Mutumutu je jedním z prvních členů nově vzniklé České insurtech asociace

Online životní pojištění Mutumutu přijalo pozvání do České Insurtech Asociace. Stalo se tak jedním z prvních členů nově vzniklé platformy, kterou pro insurtech založila pětice zkušených odborníků se zapálením pro digitální inovace v pojišťovnictví. 

Trh pojišťovnictví se v posledních letech velmi rychle digitalizuje, automatizuje a obecně přesouvá do virtuálního prostředí. Tento fenomén posledních let se zkráceně nazývá insurtech. „Jde o velmi významnou fázi proměny pojišťovnictví, která s sebou zároveň nese ohromné příležitosti ale i úskalí,” uvádí Česká Insurtech Asociace na svém webu.

Česká Insurtech Asociace je čerstvě vzniklou platformou pro společnosti, které se do pojišťovnictví snaží přinášet digitální inovace. Členům nabízí bezplatný mentoring, právní poradenství i pomoc s IT či finančním plánováním a marketingem. Za asociací stojí pětice profesionálů se zájmem o insurtech, kteří mají bohaté zkušenosti z pojišťovnictví, legislativy i regulace.

„Mutumutu je průkopníkem insurtechu v Česku, protože na trh životního pojištění přineslo vůbec první produkt, který je založený čistě na digitálních technologiích. Jeho zkušenosti a podněty budou pro asociaci a její členy velmi cenné,” reaguje na vstup Mutumutu do České Insurtech Asociace Jiří Vataha, který je jedním z jejích zakladatelů.

„Stejně jako vedení České Insurtech Asociace očekáváme, že digitální technologie do pojišťovnictví přinášejí ohromný potenciál trh měnit a inovovat. Zkušenosti z jiných zemí dokazují, že i u nás se bude insurtech vyvíjet velmi dynamicky. Proto záštitu a systematickou podporu ze strany asociace velmi vítáme,” říká Jindřich Lenz, šéf a zakladatel Mutumutu. „V asociaci vidíme další prostředek, jak pojišťovnictví společnými silami kultivovat,” dodává Lenz.

Podle Vatahy se blíží první setkání členů a zakladatelů asociace, na kterém si stanoví problematiky, kterým insurtech aktuálně čelí. „Půjde o první tzv. kulatý stůl, kde začneme řešit, jak a v čem potřebuje insurtech pomoci. Předpokládáme, že půjde hlavně o otázku legislativy a regulace, protože právě dynamický vývoj na poli insurtechu už teď přináší řadu otázek, jak by se měla pravidla dodržovat a vyvíjet,” uvádí Vataha.

Společností, kterých se insurtechu věnují, podle Vatahy zatím není v Česku mnoho. Jedním z cílů České Insurtech Asociace tak bude obor popularizovat. „Chceme do pojišťovnictví přivést mladou krev, a to právě prostřednictvím digitálních technologií. Za tímto účelem nyní navazujeme spolupráci s předními technologickými univerzitami po celé České republice.

Jiří Vataha působil mnoho let v ČNB na několika pozicích, v současné době vede oddělení vnitřní kontroly v Hasičské vzájemné pojišťovně. Spolu s ním se České Insurtech Asociaci věnuje také expertka na interní komunikaci Iva Kohoutová, expert na právo v pojišťovnictví Martin Holota, odbornice na HR Jana Mišovicová a expert na právo a compliance v oblasti pojišťovnictví Robert Šimek.

O Mutumutu

Revoluční online životní pojištění Mutumutu, které v České republice spolupracuje s KB pojišťovnou vzniklo v roce 2018 s cílem ozdravit trh pojišťovnictví. Pojistné podmínky má proto psané lidsky, stručně a srozumitelně na šesti stránkách a bez poznámek pod čarou a skrytých chytáků. Navíc odměňuje ty, kteří se o sebe starají. Klientům pomocí vlastní mobilní aplikace vrací až 30 % z pojistného za to, že se hýbou, nekouří a chodí na pravidelné zdravotní prohlídky

O České insurtech asociaci

Česká Insurtech Asociace sdružuje společnosti a start-upy, které působí v pojišťovnictví a které mají zájem ho inovovat za využití digitálních technologií. Česká Insurtech Asociace pro ně poskytuje bezplatnou podporu v podobě zastupování a hájení jednotných názorů všech členů, a také konzultace v oblasti IT, práva, financování i marketingu.

Ve vedení asociace stojí Jiří Vataha, Iva Kohoutová, Martin Holota, Jana Mišovicová a Robert Šimek.