení CP (Camping) na bočnici

Praha, 13. července 2022 – Po rozvolnění protikoronavirových opatření v evropských zemích vše nasvědčuje tomu, že se počet zahraničních cest motoristů s obytnými vozy vrátí během léta do normálu. Řadu řidičů přitom čeká první delší cesta od léta 2019, posledního před vypuknutím pandemie. Obytné vozy mají spoustu specifik a ta se týkají i pneumatik. Jejich správný výběr může zásadním způsobem zvýšit bezpečnost cestování.

Pro Continental je bezpečnost na silnicích hlavní priorita, kterou se snaží aktivně podporovat prostřednictvím dlouhodobé kampaně #ShareTheRoad. Jak ostatně vyplývá z nedávného průzkumu společnosti Continental, bezpečnost je nejdůležitějším faktorem motoristů i při výběru nových pneumatik – tento pohled sdílí více než 55 procent z nich.*

Oproti osobním vozům jsou obytné automobily těžší a rozměrnější a kladou tak na pneumatiky zvýšené nároky – podobně jako je tomu u užitkových vozidel. Obutí „obytňáků“ má robustnější konstrukci, aby zvládlo větší zatížení, navíc často nerovnoměrně rozložené. Pláště, speciálně určené pro obytné vozy, jsou připraveny i na situaci, kdy tyto mobilní domy zůstávají většinu roku úplně odstaveny, a jsou odolnější vůči flatspottingu (vytváření ploch na pneumatice v důsledku dlouhého stání). Z tohoto důvodu není dobré u obytných vozů používat běžné pneumatiky, primárně určené pro klasické dodávkové automobily.

Speciální obutí pro obytné vozy poznáme poměrně jednoduše: nesou označení CP (Camping). U takových pneumatik máte jistotu, že jde o model, který splňuje parametry norem CP.

Společnost Continental v segmentu pneumatik pro obytné vozy nabízí hned několik možností. Mezi nejoblíbenější v portfoliu Continental patří pláště VanContact™ Camper, vyznačující se spolehlivým brzdným výkonem. Jedná se o celoroční pneumatiky, které nesou označení M+S a 3PMSF (známé jako symbol sněhové vločky v hoře).

I když legislativa u obytných vozů nenařizuje používání specializovaných pneumatik, Continental je v zájmu zajištění maximální bezpečnosti doporučuje. Obutí pro obytné automobily s označením CP, kterým disponují například i pláště VanContact™ Camper, je zárukou toho, že daný produkt splňuje přísné parametry pro užití na těchto vozech. Ty jsou vedle vyšší hmotnosti specifické také tím, že nejsou zatíženy rovnoměrně – ať už kvůli nákladu nebo třeba kvůli nádržím s vodou,“ vysvětluje Magda Nagy, ředitelka Divize marketing ve společnosti Continental Barum s.r.o.

*Online průzkum společnosti Continental, který proběhl v červnu 2022 na vzorku 14 668 respondentů z České republiky.

Continental AG

Continental vyvíjí pokrokové technologie a nabízí služby pro udržitelnou a provázanou mobilitu lidí a jejich majetků. Technologická společnost, založená roku 1871, nabízí bezpečná, účinná, inteligentní a cenově dostupná řešení pro vozidla, stroje, dopravu a přepravu. V roce 2021 dosáhla společnost Continental obratu 33,8 miliardy eur a v současné době zaměstnává více než 190 000 zaměstnanců v 58 zemích světa. 8. října 2021 společnost oslavila 150 let od svého založení.

Divize pneumatik má v současnosti 24 výrobních a vývojových míst po celém světě. Jako jeden z předních světových výrobců pneumatik, který zaměstnává kolem 57 000 zaměstnanců, generovala v roce 2021 tržby ve výši 11,8 miliardy eur. Continental se v oblasti výroby pneumatik řadí mezi technologické leadery a nabízí širokou řadu produktů pro osobní i nákladní vozy a pro jednostopá vozidla. Prostřednictvím neustálých investic do výzkumu a vývoje zásadním způsobem přispívá k zajištění nákladově efektivní a ekologické mobility zákazníků. Portfolio divize pneumatik obsahuje také služby, zaměřené na obchod s pneumatikami a jejich použití ve flotilách, stejně jako digitální systémy řízení pro pneumatiky nákladních vozidel.

Continental AG je v České republice zastoupen výrobními a prodejními jednotkami v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Jičíně, Otrokovicích, Ostravě a Horšovském Týně. Slovenskou republiku zastupují výrobní závody Púchov, Zvolen a Dolné Vestenice. Koncern Continental AG zaměstnává v České a Slovenské republice  na 17 200 zaměstnanců. Do portfolia společnosti patří pneumatiky značek Continental, Barum, Semperit, Matador a General Tire.

Odkazy

www.continental.cz
www.continental-corporation.com