Nové pojištění pro veterány od Kooperativy používá technologii českého Xmartonu

Praha, 1. srpna 2022 – Majitelé veteránů (automobilů i motocyklů) starších 25 let mohou v rámci nového typu pojištění u společnosti Kooperativa získat také telematickou digitální jednotku Xmarton, díky které budou moci hlídat své vozidlo na dálku v online prostředí moderní aplikace. Jednotka umožňuje majitelům nejen kvalitnější péči o historické vozidlo, ale i včasné řešení krizových situací.

Česká společnost Xmarton vyvíjí digitální systém pro správu a zabezpečení vozidel a vozových parků. Přesto, že je systém většinově používán pro moderní automobily, začala se objevovat silná poptávka uživatelů, kteří vlastní cenné historické vozidlo a chtějí ho mít pod kontrolou. Proto se Xmarton spojil s pojišťovnou Kooperativa a připravil telematickou jednotku vhodnou pro sledování a zabezpečení starších vozidel. Kooperativa tuto jednotku nabízí v rámci pojišťovacích balíčků MEZIPLYN a NAPLNO, ve kterých je i zahrnuto pojištění pro případ odcizení, havarijní pojištění nebo živelní pojištění. Spojení telematické jednotky a pojišťovacích služeb tak přináší jedno z nejlepších pojištění, které si majitelé veteránů mohou v současné době na trhu vybrat. 

Jan Pešek, ředitel společnosti Xmarton říká: „Chtěli jsme vyjít vstříc poptávce ze strany majitelů starších vozidel, která nejsou vybavena moderní elektronikou a příslušenstvím. Veterány jsou mnohdy vozidla s nevyčíslitelnou hodnotou a jejich majitelé chtějí mít možnost větší kontroly nad svým vozidlem. Naše jednotky hlídají kondici i polohu vozidla, upozorní majitele na případné problémy a krizové situace. Spojení s pojišťovnou Kooperativa tak umožnilo přijít se zcela novým komplexním produktem navrženým přesně pro potřeby majitelů veteránů.

Telematická jednotka, která se nainstaluje do vybraného vozidla, je propojena s aplikací, kterou si majitel může nainstalovat do chytrého telefonu nebo tabletu. Následně má svůj vůz plně pod kontrolou odkudkoliv a v reálném čase. Majitelé vozů, kteří jednotku budou využívat, ocení jednoduché ovládání aplikace, která vyniká moderním uživatelským prostředím a dobrou přehledností. 

S pomocí jednotky lze sledovat polohu vozidla (GPS lokace) a majitel v aplikaci obdrží varování v případě pokusu o odcizení vozidla (zvedání, odtah, případně jiné pohyby vozu). Jednotka zajistí automatické informování pojišťovny a její asistenční služby v případě, že se vozidlo dostalo do dopravní nehody. Dále existuje možnost vedení elektronické knihy jízd a majitelé mohou sledovat i teplotu a vlhkost v místě parkování, což je zvláště v době dlouhodobého garážování velmi cenná informace. Jednotka pak pracuje jen na vlastní interní baterii s výdrží až 6 měsíců, kterou lze následně dobít přes USB zástrčku. 

O společnosti Xmarton:

Společnost Xmarton vznikla v roce 2016 s cílem usnadnit sdílení osobních aut bez nutnosti fyzického předávání klíčů. Jednotka, kterou Xmarton vyrábí, umožňuje propojení běžného automobilu s chytrým mobilním zařízením. Hlavní funkcí technického řešení od společnosti Xmarton je vytvoření digitálního autoklíče, se kterým lze provádět základní ovládání, odemykání a startování vozu pouze pomocí autorizovaného mobilního zařízení. Kromě těchto operací umožňuje Xmarton vedení elektronické knihy jízd, sledování vozidla v reálném čase nebo detekci jeho odtahu. Jednotka slouží také jako dodatečné zabezpečení automobilu – nezávislý imobilizér. Řešení Xmartonu je v současné době nainstalováno téměř v 1 000 vozidlech různých značek a modelů vyrobených po roce 2002.